altoro Opublikowano 23 Marca 2020 #76 Opublikowano 23 Marca 2020 Dokładnie tak zrobiłem jak pisze Pieklorz u siebie.
KKTS Opublikowano 23 Marca 2020 #77 Opublikowano 23 Marca 2020 I jak efekty w praktyce? Nie zauważyłeś żadnych problemów ze spalaniem po tej operacji?
altoro Opublikowano 23 Marca 2020 #78 Opublikowano 23 Marca 2020 Żadnych problemów nie widać, ja po prostu miałem płytkę z palnika 25kW a kocioł mam 15kW i zakleiłem tak jak Pieklorz pisał.
hektoras Opublikowano 24 Marca 2020 #79 Opublikowano 24 Marca 2020 DO Atka - z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć że SUSPENSER w 63 poście podsumował oraz dobitnie wyjaśnił różnicę co do gazu -mogę dodać co do kotła i palnika że są także inne ale musisz poczytać tutaj na forum - jest wiele założonych tematów w tej materii - jednak wybór należy do Ciebie zrób to świadomie bo to Ty będziesz się z nim zmagać. Od siebie dołożę jeszcze że ważne by sterownik był także dobry a to dowiesz się czytając innych i porównując do własnych oczekiwań i możliwości. Jedno rozwiązanie już znasz - powyżej. A z tym 10 letnim to jednak mało wytrzymał bo mój SAS eko jest od 2004 i do tego 3 razy zalany przez powódź do tego niska /3x3 wokół kotła =160cm a pozostała 135cm/ kotłownia i wilgotna b.często /poziom wody np. teraz woda stoi w podkopie ok.10cm poniżej 165cm/ no i jeszcze także różnica w sposobie palenia bo teraz od paru lat palę na dolnym ruszcie /wyłożyłem szamotem 4 warstwy w pionie - stoi na ruszcie - pali się fajnie jak w piecu hutniczym ale trzeba dokładać często. Niemniej kocioł ma już 16 sezon za sobą no i także już mi się odechciewa i myślę o podobnym rozwiązaniu ale moja druga połowa ciągle tylko GAZ - a ja jestem pewny że wówczas koszt MINIMUM drugie tyle bo węglem i trochę drewna to koszt u mnie za ten sezon ok. 2,5 tyś. /z CWU i w domu 21-23oC/.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.