Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO Komfort Eko Lux - obieg zamknięty?

tommyp2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy taki kocioł jak w temacie można podłączyć do instalacji zamkniętej z ZP i ZB 1,5 bar?

Opublikowano

Sprawdź w DTR bo Defro ma tyle rzeczy za itd. Babcia mojej narzeczonej niby nie ma. Ale to mówił dystrybutor Defro który montował więc pewno ma;] za takie pieniądze to lepiej żeby było. Bo to by była porażka po całości.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sorki, ale nic nie zrozumiałem :-)

W instrukcji pisze, że niby można go zamontować w obiegu zamkniętym...? Oczywiście z DVB itd.

Opublikowano

No to można. Czyli już wiesz:) oni mają z tymi kotlami niezły cyrk. Pod tym kątem już nie studiowalem no olalem sprawę.
Znając tego dystrybutora to mu się nie chciało robić zamkniętego bo trzeba robić. Tak oko wtargac ten złom, 3 pompy dowalić zawór. Odwalic wioche i 1500pln za montaż, min. 2500 marzy na kotle, na pompach 30% marzy plus ekstrasy. Spieprzyc układ, odwalic wioche, przykozaczyć i wystawić rachunek. Nie dziwię się kolesiowi. Też bym nie robił ;]

Opublikowano

Czyli mogę to tak zrobić? 

Opublikowano

@tommyp2 tak ten kocioł jest dopuszczony do instalacji w układzie zamkniętym wraz z montażem zaworu schładzającego , zbiornika przeponowego (grupa bezpieczeństwa)

@DzonyZerg wcześniej zaczął weekend i dlatego już mu wylewają się żale i trudno zrozumieć zdanie. :)

Opublikowano

@Darekgra Dzięki za odpowiedź :-) 

A co do kolego @DzonyZerg to już myślałem, że czegoś nie kumam ;-) 

Opublikowano
8 minut temu, Darekgra napisał:

@tommyp2 tak ten kocioł jest dopuszczony do instalacji w układzie zamkniętym wraz z montażem zaworu schładzającego , zbiornika przeponowego (grupa bezpieczeństwa)

...oraz zaworu bezpieczeństwa na kotle :)  ( choć dodatkowy w grupie bezpieczeństwa nie zaszkodzi)

Opublikowano

Ten kociołek niestety nie ma dodatkowego krućca na zawór bezpieczeństwa.

Jest tylko wejście, wyjście i zawór spustowy.

Więc najlepiej grupę dać zaraz za wyjściem z kotła

Opublikowano

Nie no sorki.
Jak już tak leje i żale to rób rób. Nie słuchaj jak tamta jedna babcia posłuchała Pana z Defro że dla grzejników stalowych nie ma różnicy czy otwartej czy zamkniętej a pompy to i tak siądą.
Teraz widzę że mi się jakaś tajna autokorekta włączyła. Czyli... Mogę łkać dalej :D nie jest wadze aż tak źle! :)

Opublikowano
26 minut temu, Darekgra napisał:

Ten kociołek niestety nie ma dodatkowego krućca na zawór bezpieczeństwa.

Jest tylko wejście, wyjście i zawór spustowy.

Więc najlepiej grupę dać zaraz za wyjściem z kotła

Grupę chcę dać  na powrocie razem z ZB, na wyjściu odpowietrznik i ZB 1,5 bara?

Opublikowano
27 minut temu, DzonyZerg napisał:

Nie no sorki.
Jak już tak leje i żale to rób rób. Nie słuchaj jak tamta jedna babcia posłuchała Pana z Defro że dla grzejników stalowych nie ma różnicy czy otwartej czy zamkniętej a pompy to i tak siądą.
Teraz widzę że mi się jakaś tajna autokorekta włączyła. Czyli... Mogę łkać dalej :D nie jest wadze aż tak źle! :)

Fajnie kolego, że się dobrze bawisz :-) 

Tylko wyłącz tą AUTOKOREKTĘ... bo nic nie można zrozumieć. 

Opublikowano
8 minut temu, tommyp2 napisał:

Grupę chcę dać  na powrocie razem z ZB, na wyjściu odpowietrznik i ZB 1,5 bara? 

Dokładnie tak zrób na tym wyjściu, możesz jeszcze na wyjściu dołożyć manometr.

Pamiętaj żeby pomiędzy króćcem a ZB nie było żadnych zaworów.

Opublikowano

@tommyp2
No wyłączona. Zresetowałem tu i tam i. I dalej syf a było ok. Używam tego systemu od 2 lat. Z włączona autokorekta to sam siebie nie rozumiałem ;] jeszcze tichelka i by się schorzeniem psychicznym skończyło.. on jeszcze to robi z opóźnieniem bez sygnalizacji. Cwany;]

Opublikowano

@Darekgra manometr jest na powrocie w grupie z NP - chyba wystarczy? 

Opublikowano

Daj też na wyjściu będziesz widział co dzieje się z ciśnieniem na po stronie ssawnej. To tylko kilkanaście zł więcej.

Opublikowano

Panowie w takim układzie jak mój ciśnienie na NP ustawić na 1.5 bar - jeżeli jest to maks. ciśnienie robocze kotła? 

Opublikowano

Jeśli dobrze kojarzę to ciśnienie wstepne w ZP ustawiasz o 0,2-0,3 bara niższe niż chcesz mieć w instalacji.

Jeśli kociołek jest do 1,5 bara to np. docelowe ciśnienie instalacji załuż na poziomie 1,3 bara a naczynie napompuj wstępnie na 1,1 bara. Jeśli się mylę to proszę kolegów o poprawkę.

Opublikowano

Jak 1,5? Skąd te dane? Oglądałem parametry kilkudziesieciu kotłów. Zawsze max ciśnienie robocze 3.0. Wątpię by mogło być mniej.

Opublikowano

Coś kolega pomylił, większość to właśnie ma 1,5 bara.

Wystarczy wziąć DTR lub zerknąć na tabliczkę znamionowa kotła i stanie się jasność.

Opublikowano

No właśnie a pytanie dotyczyło konkretnego kotła.

Opublikowano

@Darekgra z tym cisnieniem wstepnym troche inaczej. Przy tym co podales wyszloby strasznie duze naczynie (zalezne od zladu wody).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.