kam09 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam szanownych forumowiczów.Od niedawna jestem użytkownikiem nowej kotlowni w nowym domu.Posiadam piec z podajnikiem który podgrzewa takze ciepło wodę.Zasobnik to kospel 120lWP.problem tym że nawet nie nawet nie można wziąść kąpieli bo po kilku minutach woda nie jest już gorąca tylko letnia.Nawet zmywanie naczyń szybko wychladza ciepła wodę.Moze jakis zawór jest niepotrzebnie odkrecony,lub źle uzupełnione boiler przy 1 rozruchu.Bardzo proszę o porade
Kazio321 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zawór ATV na ile stopni masz ustawiony? Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
emigrant Opublikowano 6 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zawór mieszający Afriso ATM źle miesza wodę, albo się zacina? Więcej leci zimnej wody niż ciepłej. Wykluczam nieprawidłowe podłączenie. Zrób nastaw na 60 stopni, czy ile tam można, żeby zawór nie mieszał wody tylko leciała taka jaka jest w bojlerze. Sprawdź, czy leci cały czas gorąca woda. Co mi przyszło jeszcze na myśl to, czy regulator ciśnienia jest na wejściu głównym, czy tylko dla potrzeb bojlera? Czasami ludzie montują regulatory ciśnienia tylko dla bojlerów. Tak jest u sąsiada - zimna woda z sieci ma 4-5-6 bar a bojler ma reduktor ciśnienia ustawiony na 3 bary. Mieszając wodę takim ATM, gdzie są różne ciśnienia dla zimnej i gorącej wody może to źle działać?
gmaj22 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ja nie wykluczam złego podłączenia, ponieważ kolega ma pompę cyrkulacyjną CWU, zaś zawór p. oparzeniowy podłączył tak, jakby jej nie miał. Tak czy owak, to brak zaworów zwrotnych przed króćcami ZW i CW do 3D termostatycznego oraz za pompą ładującą bojler. Docelowo powinno być tak jak dolnym szkicu:
emigrant Opublikowano 6 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Rzeczywiście jest pompa cyrkulacyjna od CWU. Nie zauważyłem jej, tylko tę CO od płaszcza wodnego.
kam09 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Próbowałem ATM ustawiać na Max z marnym skutkiem dalej to samo.Zawory zwrotne chyba są jak kolega zaznaczył.A wody nie mam z sieci lecz ze studni glebinowej(pewnie jest bardzo zimna).Czasami słychać w kotłowni głośny stuk dochodzący z rury zasilającej PE40.Może faktycznie problem jest z ciśnieniem.Studnia zasila 2 domy na i działa na1 hydroforze.
emigrant Opublikowano 6 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Koniecznie potrzebujesz takiego zaworu na wyjściu z bojlera? Są w domu malutkie dzieci, albo bojler grzejesz solarami latem?
kam09 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 6 Stycznia 2020 W domu sa male dzieci.Nie mam żadnych solarow.Moze grzałka by pomogła?
emigrant Opublikowano 6 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Chwila, to kocioł nie może wygrzać wody do zadanej, czy na wylocie ATM jest tylko problem? Do czego ta grzałka? ATM to tylko mieszacz i nic poza tym.
mironw Opublikowano 6 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 6 Stycznia 2020 @kam09 podaj model tego bojlera bo jakoś mi ta cyrkulacja nie pasuje .Ta pompa pod bojlerem to od CO . A co do schematu to 2 jaki podał @gmaj22
kam09 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ta pompa nad boilerem to pompa CWU.A to mój model boilera
kam09 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 6 Stycznia 2020 A to cyrkulacja bez sterowania.Chodzi 24h.
kam09 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #14 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Emigrant.Problem w tym że 120l boiler z płaszczem wodnym nie daje rady.Podczas kąpieli używając zaledwie 20l ciepłej wody szybko sie wychladza boiler.Cwu zadana to 50C.Nawet przy małym zużyciu ciepłej wody temperatura spada do 40C pozniej zonka pozmywa i juz 30C.A pozniej sie pyta czemu nie ma cieplej wodyWy.daje mi się że ta woda ze studni glebinowej jest tak zimna że gdy trafia do boilera to miesza się z ciepła i to może byc przyczyna.
emigrant Opublikowano 6 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Moim zdaniem cyrkulacją mocno wychładzasz wodę CWU. Po cholerę Ci ta cyrkulacja? Dom masz 500-600 m^2 i bardzo rozległe instalacje? Ja też mam bojler dwupłaszczowy 120 litrów i nie ma żadnych problemów z gorącą wodą. Zadana 55 stopni i przeciąga na 58. Nie mam ATM.
kam09 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nie znam się na tym zbytnio.Ja tego nie wykonywalem.Aby wyłączyć cyrkulację wystarczy wypisać z zasilania pompę czy dodatkowo zakręcić zawory?Dom ma 100m2 wiec instalacje nie są rozległe.
PioBin Opublikowano 6 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 6 Stycznia 2020 @kam09 jesli podales temperatury na bojlerze (a nie w kranie) to faktycznie szybko sie wychladza. Podnies temp. zadana bedziesz mial wiecej goracej wody w rezerwie. Inna opcja to wiekszy zbiornik CWU. Mozliwe ze te 120l nie starcza na Twoje potrzeby. Sprawdz czy krocce zasilania i odbiorow (zarowno po stronie cwu jak i co) sa wlasciwie podlaczone i czy nie sa przypadkiem zamienione (gora z dolem). Jeszcze inna chyba ostatnia (ale nie ostateczna) to sprawdz czy cieplo z kotla jest szybko przekazywane do bojlera. Jesli natomiast woda w bojlerze jest ciepla a zimna (chlodna) leci z kranu, problemu trzeba szukac w instalacji (jak wyzej zawory zwrotne).
mironw Opublikowano 7 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 7 Stycznia 2020 @kam09 może być zamieniona cyrkulacja z wypływem ciepłej do kranu sprawdź to po rurach
kam09 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #19 Opublikowano 7 Stycznia 2020 A jak mam to sprawdzić najlepiej?Być może zostało cos zamienione bo miałem 2 hydraulikow.Jedni robili wszystkie podejścia w domu w tym takze w kotlowni. A inna ekipa wykonywała kotłownię.Przy okazji powiem że wczora o 23j woda w boilerze miała 50 a rano juz tylko 40.Nikt nie używał cw.Wylaczylem pompę cyrkulacjyjna z zasilania.
gmaj22 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Od strony dennic to zimna woda i ciepła. Bliżej środka to grzanie płaszcza czyli zasilanie/powrót z kotła.
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 7 Stycznia 2020 11 minut temu, kam09 napisał: A jak mam to sprawdzić najlepiej Pobierz dtr tego zbiornika. Tam powinny byc opisany wszystkie krocce. Porownaj czy zgadzaja sie z Twoim podlaczeniem w kotlowni!
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 7 Stycznia 2020 35 minut temu, mironw napisał: A tak powinno to być Brakuje przepony na cwu. Moze kapac z zb.
mironw Opublikowano 7 Stycznia 2020 #25 Opublikowano 7 Stycznia 2020 1 godzinę temu, PioBin napisał: Brakuje przepony na cwu. Moze kapac z zb. może ale tu jest W dniu 6.01.2020 o 20:10, kam09 napisał: Wy.daje mi się że ta woda ze studni glebinowej więc raczej ciśnienie to około 1.5 bara , to ZB nie powinien kapać @kam09 napisał Czasami słychać w kotłowni głośny stuk dochodzący z rury zasilającej PE40.Może faktycznie problem jest z ciśnieniem.Studnia zasila 2 domy na i działa na1 hydroforze'' a zawory zwrotne macie na każdy dom
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.