Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, przeszukując forum nie znalazłem odpowiedzi na pytanie -

Czy VITODENS od Viessmana potrzebuje stałej fazy? I jak to wygląda. Chciałbym kupić jakiś ups + akumulator agm ale nie wiem czy warto inwestować w stałą faze czy zwykłe za 350 złotych zasilacze dzadzą radę? Akumulator jakiś agm 50 Ah do tego.

Pozdrawiam Serdedcznie!

Opublikowano

Stałą fazę? Co masz na myśli?

Do zasilania kotłów i pomp potrzebujesz zasilacza awaryjnego z pełnym sinusem, najlepiej typu online.

Zasilacze z aproksymowaną sinusoidą będą powodować większe zużycie prądu przez silniki oraz ich hałasowanie i mocniejsze nagrzewanie, czułe zasilacze sterowników itp. też mogą robić różne fochy.

Zasilacze line interactive mogą mieć zbyt długi czas przełączania aby urządzenie działało bezprzerwowo, czyli podczas przełączania może się restartować...

Opublikowano

Oczywiście rozważam tylko czystą sinusoidę ale chodzi mi o to, że niektóre piece są wrażliwe na zmianę fazy i sypią błędem. Jest wiele opinii w necie że ludziom piece nie działały na jakichś zasilaczach (z czystym sinusem). I dopiero po kupieniu takiego ze stałą fazą lub z adapterem przestały wyskakiwac bledy w piecach.

Stad moje pytanie.

Opublikowano

Ja mam na awaryjnym UPS gdańskiej firmy VOLT czysty sinus, ładuje akumulator. Jak dotąd sprawuje się bardzo dobrze

Opublikowano

Nie. U mnie zasila kocioł podajnikowy z pompamia latem telewizor

Opublikowano (edytowane)

Adapter do zasilania pieca gazowego DE DIETRICH, BERETTA, JUNKERS , VIESSMANN. Rolą adaptera jest uporządkowanie miejsc występowania FAZY i ZERA zarówno na pracy sieciowej jak i akumulatorowej oraz podanie potencjału na przewód ochronny podczas pracy akumulatorowej. Zasilacze awaryjne  mogą zamieniać podczas pracy akumulatorowej fazę z zerem na wyjściu przez co piece gazowe nie chcą pracować poprawnie. image.thumb.png.7cf33349e928dd8b257c04c1ac145ce5.png

Edytowane przez wit21
Opublikowano

Dziekuje za odpowiedz. Widziałem ten adapter - czytając o nim różne komentarze - ludzie piszą, ze czasami piece nie działają nawet z tym i trzeba kupić właśnie stała fazę.

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam ten sam dylemat. Kupiłem UPS online, dokładnie: https://www.google.com/search?q=ups+17+online&client=ms-android-dt-pl-revc&prmd=nsmiv&sxsrf=ALeKk03ISZ2b_bePsgKFYZ06ejzJQ6ebXQ:1613669627065&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiOqZ_n-_PuAhUaCRAIHbsEB0MQ_AUoBHoECAMQBA&biw=360&bih=654#imgrc=7eQdE1n4hSMtLM

Gdy pracuje na zasilaniu z sieci, faza jest z jednej strony, lewa strona, ale gdy już przełącza się na tryb bateryjny- sprawdzając probówka wyjscie- dioda świeci się w dwóch "dziurach", dzwoniłem na producenta odpowiedź niejednoznaczna, ponieważ jeden konsulatant odpowiedział, że będzie działał ale drugi już stwierdził, że może być problem. Piec mam podłączony, testowałem czy działa na trybie bateryjnym, nie było błędu ale boję się, żeby z czasem UPS nie szkodził, zamiast pomagać. 

Proszę o pomoc w temacie. 

Opublikowano

sprawdzając probówka wyjscie- dioda świeci się w dwóch "dziurach"  - to dlatego, że wytwornica napięcia z akumulatora nie ma "odniesienia" do zera fizycznego czyli "ziemi". Wytworzone napięcie pomiędzy dwoma biegunami wynosi 230v, ale nie względem "ziemi". tzw zero jest wtedy najczęściej na poziomie ok. 70V względem "ziemi".

Zaletą jest fakt, że dotkniecie przypadkowe przewodu pod takim napięciem nie powinno skończyć się porażeniem bo nie dokonuje się  "zwarcia" do "ziemi".