Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie parametrów pracy kotła z podajnikiem-duże spalanie

Jelona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pewno instalacja nie będzie funkcjonować jak należy. 

Używaj proszę edycji postów, unikaj pisania post pod postem - do 1 godziny można uzupełnić wpis.

Opublikowano
3 minuty temu, Jelona napisał:

Miałam taki rok że palił 20kg na dobę A teraz 30 i nie mogę bo ustawić 

Może węgiel był bardziej kaloryczny? 

Filtry przed pompami były czyszczone? Potrafią mocno zmniejszać przepływy.

Opublikowano
14 minut temu, gmaj22 napisał:

Może węgiel był bardziej kaloryczny? 

Filtry przed pompami były czyszczone? Potrafią mocno zmniejszać przepływy.

Filtry były czyszczone

Opublikowano

Najszybsza i najtańsza opcja to połączyć zasilanie CO z CWU i zrobić układ jednopompowy. Wyłączyć pompę CWU, dzięki temu dogrzejesz powrót. Masz zaizolowany bojler blisko kotła, więc korzyść z dogrzanego powrotu  będzie większa niż strata 1 kg opału więcej.  Pisałaś o dzieciach, więc jest ryzyko, że mogą poparzyć się ciepłą wodą, bo temperatura w bojlerze będzie taka jak na kotle. Na to też jest rada...

Ustawiłbym kocioł w dwustanie, tak jak napisałem wcześniej, zaś opcję potrzymania ustawił jak dla 25 % mocy podstawowej. 

Opublikowano

Niekoniecznie, ale żeby wszystko funkcjonowało jak należy, pewne zmiany sa nieodzowne.  Podałem najprostszą i najmniej kosztowną.

Dodanie samych zaworów zwrotnych za pompami nie rozwiąże ochrony powrotu. 

Opublikowano
30 minut temu, gmaj22 napisał:

Niekoniecznie, ale żeby wszystko funkcjonowało jak należy, pewne zmiany sa nieodzowne.  Podałem najprostszą i najmniej kosztowną.

Dodanie samych zaworów zwrotnych za pompami nie rozwiąże ochrony powrotu. 

Propozycja którą przedstawił mi Pan ktory był u mnie to założenie tego zaworu czterodroznego no i zaworów za pompami. Czy takie rozwiązanie wedlug Pana  będzie miało sens i ustawie piec tak by mniej spalał?

Opublikowano

Ważny jest sposób montażu tego zaworu. Masz grube rury na zasilaniu, więc jeśli będzie to zawór czterodrożny 5/4 cala i rura od 4D do powrotu taka jak zasilania z kotła, to ma to szanse powodzenia bez dodatkowej pompy krótkiego obiegu. W zasadzie nie będziesz potrzebować siłownika na zawór - ten zawsze możesz założyć. Odpowiednio wysoka temperatura na kotle oraz przepływ dadzą wyższą temperaturę powrotu.  A to już połowa sukcesu :)

Proponowałem prosty wariant, bo sądziłem, że koszta mają znaczenie.

Opublikowano
3 godziny temu, gmaj22 napisał:

Ważny jest sposób montażu tego zaworu. Masz grube rury na zasilaniu, więc jeśli będzie to zawór czterodrożny 5/4 cala i rura od 4D do powrotu taka jak zasilania z kotła, to ma to szanse powodzenia bez dodatkowej pompy krótkiego obiegu. W zasadzie nie będziesz potrzebować siłownika na zawór - ten zawsze możesz założyć. Odpowiednio wysoka temperatura na kotle oraz przepływ dadzą wyższą temperaturę powrotu.  A to już połowa sukcesu :)

Proponowałem prosty wariant, bo sądziłem, że koszta mają znaczenie.

Tak mają i to duże. Więc dlatego zapytałam by mi Pan właśnie skomentował. Dziękuję bardzo .jestem bardzo wdzięczna. 

u

Opublikowano

to że palił 20kg/dobę a teraz 30kg/dobę zalezy od wielu czynników. najważniejszy to wegiel- mogłaś miec wtedy bardziej kaloryczny a teraz mniej co powoduje wyższe spalanie. do tego mogła być wtedy pogoda inna- wyższe temperatury lokalnie w Twojej okolicy. to tylko niektóre z czynników mających wpływ na spalanie. do tego czystośc całego wymiennika, ciag kominowy, czystość kanałów powietrznych w palniku i czystośc wentylatora itd. itp......  Odnośnie ustawień i pracy kotła. Jak przeciąga o 2-3 st to znaczy że jest ok - te sterowniki sa tak programowane aby pracowały w okolicy temperatury zadanej lub jeśli jest mały odbiów ciepła przegrzewały o 5st ponad i wtedy przechodziły w podtrzymanie. jedyne co nalezy w procesie tym skontrolować to jakośc popiołu. jeśli nie ma w nim niedopału albo jakichś mega spieków to przebiega w miarę poprawnie i nie poprawisz. Odnośnie instalacji to już wiesz co nieco.

Opublikowano
2 godziny temu, TIMON120777 napisał:

to że palił 20kg/dobę a teraz 30kg/dobę zalezy od wielu czynników. najważniejszy to wegiel- mogłaś miec wtedy bardziej kaloryczny a teraz mniej co powoduje wyższe spalanie. do tego mogła być wtedy pogoda inna- wyższe temperatury lokalnie w Twojej okolicy. to tylko niektóre z czynników mających wpływ na spalanie. do tego czystośc całego wymiennika, ciag kominowy, czystość kanałów powietrznych w palniku i czystośc wentylatora itd. itp......  Odnośnie ustawień i pracy kotła. Jak przeciąga o 2-3 st to znaczy że jest ok - te sterowniki sa tak programowane aby pracowały w okolicy temperatury zadanej lub jeśli jest mały odbiów ciepła przegrzewały o 5st ponad i wtedy przechodziły w podtrzymanie. jedyne co nalezy w procesie tym skontrolować to jakośc popiołu. jeśli nie ma w nim niedopału albo jakichś mega spieków to przebiega w miarę poprawnie i nie poprawisz. Odnośnie instalacji to już wiesz co nieco.

Dziękuję 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.