Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO gamma 10kw czy ferroli 10kw z buforem?

Lakiwlkp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zakupić pelletowca i tak od miesiąca szukam dobrego kotła i firmy. Padło na DEFRO sprzedawca polecił mi GAMME, szukałem na forach i chyba nie ma z nim dużych problemów koszt pieca ok 10tys. Instalacja tylko grzejniki i Cwu kotłownia cała do przeróbki ponieważ mam kopcicha a z info wynika że nie mam takiej instalacji do nowych pieców. No i gdy tak sobie szukałem i czytałem o defro natknąłem się na ferroli serwis i dystrybucja o dziwo niedaleko mnie więc się zaciekawilem tym urządzonkiem, szczególnie cena jeszcze nie byłem u dystrybutora w sprawie ceny ale czytałem że koszt to ok 7tys. Chciałbym dodać że nie mam pojęcia o tym jak zrobić instalacje dlatego będę polegał na firmie montujacej piec i teraz pytania:

1. DEFRO czy FERROLI -palniki chyba podobne samoczyszczace tylko podawanie pelletu inne (chyba z tego co widziałem na filmikach) 

2. W co powinna być wyposażona instalacji aby nie było problemów z kotłem. W sklepie sprzedawca rysując układ instalacji mówił o zaworze 4drogowym z słownikiem a czytałem że to nie jest dobre rozwiązanie co polecacie jakieś sprzęgło czy coś w tym stylu? I jaki przybliżony koszt takiej nowej instalacji i robocizny. 

3. Montować bufor czy dać sobie z nim spokój na instalację tylko z grzejnikami . Dom stary 110m2 lata 40/50, poddasze nieogrzewane i wyłączone z użytkowania (strop drewniany jeszcze nie ocieplony przewidziane 40cm wełny), podłogi 13cm styropian, ściany grube ok 30cm cegła + docieplone 12cm wełny. Instalacja w kotłowni cała do przeróbki a jeśli chodzi o grzejniki to przeplatanka 2 pomieszczenia nowa instalacja z alupex każdy grzejnik ma swoje zasilanie i powrót do listwy w kotłowni na resztę pomieszczeń (będę ciągną dalej nowa instalację) puszczone zasilanie i powrót do kolejnego rozdzielacza. Druga część jeszcze nie zrobiona to stalowe grube rury kiedyś c. o grawitacyjne teraz pompka. 

Opublikowano

Gamma bije na głowę Ferroli pojemnością wodną: 77 litrów vs  35 litrów. To może mieć znaczenie w Twojej sytuacji przy różnych grzejnikach i rurach.

Opublikowano

Ok dzięki za szybką odpowiedź, tylko w przyszłości będzie wszystko zrobione z alupexa i grzejniki żeberka aluminium, chcę to wszystko zmodernizować z programem czyste powietrze skoro dopłacają to dlaczego nie korzystać;) pojemność wodna w kotle ma duże znaczenie? Sorry za może banalne pytania ale to jest dla mnie czarna magia. A i jeszcze zapomniałem o kominie mam zwykły ceglany coś ok14x24 ocieplony do samej góry a gdzieś słyszałem że z cegły nie powinien być czy to prawda? 

Opublikowano
1 godzinę temu, gmaj22 napisał:

Gamma bije na głowę Ferroli pojemnością wodną: 77 litrów vs  35 litrów. To może mieć znaczenie w Twojej sytuacji przy różnych grzejnikach i rurach.

Może ale nie musi. Ferroli spali mu czysto i bardzo sprawnie na mocy 3KW gdzie Defro poniżej 5KW wygląda jak karp w wannie przed Wigilią. Pamiętajcie (też o to jest wojna) że Gamma to toćka w toćke kopia Stalmark Ekosilvera, który moim zdaniem nadaje się tylko i wyłącznie do bufora - mam takie 2 pod opieką.

Ok, Defro ma czyszczenie mechaniczne palnika, czego nie ma Ferroli (tu masz tylko wydmuch). Defro ma czyszczenie wymiennika automatyczne, w Ferroli musisz co zasyp pomachać dźwigniami. 

Na tym przewaga Defro się kończy. Wybór należy do klienta. No i Ferroli jest (brutto) 4000zl tańszy od Defro więc nawet jak dołożysz dodatkowy osprzęt do Włocha z internet szmery bajery to i tak jesteś do przodu. 

Aha, no i Ferroli ma wentylator wyciągowy. 

Opublikowano

A czyli ferroli ma jednak inny palnik myślałem że mają takie same mechaniczne czyszczenie, ja myślę nad buforem min 800 litrów, ale czy ma to sens na instalacji tylko z grzejnikami? Bufor grzalby się do temperatury 80^c jeżeli temperatura spada o ok 3^ na godzinę to jeśli piec byłby ustawiony że ma się załączyć gdy temperatura spadnie do 50^ to załączalby się co 10godz. Dobrze myślę? 

Opublikowano

Nie ma najmniejszego sensu bo taki bufor Ci się nie zwróci, i żeby go wstawić musiał być wykuć drzwi przed jego wstawieniem bo taki Galmetowski ma koło metra średnicy. Jak chcesz normalnie prowadzić kocioł tak jak ja (też mam Włocha) czyli na zasadzie kotła gazowego włącz/wyłącz to Ferroli będzie tutaj idealny na prostej instalacji (którą musisz zamknąć) i kotle odpalanym od sterownika pokojowego.

Ja mam jak Ferroli, pompa w kotle na powrocie, potem VTC 55* i całość z kotła na kaloryfery z głowicami termostatycznymi. Prościej być nie może.

Opublikowano
5 godzin temu, Lakiwlkp napisał:

A czyli ferroli ma jednak inny palnik myślałem że mają takie same mechaniczne czyszczenie, ja myślę nad buforem min 800 litrów, ale czy ma to sens na instalacji tylko z grzejnikami? Bufor grzalby się do temperatury 80^c jeżeli temperatura spada o ok 3^ na godzinę to jeśli piec byłby ustawiony że ma się załączyć gdy temperatura spadnie do 50^ to załączalby się co 10godz. Dobrze myślę? 

Tylko czy jest zachowana ekonomia bo to że się odpali co 10h to super tylko ile będzie pracował i ile zużyje pelletu żeby zagrzać go ponownie. 

Opublikowano

Dlatego pytam bo wiem że peleciaki działają jak gazowe ok bufor sobie daruje. Co do wyboru kotła to się jeszcze wacham, plus defro to palnik a ferroli że działa już na małej mocy mi na stronie ciepło właściwie wyszło(po planowanej inwestycji w dalsza izolacje) że zapotrzebowanie to 4,7kw przy temperaturze - 18 a średnia to 2,7kw na c.o i 4kw na c.w.u więc nie chcę przewymiarowac kotła. 

Opublikowano

Zacznij lepiej od budżetu bo decyzje raz podjęta trudno cofnąć. Znając Polskie myślenie kładziemy płytki na tarasie i idziemy kupujemy klej za "10zl" i płytki za 100 zł żeby sąsiad miał gorsze. Tylko po chwili nie ma kleju ani płytek. 

PS. 

Edilkamin Laguna

RTB

Blackstar+

Biawar Pellux

Gość Visitor1230
Opublikowano

Dodam tylko tyle ze biawar musi mieć kumatego operatora co ogarnie Pluma. Defro ze sterownikiem Techa... zakup na własne ryzyko.

edit: jeżeli taki np blackstar czy biawar to radzę nie rezygnować z sondy lambda.

Opublikowano

Też tak myślę ale nie chciałem tego pisać, broń boże na Techu. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
1 godzinę temu, Lakiwlkp napisał:

Dlatego pytam bo wiem że peleciaki działają jak gazowe ok bufor sobie daruje.

Nie wszystkie. Abstrahując od tego, ze jestem zdeklarowanym zwolennikiem buforów. To do kotła krajowej produkcji rzecz raczej nieodzowna. Druga sprawa, ze bufor uwalnia palacza od męczenia się i szukania optymalnych ustawień na wszystkich progach mocy. Wystarczy występować go dobrze na 100%. Iny plus bufora to to, ze nie trzeba dla oszczędności odłączać pompki od stera pokojowego co zapewnia stale ciepłe grzejniki. A co za tym odzie komfort cieplny. Wystarczy za buforem wstawić mieszacz sterowany pogodowo od kotła. Wszystkie plusy bufora potęgują się jeżeli w domu jest podlogowka. Bufor to oprócz jego zalet to inwestycja na przyszłość. Jeżeli kiedyś miałyby na dachu wyładować panele PV można wiosna i jesienią realnie wspomagać układ grzewczy montując w takim buforze grzałkę.

Opublikowano

Ustawienia jestem na tak. Komfort również jestem na tak. Oszczędności więcej można zaoszczędzić sterując mieszaczem pokojowo bo po dogrzaniu powinien się zamknąć przy okazji wykorzystując słońce dogrzewajace pomieszczenia. Z grzałka też byłem na tak tylko COP po rozmowie uczciwej z Panem od fotowoltaiki energetyka zabiera nam 20% i następne 20% tracimy z przełożenia energi elektrycznej na cieplna, wynika z tego że 1kw mamy 0,6 kw energii cieplnej. Każdy napisze że mamy to za darmo ale niestety tak nie jest koszt instalacji fotowoltaicznej też musi się zwrócić chyba że otrzymaliśmy dofinansowanie. Dzisiaj rozmawiałem z klientem ma pompę ciepła i fotowoltaikę chyba 15kw zapłacił za to 70tys złotych. Mnie to nie przekonuje chyba że ceny będą spadać a raczej to wątpliwe że względu na rosnący popyt. 

PS. To tak samo jak z samochodami elektrycznymi ładowanymi z gniazdka fajnie, tylko skąd się bierze prąd w gniazdku. Daleko nam jeszcze do prawdziwej ekologii. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jeżeli chodzi o PV to u siebie ile mam zestaw podłączony tylko do bufora. Grzałka DC. Bez inwertera.

Opublikowano
6 godzin temu, pospisz napisał:

PS. To tak samo jak z samochodami elektrycznymi ładowanymi z gniazdka fajnie, tylko skąd się bierze prąd w gniazdku. Daleko nam jeszcze do prawdziwej ekologii. 

A teraz jest wielka bulwersacja bo za ładowarki gniazdka każą sobie płacić. Do tej pory były za darmo.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Niczym nie namieszałeś. Poziome półki i sterowanie Techa.

Gość berthold61
Opublikowano

Żadne poziome półki , tylko z przodu od góry są rury które idealnie się czyści szczotką drucianą dołączoną do zestawu a potem pionowe dwie komory  a wiem bo mam ten sam kocioł tylko w wersji ekogroszkowej , bardzo udana konstrukcja , nie wiem ile peleciak by brał ale mnie na duży dom wystarczą dwie tony ekogrochu .

Opublikowano

Czyszczenie Zębca

Gość berthold61
Opublikowano

No i cała filozofia , fajny prosty i wydajny kociołek w wydaniu ekogroszkowym więc w pelecie też powinien być dobry , miałem okazje go kupić za 4 tys nowego ale kupiłem nówkę za 3 tys ekogroszkowca .

Opublikowano

Fajne proste czyszczenie szkoda tylko że częste. Dla porównania. Blackstar +. Tutaj raz w roku jak przewiduje producent resztę robi sprężarka. 

IMG_20190716_115344.jpg

IMG_20200117_111659.jpg

Gość berthold61
Opublikowano

Ale za 5 tysi więcej to ja już wolę czyścić co dwa miesiące , nie pokręci mnie od tego.

Gość berthold61
Opublikowano

Aha no to teraz rozumię ale ne rozumię w takim wypadku po co mi kocioł węglowy czy peletowy skoro mogę mieć w tej cenie PC np monoblok ? kosztuje nawet mniej a sam założę ,  jedno z drugim musi grać czyli eoonomia z ekologia a nie widzę ani jednego w kotłach za ok 15 tys czy to peletowych czy to podajnikowych .

Opublikowano

Ty tak dużo prawisz o tych pompach za 7000zl to sobie wreszcie zamontuj. Nie każdy ma dom z instalacją niskotemperaturowa gdzie idzie 2 tony groszku na rok i dużą działkę żeby dźwięki sąsiadom nie przeszkadzały. Ja mam obok panią z PiSu której siłowniki od bramy przeszkadzają a poprzedni właściciel musiał oddać psa bo okazało się że wg sądu pies nie ma prawa w nocy szczekać bo pani wygrała sprawę. Już nie mówię o windujących cenach prądu. Na prawdę nic nie jest takie proste i takie samo u każdego.

Poza tym samo podłączenie, instalacja, montaż pompy to nie jest tak jak opisujesz tylko wpięcie zasilania i powrotu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.