Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gdzie się znajduje czujnik opalu

Rafal1233

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z piecem setlans 12 kw na ekogroszek wyskakuje mi komunikat Brak opału. Ustawienia 6 sekund podawanie , przerwa podawania 100 sekund nadzor 10 minut. Czujnik opalu wie ktoś może gdzie on się może znajduje. Ekogroszku jest pełno A wygasa piec

Opublikowano

Problemem nie jest czujnik opału (którego pewnie nie ma) tylko zachowanie się kotła tak jakby opału brakło, czyli np po ustawionym czasie pracy temperatura kotła i/lub spaliny nie rosną albo wręcz spadają, albo spaliny są poniżej temperatury kotła albo jeszcze coś...

Zacząłbym chyba od zmiany ustawień spalania (podawanie/przerwa/dmuchawa) i ew ustawień podtrzymania. Ustawienia które podajesz wyglądają na dość chude i może kocioł nie potrafi dojść do zadanej, może kopiec się zapada i sterownik rzuca alarmem.

Jeśli to nie wystarczy to w następnej kolejności zwiększenie ustawienia "czas wygaszania" (lub podobnie) - to czas po którym nastąpi alarm gdy zaistnieją warunki do jego wystąpienia.

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale to nie ten dział

Opublikowano
20 godzin temu, Rafal1233 napisał:

Witam mam problem z piecem setlans 12 kw na ekogroszek wyskakuje mi komunikat Brak opału. Ustawienia 6 sekund podawanie , przerwa podawania 100 sekund nadzor 10 minut. Czujnik opalu wie ktoś może gdzie on się może znajduje. Ekogroszku jest pełno A wygasa piec

A może opał sie zawiesza. Jak wygaśnie kocioł na ustawieniach ręcznych włącz podawanie, kopczyk na retorcie powinien rosnąć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.