gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #26 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Na pewno instalacja nie będzie funkcjonować jak należy. Używaj proszę edycji postów, unikaj pisania post pod postem - do 1 godziny można uzupełnić wpis.
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #28 Opublikowano 16 Grudnia 2019 3 minuty temu, Jelona napisał: Miałam taki rok że palił 20kg na dobę A teraz 30 i nie mogę bo ustawić Może węgiel był bardziej kaloryczny? Filtry przed pompami były czyszczone? Potrafią mocno zmniejszać przepływy.
Jelona Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #29 Opublikowano 16 Grudnia 2019 14 minut temu, gmaj22 napisał: Może węgiel był bardziej kaloryczny? Filtry przed pompami były czyszczone? Potrafią mocno zmniejszać przepływy. Filtry były czyszczone
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #30 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Najszybsza i najtańsza opcja to połączyć zasilanie CO z CWU i zrobić układ jednopompowy. Wyłączyć pompę CWU, dzięki temu dogrzejesz powrót. Masz zaizolowany bojler blisko kotła, więc korzyść z dogrzanego powrotu będzie większa niż strata 1 kg opału więcej. Pisałaś o dzieciach, więc jest ryzyko, że mogą poparzyć się ciepłą wodą, bo temperatura w bojlerze będzie taka jak na kotle. Na to też jest rada... Ustawiłbym kocioł w dwustanie, tak jak napisałem wcześniej, zaś opcję potrzymania ustawił jak dla 25 % mocy podstawowej.
Jelona Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #31 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Czyli rozumiem żeby cokolwiek ustawić najpierw trzeba pewne zmiany zrobić z podłączeniem?
gmaj22 Opublikowano 17 Grudnia 2019 #32 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Niekoniecznie, ale żeby wszystko funkcjonowało jak należy, pewne zmiany sa nieodzowne. Podałem najprostszą i najmniej kosztowną. Dodanie samych zaworów zwrotnych za pompami nie rozwiąże ochrony powrotu.
Jelona Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor #33 Opublikowano 17 Grudnia 2019 30 minut temu, gmaj22 napisał: Niekoniecznie, ale żeby wszystko funkcjonowało jak należy, pewne zmiany sa nieodzowne. Podałem najprostszą i najmniej kosztowną. Dodanie samych zaworów zwrotnych za pompami nie rozwiąże ochrony powrotu. Propozycja którą przedstawił mi Pan ktory był u mnie to założenie tego zaworu czterodroznego no i zaworów za pompami. Czy takie rozwiązanie wedlug Pana będzie miało sens i ustawie piec tak by mniej spalał?
gmaj22 Opublikowano 17 Grudnia 2019 #34 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Ważny jest sposób montażu tego zaworu. Masz grube rury na zasilaniu, więc jeśli będzie to zawór czterodrożny 5/4 cala i rura od 4D do powrotu taka jak zasilania z kotła, to ma to szanse powodzenia bez dodatkowej pompy krótkiego obiegu. W zasadzie nie będziesz potrzebować siłownika na zawór - ten zawsze możesz założyć. Odpowiednio wysoka temperatura na kotle oraz przepływ dadzą wyższą temperaturę powrotu. A to już połowa sukcesu :) Proponowałem prosty wariant, bo sądziłem, że koszta mają znaczenie.
Jelona Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor #35 Opublikowano 17 Grudnia 2019 3 godziny temu, gmaj22 napisał: Ważny jest sposób montażu tego zaworu. Masz grube rury na zasilaniu, więc jeśli będzie to zawór czterodrożny 5/4 cala i rura od 4D do powrotu taka jak zasilania z kotła, to ma to szanse powodzenia bez dodatkowej pompy krótkiego obiegu. W zasadzie nie będziesz potrzebować siłownika na zawór - ten zawsze możesz założyć. Odpowiednio wysoka temperatura na kotle oraz przepływ dadzą wyższą temperaturę powrotu. A to już połowa sukcesu :) Proponowałem prosty wariant, bo sądziłem, że koszta mają znaczenie. Tak mają i to duże. Więc dlatego zapytałam by mi Pan właśnie skomentował. Dziękuję bardzo .jestem bardzo wdzięczna. u
TIMON120777 Opublikowano 17 Grudnia 2019 #36 Opublikowano 17 Grudnia 2019 to że palił 20kg/dobę a teraz 30kg/dobę zalezy od wielu czynników. najważniejszy to wegiel- mogłaś miec wtedy bardziej kaloryczny a teraz mniej co powoduje wyższe spalanie. do tego mogła być wtedy pogoda inna- wyższe temperatury lokalnie w Twojej okolicy. to tylko niektóre z czynników mających wpływ na spalanie. do tego czystośc całego wymiennika, ciag kominowy, czystość kanałów powietrznych w palniku i czystośc wentylatora itd. itp...... Odnośnie ustawień i pracy kotła. Jak przeciąga o 2-3 st to znaczy że jest ok - te sterowniki sa tak programowane aby pracowały w okolicy temperatury zadanej lub jeśli jest mały odbiów ciepła przegrzewały o 5st ponad i wtedy przechodziły w podtrzymanie. jedyne co nalezy w procesie tym skontrolować to jakośc popiołu. jeśli nie ma w nim niedopału albo jakichś mega spieków to przebiega w miarę poprawnie i nie poprawisz. Odnośnie instalacji to już wiesz co nieco.
Jelona Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor #37 Opublikowano 17 Grudnia 2019 2 godziny temu, TIMON120777 napisał: to że palił 20kg/dobę a teraz 30kg/dobę zalezy od wielu czynników. najważniejszy to wegiel- mogłaś miec wtedy bardziej kaloryczny a teraz mniej co powoduje wyższe spalanie. do tego mogła być wtedy pogoda inna- wyższe temperatury lokalnie w Twojej okolicy. to tylko niektóre z czynników mających wpływ na spalanie. do tego czystośc całego wymiennika, ciag kominowy, czystość kanałów powietrznych w palniku i czystośc wentylatora itd. itp...... Odnośnie ustawień i pracy kotła. Jak przeciąga o 2-3 st to znaczy że jest ok - te sterowniki sa tak programowane aby pracowały w okolicy temperatury zadanej lub jeśli jest mały odbiów ciepła przegrzewały o 5st ponad i wtedy przechodziły w podtrzymanie. jedyne co nalezy w procesie tym skontrolować to jakośc popiołu. jeśli nie ma w nim niedopału albo jakichś mega spieków to przebiega w miarę poprawnie i nie poprawisz. Odnośnie instalacji to już wiesz co nieco. Dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.