Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w ocenie instalacji

zieras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Jestem nowym użytkownikiem i po przejrzeniu forum nie udało mi się odnaleźć informacji, która pomogła by mi w ocenie poprawności instalacji. Dlatego też proszę o opinie i dodam od razu, że w przedstawionym schemacie nie potrafię ocenić prawidłowości podłączenia bufora. Chodzi o to, że podczas palenia w piecu  ( zasypowy na drewno wymagana praca tem. w przedziale 80 -90 C )  w przypadku kiedy potrzeba jest od razu przekazania ciepłej wody na obiegi grzewcze chcę aby odbywało się to z pominięciem bufora. W momencie nagrzania już pomieszczeń następowało by ładowanie bufora z pieca i po wygaśnięciu pieca woda na obiegi miała by iść już  z bufora z pominięciem tym razem pieca. 

Przepraszam również za mało profesjonalny schemat ale tylko taki udało mi się na szybko zrobić. 

instalacja.png

Opublikowano

Wyjście na odbiory podłącz od góry bufora wtedy ciepłą wodę będziesz miał od razu

Opublikowano

Jeden z użytkowników forum wstawił tu taki schemat kotła z buforem i dwoma obiegami grzewczymi. Kocioł idzie pełną mocą,obiegi odbierają potrzebną im część czynnika grzewczego,a reszta ładuje bufor. Gdy kocioł się wygasi to gorąca wodą pobierana jest z bufora. 017c03aa3cff4ee715d69a8713cf8bce.jpg&key=37658b4f8c778f01df6a3b4b893b8b077e01ffbb491a605255e3e0c2966be7a8

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tylko w tym układzie odbiory nie są oddzielone od obiegu kotłowego i pracują w szeregu. A nie powinny

Opublikowano

No ten schemat raczej nie prawa działać prawidłowo. Nie mogę sobie również wyobrazić jak po wygaśnięciu kotła zapotrzebowanie miało by być brane z bufora. Chyba, że całość szła by również przez kocioł co nie ma sensu. 

Opublikowano

takie podłączenie załatwi sprawę

schemat jest tylko poglądowy i nie zawiera wszystkich elementów(zabezpieczenia kotła,zaworów odcinających, zwrotnych, filtrów)

image.thumb.png.1f0d1518ef43e8a577cdabaa55f7c5a7.png

Opublikowano

Tak, to jest dobry , prawidłowy schemat, tylko ja bym dał obejście bufora dla grzania CW - tak na lato.

Dodatkowo należy pamiętać o podłączeniu naczynia przeponowego lub przelewowego.

Opublikowano

Panowie potrzebuje schematu do instalacji co cow plus op.Góra 5 grzejników w łazience OP plus drabinka w podpiwniczeniu 2 grzejniki.Piec na eko groszek 12 kw.Rozprowadzenie w pex.Jestem laikiem w tej dziedzinie więc proszę o wyrozumiałość.bardziej mi chodzi o kotłownię bo nie wiem z jakim sterownikiem zamawiać piec czy Agros pid plus lub Skzp 02

Opublikowano

Znalazłem jeszcze taki schemat przerobiony trochę, gdzie w momencie kiedy instalacja nie potrzebuje już zapotrzebowania na ciepło poprzez sprzęgło hydrauliczne woda o wysokim parametrze wraca do bufora i jego ładownie następuje poprzez powrót. Czy to będzie miało sens? Tak jak mówiłem wcześniej zależy mi na tym aby np przy wyładowanym buforze grzanie następowało z jego pominięciem, a dopiero po wygaszeniu pieca ewentualne dogrzewanie szło z bufora.

Instalacja 1.png

Opublikowano
W dniu 4.02.2020 o 15:09, Popcorn1 napisał:

Jeden z użytkowników forum wstawił tu taki schemat kotła z buforem i dwoma obiegami grzewczymi. Kocioł idzie pełną mocą,obiegi odbierają potrzebną im część czynnika grzewczego,a reszta ładuje bufor. Gdy kocioł się wygasi to gorąca wodą pobierana jest z bufora. 017c03aa3cff4ee715d69a8713cf8bce.jpg&key=37658b4f8c778f01df6a3b4b893b8b077e01ffbb491a605255e3e0c2966be7a8

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

@hajtaler428 A gdyby wstawić tu sprzęgło hydrauliczne pomiędzy kocioł, a obwody to było by dobrze?

Opublikowano

Nie wiem - możliwe że tak tylko wtedy potrzebna jeszcze jedna pompa do ładowania bufora

Przy podłączeniu jak w poście #7 za sprzęgło robi bufor a woda na odbiory jest od razu po rozgrzaniu kotła(gdy puści VTC/laddomat) więc nie widzę sensu takich kombinacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.