Karrol Opublikowano 2 Lutego 2020 #1 Opublikowano 2 Lutego 2020 Czy ktos moze uzywa takiego pieca jak w tytule i pomoze mi z ustawieniami? Mam 150 m2 podlogowki Bufor 800/200 3 obiegi - gora, dol, grzejniki w lazience. Piec od września wciągnął 4 tony peletu. Nie umiem go ustawic w zaden sposób. Moze ktos cos pomoże
Kazio321 Opublikowano 3 Lutego 2020 #2 Opublikowano 3 Lutego 2020 Zrób zdjęcia instalacji i wrzuć. Tak nikt raczej nie jest wstanie Ci pomóc
Karrol Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 11 Lutego 2020 Tak to wygląda. Coś jeszcze pokazać?
Lagrossa Opublikowano 11 Lutego 2020 #4 Opublikowano 11 Lutego 2020 Potrzebne jest jeszcze zdjęcie bezpośrednio przed rozdzielaczem tak aby widać było krótki obieg kocioł rozdzielacz bo widać jakby pompę na powrocie ale trzeba pewności jak to wygląda
linxus Opublikowano 13 Lutego 2020 #6 Opublikowano 13 Lutego 2020 Niestety kolego ten piec ma ułomny sterownik, w którym praktycznie nic nie ustawisz. Wszyscy posiadacze tego kotła narzekają. Zajrzyj do tego tematu:
Karrol Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 13 Lutego 2020 Hmmm... Zastanawiam się czy nie udostępnić korespondencji z serwisem METAL-FACH
Karrol Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #8 Opublikowano 13 Lutego 2020 Kwestia ustawień instalacji leży po stronie osoby, która to uruchamia. Sterownik wyjeżdżając z firmy jest ustawiony tak aby się uruchomił i odpalił, oczywiście te ustawienia podlegają doregulowaniu bo każde paliwo jest inne, ma też duży wpływ ciąg kominowy, który wszędzie jest inny. W kwestii wyjazdu tak jak napisałem, cennik jest dostępny na naszej stronie. Z pozdrowieniamiKrzysztof BorowskiKierownik ds. serwisu tel. +48 85 711 94 54 wew. 12 fax. +48 85 711 94 54e-mail: [email protected] NIP 545-10-01-062 REGON 50073833 Ta wiadomość i jakiekolwiek pliki przesłane wraz z nią, są poufne i przeznaczone wyłącznie do użytku osób i jednostek, do których wiadomość została adresowana. Prosimy o natychmiastowe powiadomienie, za pośrednictwem poczty elektronicznej, nadawcy o pomyłkowym otrzymaniu tej wiadomości i usunięcie jej z komputera. Jeśli nie jesteś zamierzonym odbiorcą tej wiadomości, informujemy, że jej ujawnianie, kopiowanie, przesyłanie lub podejmowanie jakichkolwiek działań w związku z treścią tej wiadomości jest surowo wzbronione. JESTEŚMY NA: Sent: Thursday, February 13, 2020 12:31 PM To: Serwis Kotłów MF Subject: OD: OD: OD: OD: Spalanie kotla SEG Pellet Slucham? 300 zl? Za co? Zostawiłem u Was w firmie 25 tys zl i mam placic za ustawienie pieca ktory nie zostal poprawnie ustawiony!!! Piec jest jeszcze na gwarancji wiec takie ustawienia powinny byc gratis. A nastawy programatora/sterownika do odpowiwdniek instalacji powinny byc dostępne na stronie Wysłano z telefonu Huawei -------- Oryginalna wiadomość -------- Od: Serwis Kotłów MF <[email protected]> Data: czw., 13 lut 2020, 07:11 Temat: Re: OD: OD: OD: Spalanie kotla SEG Pellet Witam Z instalacją jest ok, przynajmniej patrząc na zdjęcia. Wychodzi na to, że to kwestia ustawień. Jak będzie Pan przy kotle to proszę zadzwonić do nas, infolinia 858880011 czynna do godziny 20 Możemy też podesłać serwisanta do ustawień koszt 300zł Z pozdrowieniamiKrzysztof BorowskiKierownik ds. serwisu tel. +48 85 711 94 54 wew. 12 fax. +48 85 711 94 54e-mail: [email protected] NIP 545-10-01-062 REGON 50073833 Ta wiadomość i jakiekolwiek pliki przesłane wraz z nią, są poufne i przeznaczone wyłącznie do użytku osób i jednostek, do których wiadomość została adresowana. Prosimy o natychmiastowe powiadomienie, za pośrednictwem poczty elektronicznej, nadawcy o pomyłkowym otrzymaniu tej wiadomości i usunięcie jej z komputera. Jeśli nie jesteś zamierzonym odbiorcą tej wiadomości, informujemy, że jej ujawnianie, kopiowanie, przesyłanie lub podejmowanie jakichkolwiek działań w związku z treścią tej wiadomości jest surowo wzbronione. JESTEŚMY NA: From: Olio M Sent: Wednesday, February 12, 2020 4:12 PM To: Serwis Kotłów MF Subject: OD: OD: OD: Spalanie kotla SEG Pellet Reszta zdjęć Wysłano z telefonu Huawei -------- Oryginalna wiadomość -------- Od: Serwis Kotłów MF <[email protected]> Data: śr., 12 lut 2020, 11:52 Temat: Re: OD: OD: Spalanie kotla SEG Pellet proszę sprawdzić i ewentualnie podesłać zdjęcie jeśli nie ma to tak się będzie działo, kocioł nie ma ochrony powrotu i jest cały czas chłodzony czy jest włączona obsługa bufora? Z pozdrowieniamiKrzysztof BorowskiKierownik ds. serwisu tel. +48 85 711 94 54 wew. 12 fax. +48 85 711 94 54e-mail: [email protected] NIP 545-10-01-062 REGON 50073833 Ta wiadomość i jakiekolwiek pliki przesłane wraz z nią, są poufne i przeznaczone wyłącznie do użytku osób i jednostek, do których wiadomość została adresowana. Prosimy o natychmiastowe powiadomienie, za pośrednictwem poczty elektronicznej, nadawcy o pomyłkowym otrzymaniu tej wiadomości i usunięcie jej z komputera. Jeśli nie jesteś zamierzonym odbiorcą tej wiadomości, informujemy, że jej ujawnianie, kopiowanie, przesyłanie lub podejmowanie jakichkolwiek działań w związku z treścią tej wiadomości jest surowo wzbronione. JESTEŚMY NA: Sent: Wednesday, February 12, 2020 11:43 AM To: Serwis Kotłów MF Subject: OD: OD: Spalanie kotla SEG Pellet Tego nie wiem. Ale co ma zawór powrotu do spalania niebotycznych ilości pelletu? Piec byl odebrany. Hydraulik ktory to robil wspolpracuje z Waszą firmą i to On tak zrobił. Wysłano z telefonu Huawei -------- Oryginalna wiadomość -------- Od: Serwis Kotłów MF <[email protected]> Data: śr., Temat: Re: OD: Spalanie kotla SEG Pellet Czy jest zamontowany zawór ochrony powrotu między buforem a kotłem. ma być między buforem a pompą, pompę widzę Z pozdrowieniamiKrzysztof BorowskiKierownik ds. serwisu tel. +48 85 711 94 54 wew. 12 fax. +48 85 711 94 54e-mail: [email protected] NIP 545-10-01-062 REGON 50073833 Ta wiadomość i jakiekolwiek pliki przesłane wraz z nią, są poufne i przeznaczone wyłącznie do użytku osób i jednostek, do których wiadomość została adresowana. Prosimy o natychmiastowe powiadomienie, za pośrednictwem poczty elektronicznej, nadawcy o pomyłkowym otrzymaniu tej wiadomości i usunięcie jej z komputera. Jeśli nie jesteś zamierzonym odbiorcą tej wiadomości, informujemy, że jej ujawnianie, kopiowanie, przesyłanie lub podejmowanie jakichkolwiek działań w związku z treścią tej wiadomości jest surowo wzbronione. JESTEŚMY NA: Sent: Wednesday, February 12, 2020 11:11 AM To: Serwis Kotłów MF Subject: OD: Spalanie kotla SEG Pellet Wysłano z telefonu Huawei -------- Oryginalna wiadomość -------- Od: Serwis Kotłów MF <[email protected]> Data: śr., 12 lut 2020, 08:19 Temat: Re: Spalanie kotla SEG Pellet Witam Celem weryfikacji proszę zrobić zdjęcia instalacji i podesłać do nas na email? Z pozdrowieniamiKrzysztof BorowskiKierownik ds. serwisu tel. +48 85 711 94 54 wew. 12 fax. +48 85 711 94 54e-mail: [email protected] NIP 545-10-01-062 REGON 50073833 Ta wiadomość i jakiekolwiek pliki przesłane wraz z nią, są poufne i przeznaczone wyłącznie do użytku osób i jednostek, do których wiadomość została adresowana. Prosimy o natychmiastowe powiadomienie, za pośrednictwem poczty elektronicznej, nadawcy o pomyłkowym otrzymaniu tej wiadomości i usunięcie jej z komputera. Jeśli nie jesteś zamierzonym odbiorcą tej wiadomości, informujemy, że jej ujawnianie, kopiowanie, przesyłanie lub podejmowanie jakichkolwiek działań w związku z treścią tej wiadomości jest surowo wzbronione. JESTEŚMY NA: Sent: Tuesday, February 11, 2020 6:46 PM To: [email protected] Subject: Spalanie kotla SEG Pellet Czy spalanie na poziomie 4 ton pelletu od września 2019 do 11.02.2020 to nie za duzo? Piec to 15 kw. Bufor 800/200. 3 obiegi. 2xpodloga gora i dol - 120 m2 i 1xgrzejniki lazienkowe. Jak ustawie na FL to piec sie przegrzewa nie przepala pelletu i wyłacza. Jeszcze w domu nie mieszkam a temperatura ustawiona jest na 21,5. Wysłano z telefonu Huawei
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Lutego 2020 #9 Opublikowano 14 Lutego 2020 Niestety kolego ten piec ma ułomny sterownik, w którym praktycznie nic nie ustawisz. Wszyscy posiadacze tego kotła narzekają. Zajrzyj do tego tematu: Może niech kolega napisze jaki to sterownik, zanim padło stwierdzenie że jest ułomny. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
linxus Opublikowano 14 Lutego 2020 #10 Opublikowano 14 Lutego 2020 @fotopasjajelcz Po zdjęciach widzę jaki. Źle się wyraziłem. Sterownik jest spoko tylko ma ułomne oprogramowanie wgrane przez metalfach nie pozwalające płynnie sterować mocą. Masz 2 tryby - standard i fuzzy logic. Kocioł w trybie standard jest sztywno spięty na 100% mocy, nie ma innej opcji. Fuzzy logic nonstop przegrzewa kocioł prowadzać do wielu cykli wygaszania i rozpalania kotła. Nie polecam nikomu.
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Lutego 2020 #11 Opublikowano 14 Lutego 2020 [mention=72983]fotopasjajelcz[/mention] Po zdjęciach widzę jaki. Źle się wyraziłem. Sterownik jest spoko tylko ma ułomne oprogramowanie wgrane przez metalfach nie pozwalające płynnie sterować mocą. Masz 2 tryby - standard i fuzzy logic. Kocioł w trybie standard jest sztywno spięty na 100% mocy, nie ma innej opcji. Fuzzy logic nonstop przegrzewa kocioł prowadzać do wielu cykli wygaszania i rozpalania kotła. Nie polecam nikomu.Dlatego zadaje pytanie jeszcze raz jaki kolega ma sterownik? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 15 Lutego 2020 #13 Opublikowano 15 Lutego 2020 W jakim dokładnie trybie pracuje kocioł standard czy fuzzy logic, wrzuć zdjęcia modulacji mocy, jeśli masz takowe ustawienia jak wydajność podajnika , kaloryczność itp też podaj Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Karrol Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor #14 Opublikowano 27 Lutego 2020 Tak to chodzi. I zjada pellet ino gwizd
fotopasjajelcz Opublikowano 27 Lutego 2020 #15 Opublikowano 27 Lutego 2020 Spróbuj takowychCzas podawania 2,9 sekCzas przerwy 3,5 sekHistereza kotła 1 CMoc nadmuchu 23%Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
pospisz Opublikowano 27 Lutego 2020 #16 Opublikowano 27 Lutego 2020 Czy dom jest przegrzewany lub jaka jest temperatura spalin możesz podać.
Plot3k Opublikowano 27 Lutego 2020 #17 Opublikowano 27 Lutego 2020 @fotopasjajelcz skąd bierzesz takie wartości? Tu temp. spalin pewnie sięgnie 200 stopni i będzie masa niedopalonego peletu. to niemal jakby podać 9s paliwo i 10s przerwy. Spróbuj takich ustawień, jak jak mam poniżej.
fotopasjajelcz Opublikowano 28 Lutego 2020 #18 Opublikowano 28 Lutego 2020 Przepraszam czeski błąd już prostuje Spróbuj takowychCzas podawania 2,9 sekCzas przerwy 36sekHistereza kotła 1 CMoc nadmuchu 23% Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Karrol Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor #19 Opublikowano 28 Lutego 2020 Spróbuję waszych ustawien i dam znac. Znajomy mowi zebym wstawil regulator ciagu kominowego i ustawic piec na harmonogram. Ponoc komin ma za mocny ciag i dlatego przegrzewa czujkę...
Karrol Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor #20 Opublikowano 28 Lutego 2020 Histereza kotla 1 C? To nie za malo foto?
Karrol Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor #21 Opublikowano 28 Lutego 2020 Serwis tak w ogóle poleca mi wykac czujkę z czopucha...
fotopasjajelcz Opublikowano 28 Lutego 2020 #22 Opublikowano 28 Lutego 2020 Nie lepiej nie pracuje niż ma dążyć do zadanej od ustawienie HisterezyWysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.