Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Delta 15kW Pellet - wahania 35* - 70*

qki007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli zawór 4d zamyka się do 5% to kocioł trzyma temperaturę ponad 6/7 godzin na poziomie 35stopni. No chyba że dłużej się nie włącza to max zejdzie do 30stopni tak u mnie jest

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Histereza pompy za zaworem. Może niepotrzebnie chodzi za długo wysysając Ci ciepło z kotła. 

Opublikowano

Właśnie wykorzystuje ciepło z kotła. Bo jak kocioł potrafi nie włączać się 12h to te ciepło z kotła gdzie ucieka?

Opublikowano

Tu kocioł odpala się 4 razy więc nie ma postoju 12h. Mam również 4 odpały ale u mnie kocioł startuje mając 50*. 

Opublikowano

U mnie kocioł odpala max 2 razy na dobę a bywa że i raz.

Opublikowano

U mnie 50% ciepła dostarczanego wychodzi stropem który jest wogole nie ocieplony, sadze ze jak wreszcie to zrobię niedługo wełna 30cm to również skończy sie na 2 odpaleniach.

Opublikowano

Ja strop mam ocieplony 2x10cm wełną i jest dobrze

Opublikowano
18 godzin temu, qki007 napisał:

A jeśli chodzi o drugą pompę u mnie "pompa zaworu" to ona chodzi tylko wtedy kiedy nagrzewa pokój. Zawór sam sobie kombinuje otwarcie-zamykanie wg. temperatury powrotu/krzywej pogodówki/temperatury pokoju, a pompa zaworu rusza jak w pokoju spadnie histereza na 0,4*C w dół.

Tutaj nie rozumiem.Masz sterowanie pogodowe a pompa się wyłącza.Wydawało mi się,że w takim sterowaniu pompa pracuje cały czas a zawór zwiększa lub zmniejsza temperaturę wody idącej na grzejniki.W efekcie przy takim sterowaniu nie powinno być uczucia zimnych grzejników.

Opublikowano

Tu już zależy. Może mieć włączona pogodowke, ale jak ma ustawiona pompę zaworu to i tak pompa wyłączy się po osiągnięciu temperatury zadanej przez termostat. A pogodowka już tylko odpowiada za temperaturę która idzie na grzejniki.

Opublikowano

Tak się dzisiaj zastanawiałem przy Święcie, że może by puścić ten mój piec na 100% zamiast 60-80%.. Skoro się tylko odpala na nagrzanie wszystkiego to może robił by to sprawniej/szybciej i przez to też spalił mniej? Jak to jest z tą mocą pieca pelletowego?
U mnie z obliczeń wychodzi że koło 10kW-12kW mogło by wystarczyć i tak go też puszczam na te 80% ale może nie tędy droga?

Opublikowano

Ja mam 100% ustawione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.