Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Boiler kospel120WP.

kam09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów.Od niedawna jestem użytkownikiem nowej kotlowni w nowym domu.Posiadam piec z podajnikiem który podgrzewa takze ciepło wodę.Zasobnik to kospel 120lWP.problem tym że nawet nie nawet nie można wziąść kąpieli bo po kilku minutach woda nie jest już gorąca tylko letnia.Nawet zmywanie naczyń szybko wychladza ciepła wodę.Moze jakis zawór jest niepotrzebnie odkrecony,lub źle uzupełnione boiler przy 1 rozruchu.Bardzo proszę o porade

2020-01-06 09.23.07.jpg

2020-01-06 09.26.26.jpg

2020-01-06 09.28.33.jpg

2020-01-06 09.29.56.jpg

2020-01-06 09.31.14.jpg

2020-01-06 09.32.31.jpg

Opublikowano

Zawór ATV na ile stopni masz ustawiony?

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zawór mieszający Afriso ATM źle miesza wodę, albo się zacina? Więcej leci zimnej wody niż ciepłej. Wykluczam nieprawidłowe podłączenie. Zrób nastaw na 60 stopni, czy ile tam można, żeby zawór nie mieszał wody tylko leciała taka jaka jest w bojlerze. Sprawdź, czy leci cały czas gorąca woda. 

Co mi przyszło jeszcze na myśl to, czy regulator ciśnienia jest na wejściu głównym, czy tylko dla potrzeb bojlera? Czasami ludzie montują regulatory ciśnienia tylko dla bojlerów. Tak jest u sąsiada - zimna woda z sieci ma 4-5-6 bar a bojler ma reduktor ciśnienia ustawiony na 3 bary. Mieszając wodę takim ATM, gdzie są różne ciśnienia dla zimnej i gorącej wody może to źle działać?

Opublikowano

Ja nie wykluczam złego podłączenia, ponieważ kolega ma pompę cyrkulacyjną CWU, zaś zawór p. oparzeniowy podłączył tak, jakby jej nie miał. Tak czy owak, to brak zaworów zwrotnych przed króćcami ZW i CW  do 3D termostatycznego oraz za pompą ładującą bojler.

1059672304_zznacyrkulacji.png.6864dcb418cda2fc90b0dba62a277eda.png

Docelowo powinno być tak jak dolnym szkicu:

ATM_p_oparzeniowy_cyrkulacja.png.2c8b28b867b035a98874372fe991f3ac.png

Opublikowano

Rzeczywiście jest pompa cyrkulacyjna od CWU. Nie zauważyłem jej, tylko tę CO od płaszcza wodnego. 

Opublikowano

Próbowałem ATM ustawiać na Max z marnym skutkiem dalej to samo.Zawory zwrotne chyba są jak kolega zaznaczył.A wody nie mam z sieci lecz ze studni glebinowej(pewnie jest bardzo zimna).Czasami słychać w kotłowni głośny stuk dochodzący z rury zasilającej PE40.Może faktycznie problem jest z ciśnieniem.Studnia zasila 2 domy na i działa na1 hydroforze.

20200106_142825.jpg

Opublikowano

Koniecznie potrzebujesz takiego zaworu na wyjściu z bojlera? Są w domu malutkie dzieci, albo bojler grzejesz solarami latem?

Opublikowano

Chwila, to kocioł nie może wygrzać wody do zadanej, czy na wylocie ATM jest tylko problem? Do czego ta grzałka? ATM to tylko mieszacz i nic poza tym. 

Opublikowano

@kam09 podaj model tego bojlera  bo jakoś mi  ta cyrkulacja nie pasuje .Ta  pompa pod bojlerem  to od CO .  A co do schematu to 2  jaki  podał  @gmaj22  

Opublikowano

Emigrant.Problem w tym że 120l boiler z płaszczem wodnym nie daje rady.Podczas kąpieli używając zaledwie 20l ciepłej wody szybko sie wychladza boiler.Cwu zadana to 50C.Nawet przy małym zużyciu ciepłej wody temperatura spada do 40C pozniej zonka pozmywa i juz 30C.A pozniej sie pyta czemu nie ma cieplej wodyWy.daje mi się że ta woda ze studni glebinowej jest tak zimna że gdy trafia do boilera to miesza się z ciepła i to może byc przyczyna.

Opublikowano

Moim zdaniem cyrkulacją mocno wychładzasz wodę CWU. Po cholerę Ci ta cyrkulacja? Dom masz 500-600 m^2 i bardzo rozległe instalacje? Ja też mam bojler dwupłaszczowy 120 litrów i nie ma żadnych problemów z gorącą wodą. Zadana 55 stopni i przeciąga na 58. Nie mam ATM. 

Opublikowano

Nie znam się na tym zbytnio.Ja tego nie wykonywalem.Aby wyłączyć cyrkulację wystarczy wypisać z zasilania pompę czy dodatkowo zakręcić zawory?Dom ma 100m2 wiec instalacje nie są rozległe.

Opublikowano

@kam09 jesli podales temperatury na bojlerze (a nie w kranie) to faktycznie szybko sie wychladza. Podnies temp. zadana bedziesz mial wiecej goracej wody w rezerwie. Inna opcja to wiekszy zbiornik CWU. Mozliwe ze te 120l nie starcza na Twoje potrzeby.  Sprawdz czy krocce zasilania i odbiorow (zarowno po stronie cwu jak i co) sa wlasciwie podlaczone i czy nie sa przypadkiem zamienione (gora z dolem). Jeszcze inna chyba ostatnia (ale nie ostateczna) to sprawdz czy cieplo z kotla jest szybko przekazywane do bojlera.

Jesli natomiast woda w bojlerze jest ciepla a zimna (chlodna) leci z kranu, problemu trzeba szukac w instalacji (jak wyzej zawory zwrotne).

Opublikowano

@kam09  może być zamieniona cyrkulacja z wypływem ciepłej do kranu sprawdź to po rurach

poprawiony 1.jpg

Opublikowano

A jak mam to sprawdzić najlepiej?Być może zostało cos zamienione bo miałem 2 hydraulikow.Jedni robili wszystkie podejścia w domu w tym takze w kotlowni. A inna ekipa wykonywała kotłownię.Przy okazji powiem że wczora o 23j woda w boilerze miała 50 a rano juz tylko 40.Nikt nie używał cw.Wylaczylem pompę  cyrkulacjyjna z zasilania.

Opublikowano

Od strony dennic to zimna woda i ciepła. Bliżej środka to grzanie płaszcza czyli zasilanie/powrót  z kotła.

Opublikowano
11 minut temu, kam09 napisał:

A jak mam to sprawdzić najlepiej

Pobierz dtr tego zbiornika. Tam powinny byc opisany wszystkie krocce. Porownaj czy zgadzaja sie z Twoim podlaczeniem w kotlowni!

Opublikowano
35 minut temu, mironw napisał:

A tak powinno to być

Brakuje przepony na cwu. Moze kapac z zb.

Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał:

Brakuje przepony na cwu. Moze kapac z zb.

może ale tu jest

W dniu 6.01.2020 o 20:10, kam09 napisał:

Wy.daje mi się że ta woda ze studni glebinowej

więc raczej ciśnienie to około 1.5 bara  , to ZB nie powinien kapać

@kam09 napisał

Czasami słychać w kotłowni głośny stuk dochodzący z rury zasilającej PE40.Może faktycznie problem jest z ciśnieniem.Studnia zasila 2 domy na i działa na1 hydroforze''

a zawory zwrotne macie na każdy dom

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.