Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Taktowanie kotła po wł i wył grzania CWU.

ewon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z kotłem Ariston One System 24 kW.

W sobotę włączyłem na próbę grzanie wody w zasobniku. Po próbie przełączyłem kocioł z powrotem na tryb tylko CO i kocioł zaczął taktować.

Palnik odpala, temperatura na zasilaniu rośnie, dochodzi do temp. ustawionej, chwilę waha się+- kilka stopni, po czym zaczyna rosnąć. W momencie przekroczenia wartości ustawionej temp. o 5 st.C palnik gaśnie. Nie ma znaczenia czy ustawięv temperaturę 25 czy 45 st.C

Wybieg pompy, chwila bezczynności i od nowa.

Do tej pory, ponad miesiąc, działał bez problemu. Co może być przyczyną takiego zachowania?

Opublikowano

Wygląda na zawieszony zawór 3 drogowy, został w pośredniej pozycji i ogranicza przepływ. Zrób kilka razy przełączenie CO-CWU może się rozrusza. 

A jeszcze pytanie, to nowy kocioł, czy już któryś sezon? 

Opublikowano

A to było pierwsze uruchomienie grzania CWU? 

Opublikowano

Tak, to było pierwsze uruchomienie cwu.
Kończę remont domu. Od początku grudnia utrzymywałem w środku temp. 16 st.C. Pracowało tylko CO.
W ubiegłym tygodniu ekipa skończyła robić łazienki i chciałem sprawdzić czy wszystko gra. Zagrało ale po powrocie na CO przestało grać ;)

Opublikowano

A była odpowietrzona wężownica? 

Może powietrze dostało się do kotła i pompa nie robi obiegu. Jeżeli słychać szum wody w kotle to należy odpowietrzyć, bo może dojść do uszkodzenia wymiennika. 

Albo zatkał się filtr na wejściu do kotła, do sprawdzenia. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawa się wyjaśniła.
Zabrudzony był filtr powrotu przy pompie.
Kocioł odpowietrzony, filtr wyczyszczony i znowu ciepło w domu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.