Konrad162 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Witam, mam stary model - Victrix 24 X do niego podłączony sterownik CAR. CAR ogrania mi dół chałupy bez problemu, natomiast mam problem z łazienką na piętrze. Czy jest możliwość aby zainstalować tam TYBOX (łazienka na piętrze) tak aby współpracował z CAR (sterowanie c.w.u. oraz temperatura parter) Pozdrawiam, Konrad.
WojtuNie Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 A na czym polega ten problem z łazienką? Bo jeżeli jest tam za zimno to tym Tyboxem nie nagrzejesz ;)
Konrad162 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 12 godzin temu, WojtuNie napisał: A na czym polega ten problem z łazienką? Bo jeżeli jest tam za zimno to tym Tyboxem nie nagrzejesz ;) Jakbym puścił przez niego odpowiednie natężenie prądu to nawet zacząłby świecić :P Ponieważ CAR jest na dole i dół nagrzewa się dosyć szybko i ładnie utrzymuje zadaną temperaturę 21 stopni. To jak rodzina idzie się kąpać to łazience chciałaby mieć tak z 24 czy ileś tam. No ale ponieważ CAR na dole ma 21 stopni. To nie włączy pieca. Mój zamysł byłby taki aby CAR sterował nadal tym czym steruje i pilnował tych 21 stopni, ale żeby tym Tyboxem z łazienki na żądanie wymusić te 24 stopnie w łazience. PS. na każdym kaloryferze mam zawory termostatyczne (analogowe) więc dół się nie przegrzeje i pozostałe pomieszczenia też nie.
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Tu raczej trzeba głowicę na grzejniku przestawić aby zawsze w łazience było te 24C. Ew większy grzejnik w łazience, aby szybciej się nagrzewał podczas żądania wyższej temperatury + głowica elektroniczna programowalna. Car-a nie zdublujesz Tyboxem - Tybox to tylko sterowanie ON/OFF a CAR współpracuje z kotłem po szynie e-bus. Tybox może tylko dodatkowo blokować Car-a - jest odpowiedni zestyk w sterowniku Car
Konrad162 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 20 minut temu, sambor napisał: Tu raczej trzeba głowicę na grzejniku przestawić aby zawsze w łazience było te 24C. Car-a nie zdublujesz Tyboxem - Tybox to tylko sterowanie ON/OFF a CAR współpracuje z kotłem po szynie e-bus. Tybox może tylko dodatkowo blokować Car-a - jest odpowiedni zestyk w sterowniku Car Jest ustawiona głowica (na 4) przepływ też na max jest ustawiony zarówno na zaworze jak i imbusem na zaworze tuż przed grzejnikiem - nie znam się na tyle że nie wiem jak to się tam profesjonalnie nazywa. Na razie robię tak że w czasie gdy rodzina się kąpie (dzieci koło 19, my koło 22) To po prostu na CAR mam ustawione że od 18:30 do 22 temperatura ma być 25 stopni. Ponieważ, tak jak już mówiłem, na każdym grzejniku są zawory poustawiane na stałe. To dół i inne pomieszczenia się nie przegrzewają a łazienki dogrzewają się do temperatury ustawionej na termostacie (4). Czy da się to jakoś bardziej zoptymalizować?
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 To masz za mały grzejnik w łazience, może warto go zmienić na większy.
Konrad162 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor #7 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Grzejnik ma wymiary 1800mm x 600mm + ogrzewanie podłogowe Nie wiem czy jest to kwestia za małego grzejnika...
WojtuNie Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 A próbowałeś nie ograniczać przepływu przez ten grzejnik (głowica na max i ewentualnie zmniejszyć kryzowanie) oraz zwiększyć przepływ przez pętlę podłogówki, może wtedy łazienka zdąży się nagrzać w czasie pracy dołu. Jeżeli już próbowałeś takiego zabiegu, albo nie pomoże to, to znaczy że grzejnik jest za mały.
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Przy grzejniku 1,8m dł zasilanym rurą PEX16, to ciężko potrzebny ustawić przepływ - trzeba poskręcać przepływy w innych grzejnikach i podkręcić pompę w kotle. Jak jest podłogówka to w pętli od łazienki też trzeba zwiększyć przepływ. Ale przydałby się schemat instalacji, gdyż naraz dowiadujemy się o podłogówce i możliwe że w całym domu nie ma grzejników , tylko podłogówka, a grzejnik w łazience jest zasilany temp z podłogówki co naprawdę nic nie daje. Schemat i więcej inf o instalacji, inaczej to "pieprzenie o Chopinie" wychodzi.
Konrad162 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor #10 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 8 godzin temu, sambor napisał: Przy grzejniku 1,8m dł zasilanym rurą PEX16, to ciężko potrzebny ustawić przepływ - trzeba poskręcać przepływy w innych grzejnikach i podkręcić pompę w kotle. Jak jest podłogówka to w pętli od łazienki też trzeba zwiększyć przepływ. Ale przydałby się schemat instalacji, gdyż naraz dowiadujemy się o podłogówce i możliwe że w całym domu nie ma grzejników , tylko podłogówka, a grzejnik w łazience jest zasilany temp z podłogówki co naprawdę nic nie daje. Schemat i więcej inf o instalacji, inaczej to "pieprzenie o Chopinie" wychodzi. 8 godzin temu, sambor napisał: Niestety schematu nie ma, podłogówka jest tylko tam gdzie kafelki tj. Korytarz, łazienka kuchnia. Podłogówka jest w pętli z kaloryferami w tych pomieszczeniach. (albo odwrotnie) Tj. Jak zakręcę grzejnik w danym pomieszczeniu to podłogówka też gaśnie w tym pomieszczeniu. Ogólnie podejrzewam że grzejnik w łazience na samej górze jest ostatni dlatego też się tak dzieje że to pomieszczenie jest niedogrzane. Jest to dom z rynku wtórnego i właścicielka nie miala pewnych dokumentów
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 To trzeba przykręcić przepływy tam gdzie nie potrzeba a max dać na tą łazienkę gdzie brak. Grzejnik łazienkowy jest płytowy czy typowy do łazienki?
Konrad162 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 6 godzin temu, sambor napisał: To trzeba przykręcić przepływy tam gdzie nie potrzeba a max dać na tą łazienkę gdzie brak. Grzejnik łazienkowy jest płytowy czy typowy do łazienki? Typowa drabinka. w pozostałych: Zgadzam się problem jest w tym że na tych ze skalą od 1 do 6/7 to czarne nie bardzo chce się ruszyć. A nie mam pojęcia czy to może trzeba jakoś wyciągnąć do siebie czy coś... nie chce tego badziewia ułamać. A do tych od spodu grzejnika jak przykręcę, to zaczyna z nich cieknąć.... Jak wyregulować te zawory z czarnym dziadostwem żeby tego nie ułamać?
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Po pierwsze nie cytuj poprzednich postów! Po drugie drabinka ma raptem 1/3 mocy tej która jest w katalogu- tu nic nie zrobisz - trzeba zwiększyć przepływ przez tą konkretną podłogówkę. Na fot zaworu masz otoczkę mosiężną i czarny plastik - na tym plastiku są cyfry - wyższa cyfra - wyższy przepływ. Na mosiężnej otoczce masz kreskę i na tej tresce nastawiasz dane cyfry kręcąc czarną częścią zaworu. Na dodatek w łazience albo zdejmij głowicę albo odkręć ją na max Dolnych zaworów nie ruszaj.
Konrad162 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor #14 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ok, problem jest że to czarne dziadostwo nie chce się ruszyć.
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #15 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Na nim powinny być nacięcia pod klucz, jak nie na tym to na innym spróbuj , abyś miał praktykę w regulacji. Grzejniki najbliżej kotła trzeba dać na 2- max 3 , najdalsze 1-2 więcej a łazienkę na max. Jak stara jest ta instalacja?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.