elmagico33 Opublikowano 8 Lutego 2020 #1 Opublikowano 8 Lutego 2020 Chciałbym na początku wiosny przerobić samodzielnie dwa identyczne rozdzielacze po 7 pętli każdy, ponieważ ten który posiadam niekoniecznie nadaje się do mojej instalacji tj. 100% podłogówki ok 150m2 Pytanie czy do sprawnego działania wystarczy usunąć samą pompę czy muszę zdemontować również zawód 3d ( aktualnie jest odkręcony na 43stC, tym samym stanowi swoiste zabezpieczenie gdyby poszła bardzo ciepła woda z kotła ), druga sprawa myślałem aby pozostawić również tą część nad pompą gdzie znajduje się termometr, zawsze jakiś przydany element żeby wiedzieć jaka temp jest na zasilaniu i powrocie W zamyśle jest aby instalacja działa jedynie na pompie z kotła, obecnie pompy w rozdzielaczach są wyłączone, przepływy na pętlach ustawiłem 1-2l/min pompa w kotle jest modulowana więc dopiera moc w zależności od tego jaką ustawię deltę między zasilaniem a powrotem - obecnie 3stC
sambor Opublikowano 8 Lutego 2020 #2 Opublikowano 8 Lutego 2020 Samo "wypatroszenie" rozdzielacza może nic nie dać - dużo zależy od średnicy rur zasilających rozdzielacze i od pompy w kotle
elmagico33 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2020 od 3 dni mam wyłączone pompy w rozdzielaczach i całość chodzi jedynie na pompie kotłowej - przepływy ustawione w zależności od potrzeb dla danego pomieszczenia od 1 do 2l/min pewnie sama wyłączona pompa w rozdzielaczu powoduje również dodatkowy opór, więc spodziewam się że po jej zdemontowaniu, przepływ będzie taki sam lub lepszy
sambor Opublikowano 8 Lutego 2020 #4 Opublikowano 8 Lutego 2020 To wywal tą pompę oraz zaw 3-D i po herbacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.