ewon Opublikowano 6 Lutego 2020 #1 Opublikowano 6 Lutego 2020 Witam, Mam problem z kotłem Ariston One System 24 kW. W sobotę włączyłem na próbę grzanie wody w zasobniku. Po próbie przełączyłem kocioł z powrotem na tryb tylko CO i kocioł zaczął taktować. Palnik odpala, temperatura na zasilaniu rośnie, dochodzi do temp. ustawionej, chwilę waha się+- kilka stopni, po czym zaczyna rosnąć. W momencie przekroczenia wartości ustawionej temp. o 5 st.C palnik gaśnie. Nie ma znaczenia czy ustawięv temperaturę 25 czy 45 st.C Wybieg pompy, chwila bezczynności i od nowa. Do tej pory, ponad miesiąc, działał bez problemu. Co może być przyczyną takiego zachowania?
WojtuNie Opublikowano 6 Lutego 2020 #2 Opublikowano 6 Lutego 2020 Wygląda na zawieszony zawór 3 drogowy, został w pośredniej pozycji i ogranicza przepływ. Zrób kilka razy przełączenie CO-CWU może się rozrusza. A jeszcze pytanie, to nowy kocioł, czy już któryś sezon?
ewon Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 6 Lutego 2020 Dzięki za odzew. Kocioł jest nowy. Pracował od początku grudnia.
WojtuNie Opublikowano 6 Lutego 2020 #4 Opublikowano 6 Lutego 2020 A to było pierwsze uruchomienie grzania CWU?
ewon Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 6 Lutego 2020 Tak, to było pierwsze uruchomienie cwu.Kończę remont domu. Od początku grudnia utrzymywałem w środku temp. 16 st.C. Pracowało tylko CO.W ubiegłym tygodniu ekipa skończyła robić łazienki i chciałem sprawdzić czy wszystko gra. Zagrało ale po powrocie na CO przestało grać ;)
WojtuNie Opublikowano 6 Lutego 2020 #6 Opublikowano 6 Lutego 2020 A była odpowietrzona wężownica? Może powietrze dostało się do kotła i pompa nie robi obiegu. Jeżeli słychać szum wody w kotle to należy odpowietrzyć, bo może dojść do uszkodzenia wymiennika. Albo zatkał się filtr na wejściu do kotła, do sprawdzenia.
ewon Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 17 Lutego 2020 Sprawa się wyjaśniła.Zabrudzony był filtr powrotu przy pompie.Kocioł odpowietrzony, filtr wyczyszczony i znowu ciepło w domu :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.