jarek47 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Doradźcie mi jaki mam wybrać kociol na pellet.Mam wybrane trzy kotły.Heiztchnik ONE,Red Selecta,Lidia Compact
eliks Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Dodaj do tego Blackstar i Edilkamin Laguna P. Wszystko w podobnej cenie.
jarek47 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 dzięki własnie doszukałem się ze polecają te kotły .Mam obawy czy te kotły co maja wszystko wbudowane nie będą awaryjne..Moze już ktoś ma te kotły
eliks Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 To są tylko dołączone zestawy hydrauliczne, nie masz się czego obawiać. Ja mam akurat Lagunę.
jarek47 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 ja potrzebuje tak 11-15kw mała kotłownia i mały domek
eliks Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 A w jaki przedział cenowy celujesz?
jarek47 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 no jak najmniej jak każdy .a tak to co się zorientowałem 12-15 trzeba wydać
sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 2 godziny temu, jarek47 napisał: Doradźcie mi jaki mam wybrać kociol na pellet. Ja polecam Biawara 12kW. Za 12k można go kupić.
eliks Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 23 minuty temu, jarek47 napisał: no jak najmniej jak każdy .a tak to co się zorientowałem 12-15 trzeba wydać Rozumiem. Za 15k to będziesz miał Blackstara z kompresorem, sondą, internetem i pompą w zestawie. Jeśli chodzi o internet to najbardziej zaawansowany sterownik w tym momencie, możesz zmieniać online i mieć podgląd tego, co masz dostępne w sterowniku przy kotle. W zestawie dostajesz taki wygodny tablet 10" z Androidem gdzie ustawiasz parametry kotła prosto i intuicyjnie, mało tego, serwis może wprowadzić Ci odpowiednie korekty on-line. Czyszczenie wymiennika to kilka ruchów wajchami,.palnik czyści się sprężonym powietrzem a popiół odpopiela do specjalnej skrzynki. Kocioł na małe kotłownie idealny bo dostęp do wszystkich złączy sterownika, wyczystki, palnika,. wymiennika masz od przodu.
jarek47 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 dzięki .ciężko coś wybrać jest tego masa .A kto pyta nie błądzi Kolega ma wiedzę na ten temat dziękuje.Opcja wydaje się idealna dla mnie
Benton661 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Biawar to dobry kocioł, ale trzeba mieć wiedzę, żeby dobrze go ustawić. Dokupując do niego Econet, panel pokojowy Ecostar i sondę Lambda zbliżamy się cenowo do Blackstara. Blackstar jest prostszy w obsłudze i ma wszystkie powyższe opcje w cenie. Gdybym teraz wybierał pelleciaka, to brałbym pod uwagę tylko Blackstara, ale z drugiej strony, patrząc przyszłościowo, za kilka lat, ani ekogroszki, ani pelleciaki nie mają raczej racji bytu... Z drugiej strony, pandemia koronawirusa raczej na pewno wywróci wszystko do góry nogami, więc patrzenie i planowanie przyszłości jest mocno niepewne i ryzykowne...
Pieklorz Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 3 godziny temu, jarek47 napisał: no jak najmniej jak każdy .a tak to co się zorientowałem 12-15 trzeba wydać Dorzucam do zobaczenia, zastanowienia. Technix Pel 10kę, do 140mkw będzie OK To rozwiązanie kotła na pellet, z zapalarką, czujnikiem spalin, pojemnościowym i pogodowym sterowaniem układu za zaworem. Moduł internetowy do niego jest również, z takim modułem 8,7K. Z plusów fakt,że jest możliwość po demontażu palnika pelletowego spalania ekogroszku. Soft sterownika obejmuje oba paliwa
jarek47 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor #13 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 tak ok ale ten kociołek nie zmieści mi się w kotłowni.Musze mieć co najmij 70 CM żeby razie czego wyciągnąć ślimaka.to jest problem u mnie. Mimo to dziękuje za rade
Pieklorz Opublikowano 4 Kwietnia 2020 #14 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Gabarytowo na szerokość to 107cm a do wysunięcia całego palnika z kotła potrzeba na zero 16cm miejsca od motoreduktora do ściany. 15,2cm to odległość od płyty montażowej palnika do końca palnika wewnątrz komory spalania w kotle dla tej mocy wymiennika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.