tommyp2 Opublikowano 4 Marca 2020 #1 Opublikowano 4 Marca 2020 Witam, wygrzebałem taki wzór na grzanie zasobnika - poprawny? Różnica między kotłem 20, a 25 kW wychodzi 4 min?
mac65 Opublikowano 4 Marca 2020 #2 Opublikowano 4 Marca 2020 Zasobnik zasobnikowi nierówny ,ważna jest moc wężownicy lub wielkość płaszcza wodnego w wymiennikach płaszczowych i to ona określi możliwości wykorzystania mocy kotła nawet jeżeli kocioł będzie miał 50 kw a wężownica jedynie ułamek z tego to i tak czas grzania będzie adekwatny do mocy wężownicy a nie mocy kotła . Zasobniki maja w danych technicznych podana moc elementu grzewczego i tym sie kieruj przy wyborze zasobnika . Kiedyś wstawiałem zestawienie do porównania zasobników płaszczowych i z wężownicą od tego czasu jest wiele nowszych konstrukcji np. zasobniki buforowe z wężownicą CWU i tu jest ważna moc takiej wężownicy aby zapewnić odbiór wody o wymaganej temperaturze przy np. dużym odbiorze ale to zupełnie inna zasada działania takiego układu . W danych technicznych zasobnik znajdziesz wszystkie informacje potrzebne przy projektowaniu układu grzewczego pod konkretne rozwiązania wanna , prysznic ilość punktów poboru , im więcej tym większa moc elementu grzewczego aby na bieżąco zabezpieczyć potrzeby CWU . Dodatkowo moc elementu grzewczego daje informacje o wielkości obciążenia kotła bo czasem przy mniejszych mocach kotłów potrzeba funkcji "priorytet CWU" wtedy kocioł całą mocą dogrzewa zasobnik . Pozdrawiam
tommyp2 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor #3 Opublikowano 4 Marca 2020 Dzięki kolego za odpowiedź... Moje pytanie było pod kątem tego, czy przy tym samym zasobniku i reszcie stałych urządzeń sama zmiana mocy kotła z 20 na 25 kW da oszczędność na czasie grzania ok. 4 min?
sambor Opublikowano 4 Marca 2020 #4 Opublikowano 4 Marca 2020 8 minut temu, tommyp2 napisał: czy przy tym samym zasobniku i reszcie stałych urządzeń sama zmiana mocy kotła z 20 na 25 kW da oszczędność na czasie grzania ok. 4 min? To czysta matematyka , w praktyce może być inaczej.
tommyp2 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor #5 Opublikowano 4 Marca 2020 A realnie jaka może być ta różnica - 10 min.? Jak sądzicie?
sambor Opublikowano 5 Marca 2020 #6 Opublikowano 5 Marca 2020 Za dużo zmiennych, do projektowego doboru to ten wzór jest OK, ale życie pokazuje co innego.
tommyp2 Opublikowano 5 Marca 2020 Autor #7 Opublikowano 5 Marca 2020 Mógłbyś przybliżyć co ma główny wpływ w "życiu"?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.