Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy dwufunkcyjny pomoc w doborze.

karoldr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Forumowicze potrzebuję porady w wyborze kotła dwufunkcyjnego oraz doboru mocy. 

Dom ~160m2, piętro + niski parter. 
Po termomodernizacji na ścianach styropian 10, stropodach docieplony wdmuchiwanym granulatem ekofibru, okna trzyszybowe, rekuperacja, same grzejniki (wymienione na nowego typu)
4 osoby, grzanie cwu + co.

Z tego co przeglądałem często przewija się Vaillant ecotec,

chyba że ma być coś z niższą modulacją mocy np. ariston genus one, buderus logamax gb 122k 

czy może zupełnie coś innego?

Opublikowano

2 funkcyjny na tyle osób i domek ? Tylko jedno funkcyjny i zbiornik cwu, do tego Termet Gold 25kw.

Opublikowano

Długo trzeba czekać na ciepłą wodę, sam mam i to wnerwia na maksa, a jak kobieta odkręci kran np. z kuchni to masakra - zimny prysznic przez chwilę.

Opublikowano

1-  gdzie będzie wisiał kocioł(oddalenie od punktów poboru CWU)

2- ile punktów poboru

3- jakie są potrzeby domu

4- jakie są preferencje użytkowników odnośnie CWU(wanna/prysznic)

jak odpowiesz sobie na powyższe będzie łatwiej zdecydować czy 1 czy 2 funkcyjny i jakiej mocy

a model to już kwestia wyboru według innych kryteriów

Opublikowano

Kocioł będzie wisiał w kotłowni, maksymalne oddalenie od najdalszego punktu poboru to gdzieś 5-6 metrów  

Po dwa punkty poboru na dole i na piętrze    (łazienki i kuchnie). 

Co do zapotrzebowania domu to według wyliczeń na ciepło właściwe 15kw c.o plus 4kw dodatkowo na c.w.u

Co do preferencji to parter wanna a na piętrze głównie prysznic. 

Opublikowano

Nie znam. Zobacz czy w okolicy nasz serwis danego kotła, i zobacz od jakiej mocy dany kocioł startuje.

W kondensacie chodzi o to by kocioł chodził możliwie najdłużej z niską temperaturą i mocą.

Opublikowano

A w przypadku wyboru dwufunkcyjnego myślałem o modelu vaillant ecotec, tylko w tym modelu zakres zaczyna się od 5kw- 24kw czy taki zakres będzie ok?

Opublikowano
18 godzin temu, karoldr napisał:

Co do zapotrzebowania domu to według wyliczeń na ciepło właściwe 15kw c.o plus 4kw dodatkowo na c.w.u

jakoś mi trudno uwierzyć że przy podanych przez Ciebie parametrach domu (160m2 +10cm styro+ reku + okna 3 szybowe) wynik jest 15KW. Takie zapotrzebowanie to maja chałupy bez izolacji a u Ciebie odzysk z wentylacji dobre okna i izolacja. wydaje mi sie że albo masz więcej do ogrzania niż piszesz albo źle wprowadziłeś dane. Ja mam wszystkiego 142m2 i zapotrzebowanie w okolicy 8,5KW, wentylacja grawitacyjna i stare okna wołające o wymianę. W swoim opisie masz podany kocioł z podajnikiem o mocy 25KW- możesz napisac ile spalałeś opału w ciągu sezonu? będzie łatwiej ocenic poprawnośc wyniku. Jeśli mu jednak ufasz to w Twoim przypadku wszystko w okolicy 20KW będzie ok zwłaszcza z mocą minimalną zacznającą się od 3KW. Proponuję jednak 1F i zasobnik w okolicy 150-200L - ocenić jakość lokalnych serwisantów i tym się kierować wybierając ostateczny model

Opublikowano

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6ia4
Tutaj wrzucam mój wynik. Mój błąd bo wynik pokazuje 15kw ale juz co+ cwu. 
Co do spalania węgla to zamawiamy 4t na sezon ale tak z pół tony zostaje zawsze. 

Co do zasobnika, to mam miejsce na montaż, ale jaki kocioł w tym wypadku polecacie oprócz wspomnianego też Termeta?

Opublikowano

11KW to juz bardziej realny wynik jak dla mnie. w takim przypadku wystarczy moim zdaniem kocioł o mocy 14KW- wtedy łatwiej o model z niską mocą minimalną. Im mocniejsze tym trudniej wybrac cos co startuje od 3KW. Do ogrzania CWU w zasobniku nie potrzeba tyle energii co przepływowo więc taka 14-ka zasobnik w okolicy 200L ogrzeje w mniej niż godzinę. 

Modelu Ci konkretnego nie polecę. nie wiem jak u Ciebie w okolicy z serwisem i jego jakościa. Mam Junkersa 14KW- odległośc serwisu 30km. Tylko że ja patrzyłem głownie pod kątem moich oczekiwań odnośnie sposobu sterowania i mocy minimalnej kotła, serwis był na dalszym miejscu. mam kominek z dystrybucja po całym domu więc nawet jak padnie i będe musiał czekac dłużej to mi tyłek nie zamarznie. 

poczytaj opinie o kotłach na kilku forach i zdecyduj. to jest związek na ładnych kilka lat i nie jest to łatwy wybór. rozpiętość cenowa tez jest ogromna i możesz wydać na kocioł 2,5tys albo 10tys a różnicy w zużyciu raczej i tak nie zaobserwujesz i nie będziesz wiedział czy ten droższy faktycznie jest tak dobry albo ten tańszy faktycznie jest tak słaby.  odradzałbym jedynie jakieś podstawowe modele bo tam podzespoły mogą byc ze względu na cenę nieco słabszej jakości, reszta to kwestia swoich preferencji

Opublikowano
6 godzin temu, karoldr napisał:

A w przypadku wyboru dwufunkcyjnego myślałem o modelu vaillant ecotec, tylko w tym modelu zakres zaczyna się od 5kw- 24kw czy taki zakres będzie ok?

24kw to dom nie ocieplony i chyba bez okien. Szukaj kotła z minimalną mocą około 2-3kw Maksymalną tez nie dawaj 2 x wiekszej niz potrzebujesz to to mija sie z celem.

Ja mam kocioł 4,2 - 21,7 o ile moc max ograniczyłem do 9kw to minimalnej nie zmienie a widzę ze jest za duza.

U Ciebie np. VC 146/5-5  Moc grzewcza (50°C / 30A°C) [kW] 3,3 - 15,2 byłby prawie idealny. Szukaj jak już to kotła z jeszcze mniejsza mocą minimalną.

Opublikowano

Ok dzięki za porady. Znalazłem jeszcze buderusa gb 122k dwufunkcyjnego zakres 3-24 kw, czy taki też ewentualnie mógłby być skoro zapotrzebowanie wychodzi ~11kw

Opublikowano

Jak chcesz kocioł 2 funkcyjny to górna moc musi być jak największa,tak 24-25kW,  inaczej nie weźmiesz nawet prysznica.

Jak chcesz iść w stronę małych kotłów to musi być kocioł 1 F z zasobnikiem ok 150l.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.