tommyp2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Witam, czy taki kocioł jak w temacie można podłączyć do instalacji zamkniętej z ZP i ZB 1,5 bar?
DzonyZerg Opublikowano 17 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Sprawdź w DTR bo Defro ma tyle rzeczy za itd. Babcia mojej narzeczonej niby nie ma. Ale to mówił dystrybutor Defro który montował więc pewno ma;] za takie pieniądze to lepiej żeby było. Bo to by była porażka po całości. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
tommyp2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Sorki, ale nic nie zrozumiałem :-) W instrukcji pisze, że niby można go zamontować w obiegu zamkniętym...? Oczywiście z DVB itd.
DzonyZerg Opublikowano 17 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 17 Stycznia 2020 No to można. Czyli już wiesz:) oni mają z tymi kotlami niezły cyrk. Pod tym kątem już nie studiowalem no olalem sprawę.Znając tego dystrybutora to mu się nie chciało robić zamkniętego bo trzeba robić. Tak oko wtargac ten złom, 3 pompy dowalić zawór. Odwalic wioche i 1500pln za montaż, min. 2500 marzy na kotle, na pompach 30% marzy plus ekstrasy. Spieprzyc układ, odwalic wioche, przykozaczyć i wystawić rachunek. Nie dziwię się kolesiowi. Też bym nie robił ;] Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
tommyp2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Czyli mogę to tak zrobić?
Darekgra Opublikowano 17 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 17 Stycznia 2020 @tommyp2 tak ten kocioł jest dopuszczony do instalacji w układzie zamkniętym wraz z montażem zaworu schładzającego , zbiornika przeponowego (grupa bezpieczeństwa) @DzonyZerg wcześniej zaczął weekend i dlatego już mu wylewają się żale i trudno zrozumieć zdanie. :)
DzonyZerg Opublikowano 17 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 17 Stycznia 2020 No lecę po bandzie. Wino jezynowe zlalem do konca;] troche zbyt wytrawne ale trzepie. pozdro;] Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
tommyp2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #8 Opublikowano 17 Stycznia 2020 @Darekgra Dzięki za odpowiedź :-) A co do kolego @DzonyZerg to już myślałem, że czegoś nie kumam ;-)
gmaj22 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2020 8 minut temu, Darekgra napisał: @tommyp2 tak ten kocioł jest dopuszczony do instalacji w układzie zamkniętym wraz z montażem zaworu schładzającego , zbiornika przeponowego (grupa bezpieczeństwa) ...oraz zaworu bezpieczeństwa na kotle :) ( choć dodatkowy w grupie bezpieczeństwa nie zaszkodzi)
Darekgra Opublikowano 17 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Ten kociołek niestety nie ma dodatkowego krućca na zawór bezpieczeństwa. Jest tylko wejście, wyjście i zawór spustowy. Więc najlepiej grupę dać zaraz za wyjściem z kotła
DzonyZerg Opublikowano 17 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Nie no sorki.Jak już tak leje i żale to rób rób. Nie słuchaj jak tamta jedna babcia posłuchała Pana z Defro że dla grzejników stalowych nie ma różnicy czy otwartej czy zamkniętej a pompy to i tak siądą.Teraz widzę że mi się jakaś tajna autokorekta włączyła. Czyli... Mogę łkać dalej :D nie jest wadze aż tak źle! :) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
tommyp2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 17 Stycznia 2020 26 minut temu, Darekgra napisał: Ten kociołek niestety nie ma dodatkowego krućca na zawór bezpieczeństwa. Jest tylko wejście, wyjście i zawór spustowy. Więc najlepiej grupę dać zaraz za wyjściem z kotła Grupę chcę dać na powrocie razem z ZB, na wyjściu odpowietrznik i ZB 1,5 bara?
tommyp2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 17 Stycznia 2020 27 minut temu, DzonyZerg napisał: Nie no sorki. Jak już tak leje i żale to rób rób. Nie słuchaj jak tamta jedna babcia posłuchała Pana z Defro że dla grzejników stalowych nie ma różnicy czy otwartej czy zamkniętej a pompy to i tak siądą. Teraz widzę że mi się jakaś tajna autokorekta włączyła. Czyli... Mogę łkać dalej :D nie jest wadze aż tak źle! :) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Fajnie kolego, że się dobrze bawisz :-) Tylko wyłącz tą AUTOKOREKTĘ... bo nic nie można zrozumieć.
Darekgra Opublikowano 17 Stycznia 2020 #14 Opublikowano 17 Stycznia 2020 8 minut temu, tommyp2 napisał: Grupę chcę dać na powrocie razem z ZB, na wyjściu odpowietrznik i ZB 1,5 bara? Dokładnie tak zrób na tym wyjściu, możesz jeszcze na wyjściu dołożyć manometr. Pamiętaj żeby pomiędzy króćcem a ZB nie było żadnych zaworów.
DzonyZerg Opublikowano 17 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 17 Stycznia 2020 @tommyp2No wyłączona. Zresetowałem tu i tam i. I dalej syf a było ok. Używam tego systemu od 2 lat. Z włączona autokorekta to sam siebie nie rozumiałem ;] jeszcze tichelka i by się schorzeniem psychicznym skończyło.. on jeszcze to robi z opóźnieniem bez sygnalizacji. Cwany;] Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
tommyp2 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 17 Stycznia 2020 @Darekgra manometr jest na powrocie w grupie z NP - chyba wystarczy?
Darekgra Opublikowano 17 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Daj też na wyjściu będziesz widział co dzieje się z ciśnieniem na po stronie ssawnej. To tylko kilkanaście zł więcej.
tommyp2 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor #18 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Panowie w takim układzie jak mój ciśnienie na NP ustawić na 1.5 bar - jeżeli jest to maks. ciśnienie robocze kotła?
Darekgra Opublikowano 18 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Jeśli dobrze kojarzę to ciśnienie wstepne w ZP ustawiasz o 0,2-0,3 bara niższe niż chcesz mieć w instalacji. Jeśli kociołek jest do 1,5 bara to np. docelowe ciśnienie instalacji załuż na poziomie 1,3 bara a naczynie napompuj wstępnie na 1,1 bara. Jeśli się mylę to proszę kolegów o poprawkę.
DzonyZerg Opublikowano 18 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Jak 1,5? Skąd te dane? Oglądałem parametry kilkudziesieciu kotłów. Zawsze max ciśnienie robocze 3.0. Wątpię by mogło być mniej. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Darekgra Opublikowano 18 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Coś kolega pomylił, większość to właśnie ma 1,5 bara. Wystarczy wziąć DTR lub zerknąć na tabliczkę znamionowa kotła i stanie się jasność.
DzonyZerg Opublikowano 18 Stycznia 2020 #22 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Ok. Nie upieram się. Przed chwilą patrzyłem do kilku DTR i wszędzie max 3 bar. To praktycznie wszystkie HG. Może dlatego. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Darekgra Opublikowano 18 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 18 Stycznia 2020 No właśnie a pytanie dotyczyło konkretnego kotła.
DzonyZerg Opublikowano 18 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Oczywiście. Teraz to też zdarzają się z 1,5 bar. Spoko. Sorki. Chyba nie jeszcze winko trzyma :) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
PioBin Opublikowano 18 Stycznia 2020 #25 Opublikowano 18 Stycznia 2020 @Darekgra z tym cisnieniem wstepnym troche inaczej. Przy tym co podales wyszloby strasznie duze naczynie (zalezne od zladu wody).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.