zieras Opublikowano 4 Lutego 2020 #1 Opublikowano 4 Lutego 2020 Witam. Jestem nowym użytkownikiem i po przejrzeniu forum nie udało mi się odnaleźć informacji, która pomogła by mi w ocenie poprawności instalacji. Dlatego też proszę o opinie i dodam od razu, że w przedstawionym schemacie nie potrafię ocenić prawidłowości podłączenia bufora. Chodzi o to, że podczas palenia w piecu ( zasypowy na drewno wymagana praca tem. w przedziale 80 -90 C ) w przypadku kiedy potrzeba jest od razu przekazania ciepłej wody na obiegi grzewcze chcę aby odbywało się to z pominięciem bufora. W momencie nagrzania już pomieszczeń następowało by ładowanie bufora z pieca i po wygaśnięciu pieca woda na obiegi miała by iść już z bufora z pominięciem tym razem pieca. Przepraszam również za mało profesjonalny schemat ale tylko taki udało mi się na szybko zrobić.
hajtaler428 Opublikowano 4 Lutego 2020 #2 Opublikowano 4 Lutego 2020 Wyjście na odbiory podłącz od góry bufora wtedy ciepłą wodę będziesz miał od razu
Popcorn1 Opublikowano 4 Lutego 2020 #3 Opublikowano 4 Lutego 2020 Jeden z użytkowników forum wstawił tu taki schemat kotła z buforem i dwoma obiegami grzewczymi. Kocioł idzie pełną mocą,obiegi odbierają potrzebną im część czynnika grzewczego,a reszta ładuje bufor. Gdy kocioł się wygasi to gorąca wodą pobierana jest z bufora. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 4 Lutego 2020 #4 Opublikowano 4 Lutego 2020 Tylko w tym układzie odbiory nie są oddzielone od obiegu kotłowego i pracują w szeregu. A nie powinny
zieras Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #6 Opublikowano 5 Lutego 2020 No ten schemat raczej nie prawa działać prawidłowo. Nie mogę sobie również wyobrazić jak po wygaśnięciu kotła zapotrzebowanie miało by być brane z bufora. Chyba, że całość szła by również przez kocioł co nie ma sensu.
hajtaler428 Opublikowano 5 Lutego 2020 #7 Opublikowano 5 Lutego 2020 takie podłączenie załatwi sprawę schemat jest tylko poglądowy i nie zawiera wszystkich elementów(zabezpieczenia kotła,zaworów odcinających, zwrotnych, filtrów)
sambor Opublikowano 5 Lutego 2020 #8 Opublikowano 5 Lutego 2020 Tak, to jest dobry , prawidłowy schemat, tylko ja bym dał obejście bufora dla grzania CW - tak na lato. Dodatkowo należy pamiętać o podłączeniu naczynia przeponowego lub przelewowego.
Stempos1980 Opublikowano 5 Lutego 2020 #9 Opublikowano 5 Lutego 2020 Panowie potrzebuje schematu do instalacji co cow plus op.Góra 5 grzejników w łazience OP plus drabinka w podpiwniczeniu 2 grzejniki.Piec na eko groszek 12 kw.Rozprowadzenie w pex.Jestem laikiem w tej dziedzinie więc proszę o wyrozumiałość.bardziej mi chodzi o kotłownię bo nie wiem z jakim sterownikiem zamawiać piec czy Agros pid plus lub Skzp 02
zieras Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #10 Opublikowano 5 Lutego 2020 Znalazłem jeszcze taki schemat przerobiony trochę, gdzie w momencie kiedy instalacja nie potrzebuje już zapotrzebowania na ciepło poprzez sprzęgło hydrauliczne woda o wysokim parametrze wraca do bufora i jego ładownie następuje poprzez powrót. Czy to będzie miało sens? Tak jak mówiłem wcześniej zależy mi na tym aby np przy wyładowanym buforze grzanie następowało z jego pominięciem, a dopiero po wygaszeniu pieca ewentualne dogrzewanie szło z bufora.
tommyp2 Opublikowano 5 Lutego 2020 #11 Opublikowano 5 Lutego 2020 W dniu 4.02.2020 o 15:09, Popcorn1 napisał: Jeden z użytkowników forum wstawił tu taki schemat kotła z buforem i dwoma obiegami grzewczymi. Kocioł idzie pełną mocą,obiegi odbierają potrzebną im część czynnika grzewczego,a reszta ładuje bufor. Gdy kocioł się wygasi to gorąca wodą pobierana jest z bufora. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka @hajtaler428 A gdyby wstawić tu sprzęgło hydrauliczne pomiędzy kocioł, a obwody to było by dobrze?
hajtaler428 Opublikowano 5 Lutego 2020 #12 Opublikowano 5 Lutego 2020 Nie wiem - możliwe że tak tylko wtedy potrzebna jeszcze jedna pompa do ładowania bufora Przy podłączeniu jak w poście #7 za sprzęgło robi bufor a woda na odbiory jest od razu po rozgrzaniu kotła(gdy puści VTC/laddomat) więc nie widzę sensu takich kombinacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.