Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post zatem na wstępie Witam Szanownych Forumowiczów.

Od razu zaznaczam, że nie zajmuje się tym zawodowo więc proszę o wyrozumiałość gdybym siał herezje i poprawienie bółędów.

Mam drobny problem z połączeniem instalacji otwartej i zamkniętej. W załączniku dodałem poglądowy schemat połączenia obu instalacji, ale może zacznę od tego co chce ze sobą połączyć. Piec gazowy to dwufunkcyjny Saunier Duval Isotwin F 30 kW (zamknięta komora), drugi to piec uniwersalny ze sterownikiem dmuchawy i pompy.

Piec gazowy ma zintegrowaną automatykę pogodową, wewnętrzne naczynie przeponowe i pompę.

Wszystko mam zamiar połączyć przez wymiennik płytowy żeby oddzielić układ zamknięty pieca i grzejników od otwartego układu pieca UKS.

No i tu natrafiam na drobne schody bo nie wiem czy tak jak to sobie wymyśliłem będzie dobrze. Zawory Zt1 i Zt 2 to trójdrożne ze sterowaniem automatycznym. Zaplanowałem że mają działać tak, że odłączają zupełnie układ otwarty gdy nie palę w piecu. TU mam pytanie czy ten bajbass, który wstawiłem wokół pieca gazowego jest potrzebny? Znaczy czy piec gazowy musi być ominięty gdy palę w węglowym, czy też pompa będzie kręcić mimo że palnik nie działa? P.S.Właśnie zauważyłem, że na schemacie nie dodałem pompy.

Drugi problem to czy w ogóle jeśli chodzi o piec węglowy nie będzie problemu z ilością zładu czy nie będzie go za mało po stronie otwartej. Mam zamiar dla zabezpieczenia podłączyć pod sterowniki i pompy zasilacz ups z akumulatorem żeby przy braku prądu nie wylecieć na orbitę.

No i jeszcze zawory bezpieczeństwa i sitka mosiężne bo gdzieś wyczytałem, że trzeba je zamontować.

Na razie to by było chyba na tyle, proszę o sugestie ewentualną poprawę układu, z góry dziękuje za pomoc.

post-9126-1250070822.jpg

Opublikowano

Ale przekombinowałeś, wystarczy jak wymiennik (z pompą) potraktujesz jako jedno żródło ciepła ,a kocioł gazowy drugie ,i podłączysz je równolegle stosując tylko dwa zawory zwrotne na wyjściach z jednego i drugiego układu , a powroty połączysz razem. Na wyjściu z kotła węglowego termostat załączający obie pompy wymiennika (pierwotną i wtórną ).

pompa kotła węglowego w tym układzie musi być na wyjściu z kotła ,a nie na powrocie , pompa przed kotłem będzie ci wypychać wodę przez naczynie wzbiorcze .

Opublikowano

zgadza się .schemat dobry z jednym wyjątkiem , naczynie wzbiorcze MUSI być wpięte bezpośrednio do wyjśćia z kotła,przed pompą obiegową . reszta OK

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź w sumie system dużo prostszy i bez zbędnej automatyki. Pompę przestawię w odpowiednie miejsce wcześniej w systemie otwartymmiałem właśnie tak wpięte. Teraz wiem że było do ...upy.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze 1 dodatkowe pytanie czy w tym układzie wystarczy jeśli naczynie wzbiorcze zrobię jakieś 80 cm nad kotłem czy to za nisko ? Ogranicza mnie sufit, a nie chce się przebijać wyżej. Pytam bo wyczytałem na tym forum, że należy uwzględnić 0,7 wysokości podnoszenia zastosowanej pompy, a to by oznaczało u mnie prawie 4.5 m?

Na razie planuje wstawić zaraz na wyjściu z pieca trójniik i do góry bezpośrednio wejść w naczynie a w bok zamontować pompkę i do wymiennika, następnie powrót do pieca.

P.S.Aha naczynie ma jakieś 30 litrów czy to stworzy dostateczne ciśnienie by nie wypychało wody przez nie?