szari Opublikowano 24 Marca 2020 #26 Opublikowano 24 Marca 2020 W klimie z 1kW prądu zrobisz 3kW ciepła stąd takie a nie inne propozycje. Klima grzeje i to bardzo sprawnie, i nie radzę włączać i wyłączać ale utrzymywać stałą temperaturę powiedzmy 22*C. Dodatkowo w lato możesz poddasze schłodzić. W klimie włączasz grzanie i po około 1 minucie już leci ciepłe powietrze, nie jest to hałaśliwe posiada nawet funkcję snu kiedy nie generuje praktycznie żadnych hałasów. Klimę włączasz w październiku i wyłączysz w kwietniu nie ma sensu bawić się we właczanie i wyłączanie klima sama pilnuje zadanej temperatury ani nie przegrzejesz chałupy a nie nie będzie za zimno.
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #27 Opublikowano 24 Marca 2020 Dziękuję za informacje , nie mam pojęcia ile płaci się za ogrzewanie elektrycznymi grzejnikami bo nie miałam potrzeby takiej ale tu pan wcześniej pisał że ok 300 zł miesięcznie .
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 #28 Opublikowano 24 Marca 2020 300zł to w 10dni zimą (-10°C) a nie w miesiąc. Klimą wyjdzie około 400zł przy takich mrozach z cwu-ciepła woda
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #29 Opublikowano 24 Marca 2020 Szczerze mówiąc to ma pan rację w lato mam okropny ukrop także super sprawa, ale znowu jak rozwiązać problem kształtu mieszkania bo nienwiem czy 1 urządzenie wystarczy i jaki jest koszt serwisu
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 #30 Opublikowano 24 Marca 2020 Koleżanko, ale skoro gaz nie wchodzi w rachubę, paliwa stałe stałe również, to jakie masz inne możliwości? Tylko prąd. Jeśli włączysz grzejnik o mocy grzewczej 2kw, to tyle samo prądu pobierze, czyli 2 kwh. Generalnie ogrzewanie elektrycznymi grzejnikami to jest stosunek 1:1, czyli jeśli musisz dostarczyć ciepła 1kw, to i tyle samo prądu zużyjesz. Ale w przypadku klimatyzacji, stosunek jest już 3:1. Czyli jeśli potrzebujesz ciepła w postaci 3 kw, to prądu zużyjesz 1 kwh.
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #31 Opublikowano 24 Marca 2020 No to nie jest tanie rozwiązanie. Ja szukam takiego gdzie będzie mi ciepło nawet przy -25 stopni . Podejrzewam że przy takich temperaturach zizylabum obecnie 2 t węgla i 2 przyczepu na sezon
Gość Trener40 Opublikowano 24 Marca 2020 #33 Opublikowano 24 Marca 2020 Grzanie klimą jest dobre jak grzeje się jedno duże pomieszczenie... No chyba, że jest ona podłączona pod wymiennik ( bo też tak można) i ciepło jest rozprowadzane poprzez instalacje CO. Jeżeli koleżanka ma mieszkanie przejściowe, to trzeba wywalić drzwi, aby to ciepło dotarło do innych pomieszczeń. I co Wy na to? Skoro koleżanka posiada instalacje CO +grzejniki, to może tak : Zamiast tego kotła, który gdzieś tam się znajduje zamontować bufor 600L ( oby do sąsiada nie wpadł) i grzać go w drugiej taryfie... Dogadać się ze wspólnotą o oddzielne podłączenie EE i również u siebie zmienić całą instalacje elektryczna...
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #34 Opublikowano 24 Marca 2020 1 minutę temu, Jamjestcichy napisał: Z jakiego województwa jesteś? Dolnośląskie
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 #35 Opublikowano 24 Marca 2020 @Trener40 No gdzie taki gabaryt na poddasze:) Mieszkanie jest malutkie,więc centralnie umieszczona jednostka da radę. No i tutaj by się przydał zrzut mieszkania.
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #36 Opublikowano 24 Marca 2020 5 minut temu, Jamjestcichy napisał: @Trener40 No gdzie taki gabaryt na poddasze:) Mieszkanie jest malutkie,więc centralnie umieszczona jednostka da radę. No i tutaj by się przydał zrzut mieszkania.
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #37 Opublikowano 24 Marca 2020 Nie mam zrZutu . Narysowalm.o ile coś to daje
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 #38 Opublikowano 24 Marca 2020 5 minut temu, Trener40 napisał: I co Wy na to? Zamontować multisplit albo dwa spilty. Docelowo przecież ma być pokój/salon z aneksem kuchennym, pokój, przedpokój i łazienka- tak zrozumiałem. Popieram, że przydałby się szkic/rzut mieszkania. 11 minut temu, kindzia2089 napisał: No to nie jest tanie rozwiązanie. Ja szukam takiego gdzie będzie mi ciepło nawet przy -25 stopni . Zauważ, jakie warunki ogrzewania postawiłaś. Gazu nie ma, chociaż byłby najlepszy, paliw stałych (węgla, drewna, pelletu) nie chcesz. Pozostaje prąd. A prąd nie jest najtańszy. Klima jest najkorzystniejsza moim zdaniem. Pozostaje jeszcze ogrzewanie się siłą woli, nałożenie dodatkowego swetra i częste przytulanie się do siebie...
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 #39 Opublikowano 24 Marca 2020 A w tej obecnej kuchni to będzie pokój rodziców czy dziecka? Dorysuj jeszcze drzwi w pokoju 12 m2.
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #40 Opublikowano 24 Marca 2020 Fakt gazu nie ma, to moze faktycznie ten kominek ,tylko musialby byc w pokoju z aneksem kuchennym i pytanie na jakie paliwo, bo skladowania w domu nie ma mozliwosci bo brakuje metrow, ja i tak bede chciala isc do architekta aby jakos przerobic te mieszkanie, syn ma 12 lqt i mieszka z corka 3 letnia a to nie jest rozwiazanie. Mieszkan tu poprosu nie ma zeby ewentualnie kupic
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 #41 Opublikowano 24 Marca 2020 Dorysuj tak jak powyżej plus ściany zewnętrzne i ten zimniejszy pokój. Mieszkanie do przerobienia bardzo fajne i dość łatwe:)
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #42 Opublikowano 24 Marca 2020 zimniejszy ooikoj to ten 12 m2
Gość Trener40 Opublikowano 24 Marca 2020 #43 Opublikowano 24 Marca 2020 4 minuty temu, kindzia2089 napisał: to moze faktycznie ten kominek i pytanie na jakie paliwo Może z księzyca skoro nie chce się nosić... A do kominka trzeba nosić... Wył się z tej dyskusji...
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 #45 Opublikowano 24 Marca 2020 Koleżanko, a podaj jeszcze jaka wysokość pomieszczeń, czy na drzwiami jest trochę miejsca do sufitu i pokaż gdzie jest obecny komin i kocioł.
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #46 Opublikowano 24 Marca 2020 6 m2 to przedpokoj, sciany ktore mozemy wyburzyc to napewno miedzy pokojem 12 m a obecna kuchnia oraz pomiedzy obecna kuchnia a lazienka ta ci sie styka no i jeszcze przy drzwiach wejsciowych do mieszkania jest po prawej stronie taka wneka to chcemy powieksyc pokoj kosztem tej wneki ktora zakreskowalam na rysunku, to jest moje wyobrazenie natomiast mysle zr architekt zrobilby to lepiej niz ja bo dla mnie taki duzy przedpokoj nie ma sensu, zmniejszylabym go nawet o polowe ale pewnie nie ma mozliwosci , dodam ze komin w pokoju naszym mam zaraz na tym krotszym boku prz drzwiach wejsciowych do pokoju(16m20
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #47 Opublikowano 24 Marca 2020 wysokosc 2.65m. komin mam w duzym pokoju przy drzwiach jak pisalam wczesniej, w obecnej kuchni komin mam pomiedzy lazienka a sciana z kuchnia stykajaca ( róg) a w malym pokoju komin mam tez w rogu pokoju od klatki schodowej ale tym blizej drzwi wejsciowych do mieszkania czyli po lewej stronie pokoju
szari Opublikowano 24 Marca 2020 #48 Opublikowano 24 Marca 2020 Klimę a właściwie jednostkę zewnętrzną można zapakować na klatkę schodową - bajka by była :) ale nie wiadomo czy na najwyższym piętrze nie ma sąsiadów.
kindzia2089 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor #49 Opublikowano 24 Marca 2020 kominy sa zbudowane ze jest jeden duzy podzielony jakby na trzy z tym ze ja mam wszystkie te najkrotsze wysokosciowo
Gość Opublikowano 24 Marca 2020 #50 Opublikowano 24 Marca 2020 2 minuty temu, szari napisał: Klimę a właściwie jednostkę zewnętrzną można zapakować na klatkę schodową - bajka by była :) Na klatce schodowej? Wewnątrz budynku?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.