Chirro Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor #26 Opublikowano 12 Lutego 2020 wspolczynnik konwersji mam 10,972
jamaju Opublikowano 12 Lutego 2020 #27 Opublikowano 12 Lutego 2020 Godzinę temu, Chirro napisał: Dostawca Tauron, wiec chyba powinien być w miare dobry Jakość gazu nie zależy od tego kto wystawia fakturę, ale od tego kto go dostarcza...
Chirro Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor #28 Opublikowano 12 Lutego 2020 Nic no sprobuje jeszcze raz od początku bo mi się to wszystko rozjechalo. Chyba za szybkie zmiany i za dużo na raz. Ustawienie wg temp zewnętrznej krzywa 25/60 wpływ pomieszczenia 0k, na sterowniku recznie 21 stopni cala dobe, budynek ciezki, system grzewczy podloga. Na parter podlogowke puszcze na afriso na 28-29 stopni zaworem afriso. a na gorze mam grzejniki. lepiej odkrecic na max i temperaturę obnizac krzywa grzewcza czy dac na pozycje 3? Mam grzejniki grzejnik buderus v22 600x1000 (4 sztuki) i dwa recznikowce.
Ksieciunio Opublikowano 12 Lutego 2020 #29 Opublikowano 12 Lutego 2020 Nie wiem, gdzie masz czujnik. U siebie w pomieszczeniu gdzie mam sterownik to grzejniki mam na maksa odkręcone. Współczynnik ja mam 11.44 czy jakoś tak.
Chirro Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor #30 Opublikowano 12 Lutego 2020 sterownik mam na dole gdzie calosc to podlogowka :)
gbbsoft Opublikowano 12 Lutego 2020 #31 Opublikowano 12 Lutego 2020 Grzejniki na 3 (dokładniej: na tyle ile chcesz mieć stopni temperatury wg tabelki). Grzejniki na maxa ustawia się, gdy spełnione są wszystkie poniższe warunki na raz: - sterownik znajduje się w pomieszczeniu z grzejnikami, - sterownik ma bezpośredni wpływ na grzejniki (steruje obwodem z tymi grzejnikami), - wpływ pomieszczenia jest ustawiony na coś innego niż 0K. U Ciebie ŻADNE z tych warunków nie jest spełnione... :-) > Chyba za szybkie zmiany i za dużo na raz Dokładnie! Po woli. Jedna zmiana na kilka dni... Szczególnie przy podłogówce... Pamiętaj, że temperatura na zewnątrz też nie jest stała...
Chirro Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor #32 Opublikowano 12 Lutego 2020 No teoretycznie podlogowki (wszystko na jednym obiegu wychodzi z kotla) nie ruszam bo mam ustawione na afriso 28 stopni ciagle, a krzywa grzewcza reguluje temperaturę na kaloryfery u góry bo i tak tam idzie wyzsza temperatura. Będę zmniejszal krzywa az u góry zasilanie kaloryferów będzie na tyle ok ze nie będzie przegrzewac i glowice ustawione na 3 nie będą odcinać dopływu. Bo tak zaobserwowałem jak odcina dopływ to za chwile na kotle wyzsza temperatura niż zadana i taktuje (brak odbioru ciepla).
gbbsoft Opublikowano 12 Lutego 2020 #33 Opublikowano 12 Lutego 2020 Dokładnie. Dlatego w "idealnym" schemacie jest jeden pokój z termostatami na maxa, aby był by-pass. Jeżeli wszystkie inne termostaty/podłogówki się zamkną, to wszystko idzie w ten by-pass, co powoduje lekkie podwyższenie tam temperatury. Co wychwytuje sterownik umieszczony w tym pomieszczeniu i (przy pomocy "wpływu pomieszczenia") zwalnia piec. Co pozwoli poczekać na wolnych obrotach, aż może któryś z termostatów/podłogówki się otworzy itd.
Chirro Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #34 Opublikowano 13 Lutego 2020 u mnie takim by-passem może być lazienka u góry na max odkręcony kaloryfer. ale powiem ci ze jak odetnie kaloryfery w innych pokojach to już nie pracuje normalnie tylko taktuje
Chirro Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #35 Opublikowano 13 Lutego 2020 Mam na wyświetlaczu kotla napis ECO, z tego co wyczytałem jest to do cwu, czy zostawić to zalaczone czy wylaczyc?
piotruniek69 Opublikowano 14 Lutego 2020 #36 Opublikowano 14 Lutego 2020 Witam, podłączam się do tematu i proszę o propozycję korekty ustawień mojego kotła. Posiadam zestaw Buderus, kocioł GB072 14KW wraz z grupą pompową na dwa obiegi: parter-podłogówka (obieg2 na sterowniku), piętro-grzejniki (obieg1 na sterowniku). Dodatkowo CWU podgrzewam w zasobniku 300L. Parter sterowany jest RC310, a piętro RC200RF. Dom ok. 140-150m2, docieplony: ściany-styropian gr. 15cm, dach-wełna gr. 15cm(docelowo 25cm). Ogrzewam dom gazem od końca listopada, poprzednie źródło ciepła to przewymiarowany kocioł na ekogroszek. Załączam aktualne ustawienia ze sterownika RC310, ustawienia odczytane z kotła oraz tabelę pomiarową z ostatnich dwóch tygodni: ogrzewanie luty2.pdf
Chirro Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor #37 Opublikowano 15 Lutego 2020 Udalo mi się ogarnąć temat, wielkie dzięki za pomoc panowie, szczególnie @gbbsoft! Krzywa ustalona na 25/52, temperaturę podlogowki i grzejnikow u góry wyregulowałem zaworem afriso i głowicami u góry. Troche taktuje ok 50 starow na dobe ale to jest nic, spalanie teraz w temperaturach od 0-8 przez dobe wynosi 5-6 m3. Także olewam taktowanie, ważne jest jest komfort i oszczędnie :) POZDRAWIAM!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.