Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyliczenie oporu ciepła / zasadność izolacji

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy posiada ktoś program do wyliczenia przewodnosci cieplnej /oporu materiału oraz zastosowanej izolacji . Czy mógłbym prosić o podobne obliczenie wraz z fachowym doradzeniem grubości izolacji .

Budynek lata 80/90:

-Piwnica kamień chyba wapienny grubość 52cm(przyjąłem ogólnie 2cm tynk wewnętrzny i zewnętrzny) zaplanowane 10cm eps38 lub eps100 z racji wyprowadzenia styropianu przez brukarzy ponad kostkę . Ciekawe jakie korzyści dało by ocieplenie 12cm eps38/100 ewentualnie dopłata do 10cm grafit 0/031 . Tutaj bym potrzebował pomocy , bo jak wspomniałem wyprowadzone mam już 10cm białego i nie wiem czy grafit do tego doklejać bo ma najniższa lambde.

-Parter/Piętro/strych : Półtora pustaka żużlobetonowego grubość 40cm(2cm tynk) : tutaj zaplanowana wełna 12cm lambda 0,036 fachowiec stwierdził ,że przy takim materiale ścian lepiej zastosować wełnę . 15cm nie chcę stosować , ponieważ mocno to przysłoni glify okienne, ale również czekam na jakaś poradę odnośnie grubości i lambdy izolacji .

Z góry dziękuje za pomoc .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Lambda odnosi sie do 1 m grubości materiału. Lambda/d-grubość w m daje opór cieplny-R.

Odwrotność oporu cieplnego czyli 1/R to współczynnik przenikania. Wsp. przenikania X różnica temperatur (40 K) X powierzchnia przegrody to straty cieplne. Trzeba pamiętać o jednostkach, żeby mm czy cm za metry nie podstawić.  Dalej sobie już poradzisz :)

Możesz poszukać jakiegoś prostego audytora OZC .

Opublikowano

Częściowo podpowiem - dla ściany bez ocieplenia mamy  współczynnik przenikania ciepła U=0,85W/m2K, a dla 12cm ocieplenia U= 0,22W/m2K,

jak się dołączy błędy wykonawcy i mostki cieplne to masz praktycznie 3x mniejsze zapotrzebowanie na ciepło.

Dodanie wełny do 15cm daje U= 0,19W/m2K.

Opór cieplny R = 1/U

Ale takie dane powinien podać ci fachowiec na pierwszym spotkaniu 

Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał:

Ale takie dane powinien podać ci fachowiec na pierwszym spotkaniu

Od kiedy? Fachowiec jest od montażu a nie wyliczeń współczynnika przenikania ciepła.Może jedynie doradzić.

Raczej jakiś audyt by się przydał.

Opublikowano

@sambor

Motto tego forum:

Im więcej tym lepiej:)

I nikt nigdy tego nie chce uzasadnić.A jak widać powyżej autor nie chce więcej niż 12cm izolacji.

Gdyby tak współczynik przenikania ciepła po izolacji był prawnie regulowany to by nie było takich tematów.

Opublikowano

Przy nowych budynkach lub remontach finansowanych z funduszów lub ze Skarbu Państwa  jest taka prawna regulacja , a w innych przypadkach to wiadomo - grubiej to lepiej ale o ile lepiej to już mało kto sprawdza.

Opublikowano

Przy pustaku jak widać różnica 0,03w/m2k jak to sie ma do opału to nie wiem ale najważniejsze to zrobienie tego zgodnie ze sztuka bez mostków niż te pare cm . Niby 3cm ale w oknie jak sprawdzałem różnica jest dlatego 12 zostaje . Co do muru 50cm z kamienia może mi ktoś wyliczyć jak duża będzie korzyść zrobienia na 0,031 zamiast 0,036/0,038 grubość 10cm .

Opublikowano

@adamu

10cm lambda 038 U= 0,30W/m2K.

031 U= 0,25W/m2K.

Obliczenia na podstawie wartości współczynnika ciepła dla ściany to U=0,90W/m2K,ale tutaj ten współczynnik może wynieść nawet U=1.15W/m2K

Opublikowano

Czy to będzie jakaś duża różnica jak budynek będzie miał różny współczynnik przenikania ciepła ? Wiem ,że dąży się do jednakowej warstwy ocieplenia , ale budynek posiada już cokół i taki też chcę zostawić dlatego 10/12cm.

Strop ( poddasze 30cm wełna 0,035) U=0,12w/m2k

Ogrzewana strefa mieszkalna (1 i 2 piętro półtora pustaka 12cm wełna 0,036) U=0,22w/m2k

Piwnica nieogrzewana (Parter mur z kamienia 10cm styropian 0,031) U=0,025w/m2k

Opublikowano
43 minuty temu, adamu napisał:

Czy to będzie jakaś duża różnica jak budynek będzie miał różny współczynnik przenikania ciepła ?

Spójrz na normy-tam dla każdej przegrody jest różny współczynnik przenikania ciepła.Jest ok.

A okna i drzwi masz energooszczędne? (3-szybowe)

Opublikowano

Normalne pcv 2 szybowe .W tym roku nawet montowano mi okno veka 7cm 5 komór i jak na zdjęciu . Jak dojdzie styropian w ościeżach zewnątrz to się może poprawi . 

2DAFB03A-D163-4BAE-9B31-BA5ECC64C44A.jpeg

F962A9F2-A1C8-476F-A5D1-EB7BDC5E1335.jpeg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem w planie zgłoszenie do dofinansowania z czyste powietrze bo termomodernizacja wyjdzie dużo wiec te kilkanaście % zwrotu zawsze coś , ale przy tym materiale już najwyższej polki nie spełniam wymagań dla budownictwa 2021. Nie da się tego obejść albo jakoś załatwić bo z przegród wychodzi mi 0,22 , a nie mogę dać już więcej wełny i styro ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.