Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Woda uzytkowa z eko groszku i grzalki czy bojler gazowy.

Wacale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie do osób ktore używają eko groszku do grzania wody uzytkowej.

Jak to sie sprawdza? Teraz mam to rozwiązane tak ze dom ogrzewam zwykłym viadrusem na wegiel a w jednej z łazienek mam bojler gazowy 120litorw. Chce wymienic kociol na eko groszek bo dom z lat 70 i bede mial ocieplone tylko sciany w tym roku a instalacje mam na grubych rurkach i grzejnikach żeliwnych/ blaszanych wiec gaz raczej odpada.

Juz mam dobrany kociol sas solid 19kw i instalator proponuje wywalenie tego bojlera gazowego z lazienki a założenie do instalacji takiego zwyklego 140litrow i ew. Grzalke do tego w pywnicy. Chetnie bym to wywalił ze względu na estetykę lazienki i to ze bojler jest juz stary (2002rok)ale z drugiej strony mam rachunki 50-60zl za grzanie wody gazem i mnie nie insteresuje. Moze cos pomozecie?

20200125_113625.jpg

20200106_161652.jpg

20200106_161613.jpg

20200106_161831.jpg

20200102_191536.jpg

Opublikowano

140 litrowy bojler to około 3-5 kg węgla dziennie więcej. Celowo taki rozrzut, bo to zależy od  wielu czynników.

Opublikowano

Dziekuje. Czyli nie ma to sensu. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 28.01.2020 o 20:09, gmaj22 napisał:

140 litrowy bojler to około 3-5 kg węgla dziennie więcej. Celowo taki rozrzut, bo to zależy od  wielu czynników.

Powitać. No okej, a jeśliby zastosować zasobnik z grzaniem gazowym na lato i wężownicą pod kocioł na sezon grzewczy? Uruchamiać (od CO) w programie czasowym? Jak to wygląda w praktyce, bo chodzi mi takie coś po głowie. Obecnie mam bojler 140 litrów grzany tylko z kotła i jeszcze jako ochrona zimnego powrotu. Znalazłem tylko firmy Ter.ica, ktoś ,coś ?

Opublikowano

Samo grzanie wiele nie wyjdzie na groszku . Jednak trzeba dodać podtrzymanie kotla i to razem dało by te 4 lub 5 kilo . Akurat o kilogram nie ma co walczyć czy w tą czy w tą . Plus jeszcze coś tam prądu trzeba doliczyć.

Opublikowano

Czyli gaz niespecjalnie. Koszty wymiany niewspółmierne do zysków. A jeżeli wymieniać bojler, to na taki z wężownicą, czy dwupłaszczowy? Pojemność ok. 150 litrów - rodzina czteroosobowa.

Opublikowano

Gaz jak najbardziej tak jeśli było by tak jak kolega napisał na początku tematu na sama wodę . Kijowe jest rozwiązanie na dwa źródła zima . Ale mieć gaz w zapasie i nim grzać wodę i by to kosztowało nawet 30 zlotych mniej niż na węglu to dobre rozwiązanie było by .

@roberciu zależy czego oczekujesz . Bardziej ściśle jak szybko potrzebujesz kolejny ciepły baniak . Ja bralem dwuplaszcz z racji tego że szybko grzeje się w nim woda . Np trzy osoby rano i kompiel w wannie i baniak daje rady na kolejną osobę . Oczywiście piec dostaje ostro po palniku jednak wyrabia . Teraz gdy troche zmienily mi się pory pracy domowników mógłbym mieć słabszą wezownice i wolniejsze nagrzewanie wody .

Opublikowano

Po prostu ciepłej wody. Pod kotłem w lecie praca non stop (teraz tak było), w sezonie zimowym na programatorze (skzp-02). Który bojler byłby lepszy.

Opublikowano

Dwuplaszcz z racji wiekszej mocy która potrafi odebrać jest pod jednym kontem dobry a pod drugim zly .

Dobry bo szybko się nabije 

Zly bo mocno potrafi zachwiac kotlem/instalacja/sterownikiem. 

Nie wiem co Ci doradzic hmm . Jak osobne podłączenie to może być dwuplaszczowy . Szarpnie raz a porządnie i sie dogrzeje . Ja mam wszystko na jednej pompie i teraz zdlawiony przepływ przez baniak bo poprostu kompiel powodowalo szarpanie sterownika :) 

Opublikowano

Dzięki, rozjaśnione mam trochę w głowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.