tommyp2 Opublikowano 14 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Witam, chciałbym zrobić schemat jak ten - parter 7 szt. grzejników, piętro 5 szt. - 4D sterowny pogodowo, kocioł Defro 15 kW - ekogroszek. Planowałem zrobić dwa rozdzielacze (piętro, parter), pompa CO 25/40, ochrona powrotu przez pompę na powrocie z 4D. Myślicie, że pompa wyrobi i pomysł z rozdzielaczami jest ok? Defro wymaga zaworu termostatycznego jako ochronę powrotu - czy przy takim schemacie nie będzie problemów z gwarancją - jak myślicie?
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Będzie dobrze , pompa 25/40 wystarczy, ochrona też OK.
Gość Digitrax Opublikowano 16 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Można jeszcze taniej i też skutecznie. Zamiast zaworu 4D wystarczy 3D 1 cal. Pompą kotłową połączyć zasilanie z powrotem dla ochrony powrotu.
eliks Opublikowano 16 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2020 @tommyp2 mam tak u rodziców w Defro Sigma, tyle że bez CWU. Działa książkowo.
tommyp2 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Godzinę temu, Digitrax napisał: Można jeszcze taniej i też skutecznie. Zamiast zaworu 4D wystarczy 3D 1 cal. Pompą kotłową połączyć zasilanie z powrotem dla ochrony powrotu. Taniej że względu na to, że zamiast 4D wstawić 3D? Bo pompa na powrocie jest i tu i tu.
tommyp2 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 16 Stycznia 2020 4 minuty temu, eliks napisał: @tommyp2 mam tak u rodziców w Defro Sigma, tyle że bez CWU. Działa książkowo. Bardzo ładnie pracuje :-) Masz tylko grzejniki?
Gość Digitrax Opublikowano 16 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 16 Stycznia 2020 2 godziny temu, tommyp2 napisał: Taniej że względu na to, że zamiast 4D wstawić 3D? Bo pompa na powrocie jest i tu i tu. Tak jest. Unikniesz także dzięki temu sytuacji gdzie pompy pracują w szeregu gdy zawór 4D jest na MAX otwarty. Nie jest to pożądana sytuacja. Układ się uprości w działaniu i wykonaniu oraz będzie tańszy w budowie.
eliks Opublikowano 16 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 16 Stycznia 2020 5 godzin temu, tommyp2 napisał: Bardzo ładnie pracuje :-) Masz tylko grzejniki? Tak. Tu jest ponad 230m ogrzewane.
DzonyZerg Opublikowano 17 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Witam, chciałbym zrobić schemat jak ten Defro wymaga zaworu termostatycznego jako ochronę powrotu - czy przy takim schemacie nie będzie problemów z gwarancją - jak myślicie? Gdzie wymaga? Zapisy sa niejasne. Na jesieni jednej babci dystrybutor zamontował z "pompa przewalowa" którą się jarał młodszy technik po wielu szkoleniach. Pompa cisnie z wyjścia kotła na zasilanie. Defro w sterowniku ma "nawet taka opcje by nią sterować!!!!!111". W DTR kotła tego nie było. W innym był taki schemat. Tak się chyba ta pompa wszyscy w tej piwnicy podjarali ze droga do wzbiorczego idzie przez pompę i 4d na sterowniku. Defro-dżichad 3/3 co widzialem od tej ekipy. Groszek nie musi mieć wolnej drogi do naczynia wzbiorczego? Całe szczęście że pompa za 4d:) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.