Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czas grzania zasobnika?

tommyp2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wygrzebałem taki wzór na grzanie zasobnika - poprawny?

zasobnik.thumb.png.6df78b6cd79c07bca400b8420c720e18.png

Różnica między kotłem 20, a 25 kW wychodzi 4 min?

Opublikowano

Zasobnik zasobnikowi nierówny ,ważna jest moc wężownicy lub wielkość płaszcza wodnego w wymiennikach płaszczowych i to ona określi możliwości wykorzystania mocy kotła nawet jeżeli kocioł będzie miał 50 kw a wężownica jedynie ułamek z tego to i tak czas grzania będzie adekwatny do mocy wężownicy a nie mocy kotła . Zasobniki maja w danych technicznych podana moc elementu grzewczego i tym sie kieruj przy wyborze zasobnika . Kiedyś wstawiałem zestawienie do porównania zasobników płaszczowych i z wężownicą  od tego czasu jest wiele nowszych konstrukcji np. zasobniki buforowe z wężownicą CWU i tu jest ważna moc takiej wężownicy aby zapewnić odbiór wody o wymaganej temperaturze przy np. dużym odbiorze ale to zupełnie inna zasada działania takiego układu . W danych technicznych zasobnik znajdziesz wszystkie informacje potrzebne przy projektowaniu układu grzewczego pod konkretne rozwiązania wanna , prysznic ilość punktów poboru , im więcej tym większa moc elementu grzewczego aby na bieżąco zabezpieczyć potrzeby CWU . Dodatkowo moc elementu grzewczego daje informacje o wielkości obciążenia kotła bo czasem przy mniejszych mocach kotłów potrzeba funkcji "priorytet CWU" wtedy kocioł całą mocą dogrzewa zasobnik . 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Dzięki kolego za odpowiedź...

Moje pytanie było pod kątem tego, czy przy tym samym zasobniku i reszcie stałych urządzeń sama zmiana mocy kotła z 20 na 25 kW 

da oszczędność na czasie grzania ok. 4 min?

Opublikowano
8 minut temu, tommyp2 napisał:

czy przy tym samym zasobniku i reszcie stałych urządzeń sama zmiana mocy kotła z 20 na 25 kW 

da oszczędność na czasie grzania ok. 4 min?

To czysta matematyka , w praktyce może być inaczej.

Opublikowano

A realnie jaka może być ta różnica - 10 min.? Jak sądzicie?

Opublikowano

Mógłbyś przybliżyć co ma główny wpływ w "życiu"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.