Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spore wydatki na ogrzewanie

Hereticsheresy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Mam dom stare budownictwo podwojna cegla ocieplenie od wewnatrz ok 15-25cm bo sam nie wiem do konca, ale wydaje sie sporo tego. 120m2 parter a na pietrze(nie wiem ile m2 po odliczeniu spadow dachu etc) tylko 1/3 uzytkowa(pokoj+korytarz) a reszta to strych i nie ocieplony dach, znajduje sie tam tylko jeden grzejnik w pokoju a na parterze ogrzewanie podlogowe. Z racji nieocieplenia pokoju na gorze ciezko utrzymac tam nawet 18 stopni i ciagle grzeje wiec gore odcialem kilka tygodni temu bo i tak zawsze jestem na parterze i kazdy z domownikow.

Mam kociol na pellet z automatycznym podajnikiem firmy HT heiztechnik i ogromny problem moim zdaniem z kosztami opalu, cena chyba 18k pln byla.

Koszt zaczalem liczyc w pazdzierniku od kiedy tu mieszkam (kociol zainstalowany w koncowce sierpnia).

Na poczatku mialem troche ponad tone jakiegos ukrainskiego pelletu no name bez informacji na worku za 880zl(z dostawa) tona z dostawa i spalal sie jakies 27k po jakims tygodniu spalanie podnioslo sie do 28 a potem az do 31 w koncowej serii spalania tego opalu. Popiol byl jasnoszary ale robily sie spore spieki (podejrzewam ze wzrastalo zuzycie pelletu przez grzejnik na gorze, ktory sie nie zatrzymywal i ciagle grzal)

Myslalem ze to ten pellet jest gowniany i technik poradzil mi zmienic pellet wiec przeszedlem na pellet gold, na paczce zadeklarowane 5 kWh/kg z certyfikatem A1, ale pellet spalal sie w pierwszej partii 10 workow jakies 38kg/doba. Po odcieciu grzejnika na gorze (bez przerwy grzal) i skrecenie termostatow na dole do 24 (wczesniej bylo 26 i osiagalo temperature ok 23-25 stopni celcjusza w domu) temperatura spadla do 21-23 stopnie i spalanie do 34kg w najnowszej partii 4 workow. Popiol jest czarny i sypki, ale czuc tam male grudki spiekow jak jest swiezy popiol to sa miekkie ale potem bardzo twarde. Cena 1050 za tone. (z dostawa)

Teraz na probe wzialem 10 workow impexpellet i jak sie wypali to co jest w podajniku to sprobuje zmierzyc spalanie nowego pelletu

Piec jest caly czas wlaczony 24/h.  Parametry ustawione na 

Temperatura 70stopni

Powrot 60 stopni

Temperatura zaworu 45 stopni

temperatura CWU 50stopni

Piec ma moc maksymalna 25KW na wyswietlaczu wyczytalem ze uzywane jest 12-15KW

Macie jakies pomysly co moze byc nie tak? Co moge zmienic/sprobowac zrobic? Ceny za pellet sa ogromne i zastanawialem sie nawet czy na elektrycznych grzejnikach nie byloby taniej pomimo ze podobno najdrozej wychodza. Bo sezon grzewczy to 7 miesiecy a z takimi kosztami to chyba przekrocze 6k pln rocznie.

Przepraszam za brak Polskich znakow.

Opublikowano

Pokaż instalację wokół kotła. W jaki sposób ochrona powrotu?

Opublikowano
11 minut temu, gmaj22 napisał:

Pokaż instalację wokół kotła. W jaki sposób ochrona powrotu?

Nie wiem w jaki sposob ochrona powrotu, jestem w tym calkiem zielony. Podobno zawor od podlogowki jest ustawiony jeszcze na 32 a temperatura zaworu(1) na piecu na 45. 

20191214_150334.jpg

20191214_150412.jpg

20191214_150405.jpg

20191214_150409.jpg

Opublikowano

No to jedziemy:

1/ Ochrona powrotu pompą kotłową- nie najgorzej, ale brak zaworu zwrotnego (ZZ)

2/ Obniżanie temperatury na instalację mieszaczem 4D - tu lepszy byłby 3D. Równiez brak ZZ za pompą.

3/ obieg CWU też brak ZZ za pompą 

4/ Uzupełnienie instalacji "na sztywno" - brak drugiego zaworu odcinającego. ZZ akurat jest :)

5/ Zawór bezpieczeństwa powinien być na kotle albo na rurze zasilającej z kotła.

Zrób jeszcze zdjęcie od przodu siłownika Afriso - sprawdzimy, czy jest dobrze.

cyt: "Podobno zawor od podlogowki jest ustawiony jeszcze na 32" - chcesz powiedzieć, że za 4D jest jeszcze jeden obieg podłogówki z mieszaczem pompowym lub z zaworem 3D ? Czy jedynie zawór RTL od powrotu grzejnika?

Opublikowano

Podłogi są odcięte izolacją termiczną od ścian, czy wylewka dotyka do ścian. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano
5 minut temu, Hermogenes napisał:

Podłogi są odcięte izolacją termiczną od ścian, czy wylewka dotyka do ścian. Pozdrawiam Hermogenes

Niestety nie wiem. Wiem tylko ze piec, instalacje, wylewki etc. robila jedna firma chyba wlasnie jakis oddzial tego heiztechnik albo jacys podwykonawcy, bo chodzili w ich kurtkach.

Opublikowano

Na pewno skala niewłaściwa - powinna być z "10" z lewej strony. Sprawdż, czy przy tym ustawieniu mieszacza jak na zdjęciu, górna rura za pompą CO jest gorąca?  Czy ta dolna- od 4D do powrotu kotła? Pompa musi pracować.

Opublikowano

Wybacz ze jestem niekompetenty, ale wydaje sie to plastikowe i delikatne i pokretlo nie chce zmieniac pozycji jakby bylo zablokowane. Troche nie rozumiem co do mnie piszesz, ale te rury sa mniej wiecej rowno 'letnie' a tylko ta na lewo jest goraca i od niej odchodzaca jakby w dol i do tylu mniejsza rurka tez jest goraca.

Opublikowano

Bo już pewnie zmieniło pozycję. Jego teraz ręcznie nie przekręcisz-trzeba wysprzęglić. 

Masz prawo się nie znać, ale firma która to robiła ma obowiązek  poprawić niedoróbki.

Opublikowano

Znaczy że nie masz docieplonego domu, styropian jest doklejony zapewne na pokaz. Jak to jest wykonane; ścianki działowe wszystkie stropy szczególnie przy ogrzewaniu podłogowym wyprowadzają ciepło z domu, podłoga grzeje powietrze które wentylacja wrzuca na pole. Druga sprawa grzejesz piwnicę odciętą od domu styropianem podłogi, następne marnotrawstwo. Regulacją hydrauliczną oszczędzisz 10-15 % . Podstawowa sprawa ograniczyć ucieczkę ciepła z chaty potem można szukać oszczędności. Jeśli będzie dobrze termicznie zamknięty dom cała energia kotła zostaje w środku. To czy idzie ona z podłogi czy ściany którą grzeje podłoga to mniejszy pikuś. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano
5 minut temu, gmaj22 napisał:

Bo już pewnie zmieniło pozycję. Jego teraz ręcznie nie przekręcisz-trzeba wysprzęglić. 

Masz prawo się nie znać, ale firma która to robiła ma obowiązek  poprawić niedoróbki.

Czyli zglosic im brak zaworow zwrotnych i zeby przestawili ta skale na afriso na 10 tak?

Przyjmijmy ze to zrobia, moze mi sie od tego zmniejszyc spalanie pelletu czy bez szans lub minimalnie?

37 minut temu, gmaj22 napisał:

chcesz powiedzieć, że za 4D jest jeszcze jeden obieg podłogówki z mieszaczem pompowym lub z zaworem 3D ? Czy jedynie zawór RTL od powrotu grzejnika?

Wiem ze od 2 grzejnikow 1 na gorze i 1 na dole w lazience jest osobna instalacja(chyba) i osobny termostat. I jest chyba zrobiona tak zeby dodac w przyszlosci grzejniki jeszcze do niej bo pietro ma byc ocieplona i zaadaptowana na pokoje jak beda finanse czyli pewnie dopiero za kilka lat. 

Opublikowano

Skala na Afriso to drobiazg - powinni też sprawdzić prawidłowość zamontowania i działania mieszacza 4D.  Najlepiej przepisz sobie wcześniejsze 5 punktów :)

Nie jest moją rolą uczyć tego wykonawcę, który bierze za to pieniądze. 

Opublikowano
7 minut temu, Hermogenes napisał:

Znaczy że nie masz docieplonego domu, styropian jest doklejony zapewne na pokaz. Jak to jest wykonane; ścianki działowe wszystkie stropy szczególnie przy ogrzewaniu podłogowym wyprowadzają ciepło z domu, podłoga grzeje powietrze które wentylacja wrzuca na pole. Druga sprawa grzejesz piwnicę odciętą od domu styropianem podłogi, następne marnotrawstwo. Regulacją hydrauliczną oszczędzisz 10-15 % . Podstawowa sprawa ograniczyć ucieczkę ciepła z chaty potem można szukać oszczędności. Jeśli będzie dobrze termicznie zamknięty dom cała energia kotła zostaje w środku. To czy idzie ona z podłogi czy ściany którą grzeje podłoga to mniejszy pikuś. Pozdrawiam Hermogenes

Nie wiem jak to sprawdzic, ktos kto nadzorowal remont domu wysylal mi zdjecia ale zostaly na starym telefonie, ktory oddalem mamie a ona komus innemu. Dam ci tylko jeszcze zdjecia z grubosci sciany jedno z wiatrolapu ( jest wysuniety z domu i ma mniejsze sciany) a drugie z pokoju. Wczesniej mowili mi ze jest w porzadku.

Piwnica jest chlodniejsza niz korytarze i jest jeszcze do wykonczenia, ale nie wydawalo mi sie zeby sie nagrzewala.

20191214_160302.jpg

20191214_160234.jpg

Opublikowano

Teraz już jest po herbacie, możesz co najwyżej poprosić kogoś z kamerą termowizyjną żeby obejrzał ten dom z zewnątrz i wewnątrz . Wkleisz tu zdjęcia z kamery, najwyżej przeproszę wykonawców; te co dałeś do dla dekoratora wnętrz. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano
51 minut temu, Hermogenes napisał:

Odcięte po części bo autor napisał,że ma izolację od wewnątrz.

Chociaż z drugiej strony nie wiadomo co było pierwsze,ocieplenie czy wylewka/podłogówka:)

Opublikowano
19 minut temu, gmaj22 napisał:

Skala na Afriso to drobiazg - powinni też sprawdzić prawidłowość zamontowania i działania mieszacza 4D.  Najlepiej przepisz sobie wcześniejsze 5 punktów :)

Nie jest moją rolą uczyć tego wykonawcę, który bierze za to pieniądze. 

Dzieki, dzisiaj sobota to od poniedzialku zglosze to.

7 minut temu, Hermogenes napisał:

Pozdrawiam Hermogenes

Dzieki za wskazanie problemu, jeszcze popytam moze sie dowiem jak to bylo zrobione.

Opublikowano
3 godziny temu, Hereticsheresy napisał:

na wyswietlaczu wyczytalem ze uzywane jest 12-15KW

Tyle to w mrozy może by szło chyba,że strop masz jak sito plus ta podłogówka,która grzeje świat.

Opublikowano

Na zdjeciu masz 15,2 kW Chyba ze chodzi o to ze napisalem KW to przepraszam.

Z tego co wiem to strop jest dosyc mocny i gruby, a podlogowka nie grzeje nadmiernie i temperatura sie dobrze trzyma. Szkoda tylko ze teoretycznie zmieniajac na lepszy pellet wzroslo spalanie o ponad 20%.

Opublikowano

Dużo zależy od instalacji i ustawień kotła, ale jeżeli kocioł pracuje z mocą około 15 kW, to znaczy że łyka na godzinę około 3 kg paliwa.

Zrób zdjęcie wymiennika, zobaczysz go po otwarciu górnych drzwi, i popiołu.

Czy masz nawiew świeżego powietrza do kotłowni? Po opisie popiołu można domyślać się, że brakuje mu trochę powietrza do spalania.

Opublikowano
54 minuty temu, Hereticsheresy napisał:

Na zdjeciu masz 15,2 kW Chyba ze chodzi o to ze napisalem KW to przepraszam.

Nie nie,drobnostek się nie czepiam:)

Chyba źle mnie zrozumiałeś.Taką moc powinieneś mieć w mrozy a nie teraz.

No i te rury w piwnicy ociepl.

Opublikowano
3 godziny temu, Heiztechnik napisał:

Dużo zależy od instalacji i ustawień kotła, ale jeżeli kocioł pracuje z mocą około 15 kW, to znaczy że łyka na godzinę około 3 kg paliwa.

Zrób zdjęcie wymiennika, zobaczysz go po otwarciu górnych drzwi, i popiołu.

Czy masz nawiew świeżego powietrza do kotłowni? Po opisie popiołu można domyślać się, że brakuje mu trochę powietrza do spalania.

Nie widzialem w jakim to bylo stanie wczesniej, wedlug mnie mocno jest zasyfiony jak na 3 miesiace uzywania a wlasciwie lekko ponad 2 bo mieszkam tu od pazdziernika i dopiero od tego czasu piec chodzi caly czas.

Piwnica sklada sie z 2 malych pomieszczen, pierwsze ma male okienko ale jest zasypane gruzem od zewnatrz i to drugie ma wybita dziure dla rynny czy czegos tam i jeszcze okienko od spadu dla wegla przykryte tylko drewniana kladka ktora ma przeswity, ale profesjonalnej wentylacji nie ma sa jeszcze schody i drzewi z korytarza nic wiecej.

Jak widzialem to w nocy piec osiagnal moc palnika 25kW a skoro 15 to zbyt wiele to oznacza ze 25 to w cholere za duzo i jeszcze wiecej.

20191214_235845.jpg

20191214_235841.jpg

Opublikowano

Piękna 5 klasa, to dlatego ma taką małą emisję pyłu . SONY miał rację, robią Was w trąbę po 1000 zł  za tonę prasowanych odpadów.  

Wiem tylko ze piec, instalacje, wylewki etc. robila jedna firma chyba wlasnie jakis oddzial tego heiztechnik

Ja się nie znam na spalaniu pelletu, ale co robi płomień poza komorą spalania, jeśli jest zbyt krótka to trzeba ją wydłużyć.Zadzwoń do tych gości w kurtkach niech to ustawią, a przy okazji poprosisz o dokumentację. Ja zaczynam coraz bardziej wątpić w całe to przedsięwzięcie ile Cię skasowali 50 k czy więcej? Pozdrawiam Hermogenes 

Opublikowano

Ile go skasowali to bez znaczenia dla Nas.

Autorze,otwórz temat w przeznaczonym do tego miejscu a z pewnością ktoś Ci pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.