Gość Trener40 Opublikowano 25 Marca 2020 #76 Opublikowano 25 Marca 2020 16 godzin temu, kindzia2089 napisał: Mam obecnie ogrzewanie centralne Proponowałem bufor, ale dopiero po wstawieniu fotki z tym kociołkiem, to daleka droga do tego " centralnego". No chyba, że autorka miała na myśli "centralne miejsce" umiejscowionego kotła :) Opcja nr2 kolegi @cezar76 byłaby jedna z lepszych... Ingerencja tylko w swoich pomieszczeniach... Zostaje komin do weryfikacji. Czy ktoś poniżej nie jest podłączony. No i nie wiadomo czy wspólnota zgodzi się na wkład kominowy, bo on przy pellecie musi być. Więc i nawet ten pomysł może nie wypalić. Ogólnie roboty dużo jakby nie patrzeć :)
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #77 Opublikowano 25 Marca 2020 A ja uważam,że opcja numer 2 jest kiepska,ale tylko dlatego,że jest tam mało miejsca a pamiętajmy,że jeszcze idzie tam aneks kuchenny. Moje propozycje są takie: Nr 1 Kocioł zostaje w miejscu w jakim jest a przedłużamy łazienkę lub robimy wnękę na kominek/kocioł.Plusem jest wentylacja (wywiew) oraz obecny kanał spalinowy jak i niewielkie prace w modernizacji c.o bo rury zostaną na swoim miejscu. Pokój się zmniejszy,ale zawsze można przesunąc ścianę pokoju sąsiadującego bo jest spory. Nr 2 Kocioł ustawiamy na korytarzu w obecnej wnęcę. Minus to brak wentyjacji oraz konieczność pociągnięcia nowych rur.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #78 Opublikowano 25 Marca 2020 Przed wprowadzeniem.sie do tego mieszkania w tym pokoju dużym 16 m2 m był piec i działał .tyle że kaflowy mysle.ze komin ma każdy swój ale zawolalam kominiarza .
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #79 Opublikowano 25 Marca 2020 34 minuty temu, Jamjestcichy napisał: A ja uważam,że opcja numer 2 jest kiepska,ale tylko dlatego,że jest tam mało miejsca a pamiętajmy,że jeszcze idzie tam aneks kuchenny. Moje propozycje są takie: Nr 1 Kocioł zostaje w miejscu w jakim jest a przedłużamy łazienkę lub robimy wnękę na kominek/kocioł.Plusem jest wentylacja (wywiew) oraz obecny kanał spalinowy jak i niewielkie prace w modernizacji c.o bo rury zostaną na swoim miejscu. Pokój się zmniejszy,ale zawsze można przesunąc ścianę pokoju sąsiadującego bo jest spory. Nr 2 Kocioł ustawiamy na korytarzu w obecnej wnęcę. Minus to brak wentyjacji oraz konieczność pociągnięcia nowych rur. Tzn jeśli chodzi o wnękę w przedpokoju to mogę przebić się przez ścianę do pokoju dzieciaków obecnego bo dosłownie zaraz jest komin spalinowy, tylko czy czynny jest to trzeba sprawdzić . Jeśli chodzi o kominki jakie kolwiek to nie wiem na czym polega ten co pan cezar wspominał z rozprowadzeniem z przedpokoju do dwóch pozostałych pomieszczeń . Jeśli chodzi o kuchnie przyszła to ona jak wspominałam wyżej ma być albo tam gdzie telewizor albo może być pod oknem i skosami w kształcie litery u
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #80 Opublikowano 25 Marca 2020 1 godzinę temu, cezar76 napisał: Ciężko doradzić w jaki sposób ogrzewać to mieszkanie. Jest mnóstwo ograniczeń. 1. Piecyk na pellet z płaszczem wodnym. Gdyby można go podłączyć do komina w dużym pokoju i w jakiś sposób ułożyć instalację, z pewnością dałby radę. Wadą jest konieczność przechowywania opału i konieczność przyniesienia worka co dzień czy co drugi dzień. 2. Piecyk na pellet nadmuchowy. Tańszy w zakupie od tego z płaszczem wodnym. Montaż, o ile możliwy, też w dużym pokoju i rozprowadzenie ciepła kanałami przez korytarz do pozostałych dwóch pokoi. 3. Klimatyzator multisplit z jednostkami wewnętrznymi w każdym z pokoi i jedną jednostką zewnętrzną. Gdyby dało się wykorzystać strych do poprowadzenia rur. można by to jakoś estetycznie i wydajnie zamontować. Pozostaje kwestia, czy wspólnota się zgodzi. Jeśli chodzi o ogrzewanie prądem klima w użytkowaniu wyjdzie chyba najtaniej. 4. Elektryczne maty grzewcze na podłogę. Nie wypowiem się - nie mam z tym styczności. 5. Elektryczne piece akumulacyjne- jak wyżej- nie wypowiem się. Generalnie do tego mieszkania ciężko coś wymyślić, żeby było tanie w eksploatacji. Najlepszy byłby gaz, którego nie ma... proszę o wyjaśnienie mi dokładnie opcji nr 1 i 2, bo ja sobie go wyobrazam jako piec z podajnikiem ktory duzo miejsca zabiera . Co do opcji nr 2 jak wyglada taki system nadmuchowy ( co ma pan na mysli kanałami przez korytarz bo poprostu ja nie znam sie i maz tez nie wie jak to wyglada
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #81 Opublikowano 25 Marca 2020 18 minut temu, kindzia2089 napisał: Jeśli chodzi o kominki jakie kolwiek to nie wiem na czym polega ten co pan cezar wspominał z rozprowadzeniem z przedpokoju do dwóch pozostałych pomieszczeń . Generalnie na forum to nie jestem żaden "pan". Na forum nikt się nie obraża gdy zwracamy się do kogoś "per ty". Jeśli chcesz ładniej, może być "kolego". Niektóre piecyki nadmuchowe, oprócz nadmuchu ciepłego powietrza oferują możliwość nadmuchu do pomieszczeń sąsiednich. W tym celu stosuje się specjalne kanały, najczęściej metalowe np o przekroju prostokąta, albo aluminiowe ocieplone okrągłe. Możliwości jest kilka. Może ten link i opis piecyka bardziej to zobrazuje : piecyk pelletowy. Piecyk jest jako przykład, ale może coś Ci bardziej rozjaśni. Piecyk z płaszczem wodnym to taki a'la kocioł do grzejników. Trzeba do niego podłączyć instalację wodną na grzejniki. Roboty z tym więcej, niż poprowadzić kanały powietrzne.
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #82 Opublikowano 25 Marca 2020 Tutaj już musisz sama zdecydować co gdzie byś chciała ustawić. Ja nie widzę kominka w pokoju bo mało miejsca i dochodzą skosy+kuchnia. Brak jest wentylacji. Musisz jeszcze rozprowadzić rury czy to do nadmuchu czy zwykłe. No i ostatnia kwestia-hałas (?) No właśnie,kominek nadmuchowy może hałasować tak jak i ten z płaszczem wodnym.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #83 Opublikowano 25 Marca 2020 to pokój dzieciaków obecny 12m2 30 minut temu, kindzia2089 napisał: Tzn jeśli chodzi o wnękę w przedpokoju to mogę przebić się przez ścianę do pokoju dzieciaków obecnego bo dosłownie zaraz jest komin spalinowy, tylko czy czynny jest to trzeba sprawdzić . Jeśli chodzi o kominki jakie kolwiek to nie wiem na czym polega ten co pan cezar wspominał z rozprowadzeniem z przedpokoju do dwóch pozostałych pomieszczeń . Jeśli chodzi o kuchnie przyszła to ona jak wspominałam wyżej ma być albo tam gdzie telewizor albo może być pod oknem i skosami w kształcie litery
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #84 Opublikowano 25 Marca 2020 Wychodzi na to,że z pokoju masz wejście do kuchni. Mniejsza o to. Musisz podjąć decyzję,gdzie postawić kominek.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #85 Opublikowano 25 Marca 2020 wyslalam wam zdjecia pomieszczen , prawde mowiac nie mam zadnych pomyslow ani na remont ani na ogrzewanie bo ograniczen mam wiele poprzez skosy i nie ustawne mieszkanie i maly metraz. Pradem wychodzi drozej niz pellet i wegiel, 16 minut temu, cezar76 napisał: Generalnie na forum to nie jestem żaden "pan". Na forum nikt się nie obraża gdy zwracamy się do kogoś "per ty". Jeśli chcesz ładniej, może być "kolego". Niektóre piecyki nadmuchowe, oprócz nadmuchu ciepłego powietrza oferują możliwość nadmuchu do pomieszczeń sąsiednich. W tym celu stosuje się specjalne kanały, najczęściej metalowe np o przekroju prostokąta, albo aluminiowe ocieplone okrągłe. Możliwości jest kilka. Może ten link i opis piecyka bardziej to zobrazuje : piecyk pelletowy. Piecyk jest jako przykład, ale może coś Ci bardziej rozjaśni. Piecyk z płaszczem wodnym to taki a'la kocioł do grzejników. Trzeba do niego podłączyć instalację wodną na grzejniki. Roboty z tym więcej, niż poprowadzić kanały powietrzne. piękny ten piecyk
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #86 Opublikowano 25 Marca 2020 5 minut temu, Jamjestcichy napisał: Wychodzi na to,że z pokoju masz wejście do kuchni. Mniejsza o to. Musisz podjąć decyzję,gdzie postawić kominek. wejscie do kuchni mam w odleglosci 10 cm od siebie z wejsciem do pokoju dzieci obecnego.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #88 Opublikowano 25 Marca 2020 4 godziny temu, Jamjestcichy napisał: To co to są za drzwi obok szafy? to drzwi do pokoju dzieci obecnego, prosze spojrzec na wczesniejsze foto na wprost obecnego duzego pokoju jest bramka taka na dzieci zeby nie wchodzily i tam jest kuchnia . Kolor scian w kuchni to brazowy . ja teraz mam dwa pokoje kuchnie, lazienke i przedpokoj. Po remoncie chce miec dwa pokoje plus pokoj z aneksem kucvhennym, lazienke i przedpokoj ( czyli z kuchni zrobic drugi pokoj a aneks kuchenny dac do pokoju tego wiekszego 16 m2) bo innego ja rozwiazania nie mam no chyba ze ktos ma inne pomysly na aranzacje pomieszczen- mi poprostu najlatiej bylo zobrazowac sobie ze w najwiekszym pomieszczeniu mialby byc pokoj nasz z aneksem kuchennym, a obecna kuchnia mialaby byc pokojem dziecka.
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #89 Opublikowano 25 Marca 2020 Nie pokapowałem się,że to są otwarte drzwi. Wszystko jasne.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #90 Opublikowano 25 Marca 2020 41 minut temu, cezar76 napisał: Generalnie na forum to nie jestem żaden "pan". Na forum nikt się nie obraża gdy zwracamy się do kogoś "per ty". Jeśli chcesz ładniej, może być "kolego". Niektóre piecyki nadmuchowe, oprócz nadmuchu ciepłego powietrza oferują możliwość nadmuchu do pomieszczeń sąsiednich. W tym celu stosuje się specjalne kanały, najczęściej metalowe np o przekroju prostokąta, albo aluminiowe ocieplone okrągłe. Możliwości jest kilka. Może ten link i opis piecyka bardziej to zobrazuje : piecyk pelletowy. Piecyk jest jako przykład, ale może coś Ci bardziej rozjaśni. Piecyk z płaszczem wodnym to taki a'la kocioł do grzejników. Trzeba do niego podłączyć instalację wodną na grzejniki. Roboty z tym więcej, niż poprowadzić kanały powietrzne. a ten piecyk nadmuchowy rozwiazuje problem tez ogrzewania wody ?
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #91 Opublikowano 25 Marca 2020 Drzwi otwierają się do wewnątrz pokoju, właśnie na ścianę kuchni. Na ostatnim zdjęciu, które jest robione z wnętrza pokoju one są otwarte. 2 minuty temu, kindzia2089 napisał: a ten piecyk nadmuchowy rozwiazuje problem tez ogrzewania wody ? Nie. Wodę użytkową trzeba podgrzewać oddzielnie.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #92 Opublikowano 25 Marca 2020 11 minut temu, Jamjestcichy napisał: Nie pokapowałem się,że to są otwarte drzwi. Wszystko jasne. to są zdjęcia robione spod okna . Jedno jest robione na wprost drzwi a drugie jest pod kątem obrazującym wnękę , żeby pojać ustawienie pokoju na drugim zdjęciu ujelam delikatnie futrynę drzwi
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #93 Opublikowano 25 Marca 2020 12 minut temu, cezar76 napisał: Drzwi otwierają się do wewnątrz pokoju, właśnie na ścianę kuchni. Na ostatnim zdjęciu, które jest robione z wnętrza pokoju one są otwarte. Nie. Wodę użytkową trzeba podgrzewać oddzielnie. dokladnie. czyli wode podgrzewamy elektrycznym bojlerem.
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #94 Opublikowano 25 Marca 2020 1 minutę temu, kindzia2089 napisał: czyli wode podgrzewamy elektrycznym bojlerem Niestety tak.
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #95 Opublikowano 25 Marca 2020 Musisz ustalić budżet,dogadać się z administracją,sprawdzić kanały spalinowe/wentylacyjne i wtedy decydować o sposobie grzania. Teraz ta dyskusja traci sens,gdy nie wiemy co byś chciała i gdzie chciałabyś to umieścić nie pisząc już o tym czy jest to realne. Na klimę też zbytnio nie licz bo gdzie umieścisz jednostę zewnętrzną.Nad czyimś oknem nikt się nie zgodzi.Ewentualnie na strychu+oczywiście pompka.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #96 Opublikowano 25 Marca 2020 dobrze, dziekuje za pomoc
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #97 Opublikowano 25 Marca 2020 Ile masz grzejników? Bo ja widzę tylko na korytarzu.U dzieci nie ma w kuchni też nie,ale nie wiem jak u Was w pokoju i łazience.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #98 Opublikowano 25 Marca 2020 wkazdym pomieszczeniu sa grzejniki, w pokoju dziecki obecnym jest pod oknem, w kuchni pod oknem czyli za meblami, na przedpokoju obok tej nizszej szafki u nas w pokoju pod oknem pomiedzy tymi dwoma skosami a w lazience jest na scianie granicxacej z duzym poojem- ogolnie 5 grzejnikow
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 #99 Opublikowano 25 Marca 2020 Aha,no to wygląda to dobrze. Raczej w pokoju dużym nie powinnaś zakrywać grzejnika meblami bo coś wspominałaś,że pod skosami jest opcja mebli kuchennych. Pomyśl o pomyśle nr 1 bo to najtańsza opcja (poza klimą) z grzaniem ciepłej wody. Do ceny kominka musisz doliczyć koszt wkładu kominowego plus kilka pierdółek do podłączenia kominka,ale tak naprawdę wszystko inne pozostanie bez zmian. Spójrz jak to mniej więcej wygląda.
kindzia2089 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor #100 Opublikowano 25 Marca 2020 3 godziny temu, Jamjestcichy napisał: Aha,no to wygląda to dobrze. Raczej w pokoju dużym nie powinnaś zakrywać grzejnika meblami bo coś wspominałaś,że pod skosami jest opcja mebli kuchennych. Pomyśl o pomyśle nr 1 bo to najtańsza opcja (poza klimą) z grzaniem ciepłej wody. Do ceny kominka musisz doliczyć koszt wkładu kominowego plus kilka pierdółek do podłączenia kominka,ale tak naprawdę wszystko inne pozostanie bez zmian. Spójrz jak to mniej więcej wygląda. Kuchnia miałaby być jeśli ma grzejnik być dostępny na wierzchu to ewentualnie na ścianie gdzie telewizor i na ścianie wzdłuż ściany ze skosem w kształcie litery l
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.