grzech339 Opublikowano 10 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Witam, chciałbym prosić o ocenę ogrzewania podłogowego kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny vaillant ecotec vc plu 206/5-5 20KW z zasobnikiem cwu. Sterowanie ma się odbywać poprzez sterowniki sprzężone ze sobą tech l-5 podłączone do kotła. do sterowników po 5 szt regulatorów pokojowych oraz po 9 szt siłowników na powrocie rozdzielacza. dom 190 m2 wraz z garażem i kotłownią. w całym domu podłogówka, tylko chciałbym dać po jednym grzejniku łazienkowym góra i dół na ręczniki czy lepiej wstawić z grzałką elektryczną? czy pompa wbudowana w kotle obsłuży taka powierzchnie czy trzeba zastosować dodatkowa. Pozdrawiam
Uzytkownik2 Opublikowano 10 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Pompa w kotle nie obsłuży tej instalacji.Potrzebne sprzęgło hydrauliczne a za nim jedna mocniejsza pompa na całość albo po jednej pompie na każdą kondygnację.Za mała średnica rur PP do rozdzielaczy.Ja bym nie robił na siłownikach+termostay tylko sterowanie całością pogodowo wg.krzywej grzewczej.Wskazany projekt ogrzewania podłogowego
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 10 Stycznia 2020 A co będzie jak kocioł nie wyrobi z ilością potrzebnej wody ? Dodatkowa pompa nie wiem jak mocna wody ci nie dogrzeje.
gmaj22 Opublikowano 11 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Dołoży drugi kocioł kaskadowo :) Tylko żeby sprzęgło miało odpowiedni "zapas".
grzech339 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Dziękuję za podpowiedzi, poprawiłem schemat. Jakie sprzęgło hydrauliczne polecacie oraz pompę obiegowa ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.