Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro gamma pomoc

Marcingamma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tutaj nowy i proszę o pomoc. Mam kilka pytań. Po pierwsze uzytkuje kocioł defro gamma 20 kw w ocieplonym domu. Chciałbym się dowiedzieć czy to normalne że gdy kocioł współpracuje z regulatorem pokojowym spk lux to po osiągnięciu temperatury zadanej w pomieszczeniu piec się wyłącza. Czy jest to oszczędne no i przede wszystkim dobre na pieca? Nie lepiej byłoby po osiągnięciu temperatury w pokoju aby dalej pracował lecz np obniżył temperaturę do momentu wyjścia z histerezy? Nie wiem czy da się takie coś ustawić bo nie znalazłem czegoś takiego. Chyba że się mylę i kocioł ma się wygaszac? Proszę o pomoc

Opublikowano

To normalne, że się wygasił. Temperatura osiągnięta na pomieszczeniach do przechodzi w tryb czuwania. Nie jest problem taka praca dla kotła. I tak można zaoszczędzić pelletu na takiej pracy. Jak chcesz żeby kocioł się nie wygaszał to musisz mu wyłączyć tryb wygaszania. I ustawić nastawy w PID nadzór tak żeby kocioł się nie wygasił, ale też żeby temperatury nie podbijał. No i trzeba ustawić dobrze krzywa grzewcza aby domu nie przegrzewało.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Temat o Defro Gamma

• eliks zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.