MarekM Opublikowano 3 Sierpnia 2009 #1 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Witam szanownych kolegów z forum, jeszcze raz zamieszczam pytanie o podłączenie zbiornika akumulacyjnego do Laddomatu (nie chcę popełnić błędu).Mam pytanie do załączonego schematu (są to schematy ze strony Atmosa http://www.atmos.cz/poland/instalace-kotlu...poruce-zapojeni ). Czy zbiornik akumulacyjny podłącza się do instalacji przez trójniki (tak to wygląda na schemacie) czy "przelotowo" - z jednej wchodzi do zbiornika z drugiej wychodzi???(mój zbiornik ma osiem dużych 5/4" przyłączy i chyba trzy 1/2" - jest bez wężownic). Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz. Marek Cytuj
Mecenas Opublikowano 3 Sierpnia 2009 #2 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Jeśli podłączenie będzie przez zbiornik to dopóki go nie naładujesz obwód grzejnikowy będzie zimny. Taki system jest jednak łatwiejszy w sterowaniu Przy połączeniu "trójnikowym" możesz grzać grzejnikami przy zimnym buforze i otworzyć go dopiero gdy grzejniki przestaną wystarczać. Ale układ sterowania musi umieć obsłużyć kolejny zawór. Cytuj
automatyk Opublikowano 3 Sierpnia 2009 #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 jak zrobisz tak jak na schemacie toto lipa bedzie ale mozesz zrobic cos sprytnego zamontuj sobie zawór 3d przed wymiennikiem i pompe i układ bedzie dałał nastepujaco po rozpaleniu woda z kotła poprzez ładomat pojdzie do trujnika i jesli nie bedziesz grzał grzejników to bedzie ładowany bufor ,jesli skolei bedziesz grzał grzejnkikami to woda poprzez zawór 3d i pompe pojdzie na wymniennik a temperatura czynnika bedziesz regulował zaworem 3d i im mniej podaszciepła na wymiennik tym szybciej bedzie ładował sie bufor ,po wygaszeniu kotła ładomat zostanie zatrzymany i bedziesz korzystał tylko z pompy i zaoru 3d przed wymiennikiem i to co za wymiennikiem ,i tak w prosty sposób uzyskasz i ładowanie nadmiaru energi i regulacje ,a mozesz tez zawór 3d wysterowac jakims sterownikiem pokojowym Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi