kam09 Opublikowano 22 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Witam.CWU pracuje z piecem na paliwo stałe z podajnikiem.Piec szybko nagrzewa boiler 120 WP bardzo dobrze trzyma ciepła wodę.Jednak gdy jest ona uzupełniana zimna woda z wlasnego ujecia strasznie szybko się wychladza.powiedzny temp.55C przy użyciu zaledwie 30l goracej spada o 10C.Jak rozwiązać problem?
Gość Opublikowano 1 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Mam podobny problem w domku weekendowym, z tą różnicą, że CWU mam grzane tylko prądem. Również w moim przypadku uzupełnienie bojlera bardzo szybko go wychładza. Jestem ciekaw ew podpowiedzi.
Jarekoki Opublikowano 1 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Witajcie ten problem, można rozwiązać w bardzo prostu sposób lecz trzeba mieć trochę miejsca, trzeba drugi zasobnik powiedzmy 80lub 50l do którego pierwsze będzie wpadać ta zimna woda, można ją wstępnie podgrzewać w tym zasobniku choćby do 20stopni i wylotem górnym podłączyć to docelowego zasobnika cwu w miejsce gdzie wchodziła wcześniej bezpośrednio zimna woda,mam podobnie problem rozwiązany..
Jarekoki Opublikowano 2 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Witajcie ten problem, można rozwiązać w bardzo prostu sposób lecz trzeba mieć trochę miejsca, trzeba drugi zasobnik powiedzmy 80lub 50l do którego pierwsze będzie wpadać ta zimna woda, można ją wstępnie podgrzewać w tym zasobniku choćby do 20stopni i wylotem górnym podłączyć to docelowego zasobnika cwu w miejsce gdzie wchodziła wcześniej bezpośrednio zimna woda,mam podobnie problem rozwiązany.. PS, widzę że nikt tego nie czyta, to po co się wysilać i cokolwiek pisać, nie ma sensu...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2020 @Jarekoki, czyta kolego, czyta. Też o tym myślałem, czy w właśnie w ten sposób tego nie zrobić. Problemem u mnie jest brak miejsca. Prawdę powiedziawszy miałbym problem, żeby wcisnąć nawet mały dodatkowy bojler 50l. Obecnie, w związku z tym, że mój problem dotyczy domku weekendowego, i bojler jest mały, 30 l włożony pod zlewozmywak, podkręciłem po prostu bojler na maksa. Na jeden szybki prysznic wystarcza...
tommyp2 Opublikowano 2 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Ja czytam :-) Zostanie dla potomnych...
pawelll Opublikowano 2 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Ja także przeczytałem oraz pochwaliłem pomysł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.