Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie parametrów pracy kotła z podajnikiem-duże spalanie

Jelona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam ogromny problem z ustawieniem pieca tzn. Spalanie ekogroszku na dobę wychodzi mi 30kg uważam to za zdecydowanie za dużo. Moje ustawienia 

Czas podawania 10s Przerwa podawania 60s Siła nadmuchu 30 Praca podtrzymaniu 16s przerwa podtrzymaniu 25min.

Opublikowano

Musisz podać więcej danych. Czyli ile metrów grzejesz, jakie są ocieplenia, jakie okna, jaka instalacja(w sensie jakie grzejniki, czy są zawory termostatyczne itp,), jaki kocioł, sterownik..  Bez dokładnych informacji nikt nie będzie w stanie Ci pomóc.

Opublikowano

Ogrzewam dom o powierzchni 200 m2, ocieplenia to styropian 15, dach docieplony, okna plastikowe (szczelne). Posiadam grzejniki aluminiowe z zaworami statycznymi. Piec to Defro Duo 15 kW,  a typ sterownika widoczny jest na zdjęciu poniżej. 1087653673_piecsterowniki.thumb.jpg.64bbf372061071448f2c5181837f8670.jpg

Opublikowano

Jeszcze zdjecie palnika podczas palenia i popiołu.

Opublikowano

Nie wiem, jaki masz opał, ale jeśli podajnik podaje ok. 16kg/h oraz kocioł bez problemu osiąga zadaną,  to masz nieco za bogatą dawkę. Zacznij od ustawienia: 7 s podawanie i 60 s pauzy. Dmuchawa 26 %.

Widzę, że otwarcie mieszacza 25 % ale nie widać temp. za mieszaczem.

Opublikowano

czemu ludzie sobie komplikują życie???

masz bardzo dobry ster z oprogramowaniem do pracy automatycznej a zmuszasz go do pracy dwustanowej i zdziwienie że nie jest tak kolorowo

przełączyć w PID i niech pracuje. jest zapewne czujnik temperatury spalin więc kocioł sobie poradzi - Tech pisze dobre programy do kotłów na ekogroch i grzechem jest ich nie wykorzystywać.

30kg/dobę to około 7KW średniej mocy- jeśli opał w okolicy 26MJ czyli moim zdaniem nie jest to jakieś mocno nadmierne zużycie dla 200m grzania z izolacja - fizyki nie oszukasz

Opublikowano

Do tej pory piec chodzi w PID Ale przyjechał Pan od obsługi pieców i wyłączył PID nie wiem czemu ale tak zrobił tylko ustawiając tak mi to zrobił że piec w ciągu jednej doby mega sadzy nagromadzil że w swojej historii jeszcze czegoś takiego nie widziałam. Więc na nowo metodą prób i błędów próbuje sama to ustawić na wyczucie bo nie jestem zbyt dobra w tej dziedzinie .

Czyli uwaza Pan że powinnam z powrotem przejść na PID .miałam taki rok A nawet dwa że spalal mi 20kg/H. I właśnie wtedy chodził s PID. Ale przy awarii mechanik pozmienial A ja nie pamiętam jakie były ustawienia dlatego proszę o porady. 

Opublikowano

włączyć PID i poczekać dobę

jak będzie coś nie tak wtedy zależnie od stanu skorygować 1 parametr i tylko jeden. jeśli wiesz jak odczytać dane z funkcji pracy w PID to to zrób i je zapisz - np minimalna przerwa podawania czy minimalny nadmuch- wtedy będzie łatwiej wykonac delikatne korekty. Ten ster umie sobie radzić wystarczy mu pozwolić to robić a serwisanta opieprzyć przy następnej okazji  bo sie nie zna na swojej robocie

Opublikowano

Dziś wyczyscilam piec przelaczylam w PID i zalacxylam. Po dobie chodzenia opiszę jakie mam ustawienia i jak spała. 

Narazie dziękuję bardzo za rady może wspólnie coś poprawimy bo nie ukrywam że mi już brakuje cierpliwości. 

Opublikowano

Witam. Moje ustawienia pieca defro duo 15kw .Piec pracuje w trybie PID .przy moich ustawieniach piec wogole się nie wyłącza zadaną temperaturę przekracza o 2-3 oczka .dmuchawa cały czas pracuje. Przy tych ustawieniach spala 27-30kg/dobę.uwazam że stanowczo za dużo . Dom ok 200m. Ocieplony. 

Ustawienia:

Temp.zadana CO-55stopni. CWU-45 stopni.histereza CWU 4 .Współczynnik wentylatora 128. Współczynnik mocy kotla 5%. Tryb nadzoru: czas podawania 5s. Przerwa podawania 100min. Siła nadmuchu 50bieg.

Opublikowano

Wnioskuję, że nie rozumiesz trybu pracy z PID. Otóż ma on "zmusić" kocioł do pracy ciągłej i balansowania w granicach temperatury zadanej z różną, zależną  od potrzeb, mocą. Ewentualne korekty powinny dotyczyć mocy min i max, nadmuchu min. i max. oraz drobnych korekt. Nie gniewaj się, ale ustawienia trybu nadzoru to kpina. Chyba że chodzi o przerwę nie 100 a 10 min....

Opublikowano

Wszelkie uwagi przyjmuje i nie ukrywam że nie mam wiedzy co do ustawienia pieca. Życie zmusiło mnie bym to ja zajęła  się ogrzaniem domu by moje dzieci miały ciepło. Wiele łez wylalam by chodź trochę zrozumieć schemat tego palenia. Więc będę wdzięczna za pomoc. 

Spisalam z pieca i mam tak ustawione 100min.  Zaraz zrobię zdjęcie 

20191216_213040.jpg

Opublikowano

To że zbyt dużo pali może być skutkiem nie tylko samych ustawień, ale i instalacji (błędów wykonania). Przy obecnej pogodzie, nie potrzebujesz więcej niż 5 kW na godzinę, co daje maksymalnie 20 kg węgla na dobę. To oczywiście bardzo pobieżna ocena. 

Proszę zrobić zdjęcie kotła i jego okolic - bo nawet nie wiemy, jaka jest instalacja.

Opublikowano

Czyli nie ma mieszacza - symbol na wyświetlaczu sterownika wprowadza w bład.

Najważniejsze i podejdż do tego z powagą. Masz NIEBEZPIECZNIE wykonaną instalację kotła. Nie widać żadnych zabezpieczeń. Czy jest na poddaszu/strychu zbiornik wyrównawczy? 

Opublikowano

Czyli za ścianą?  Na rurze powrotu?  Czy możesz pokazać podłączenia powrotów i bojlera? Nie ma zaworów zwrotnych za pompami, stąd moja dociekliwość :)

Opublikowano

Dopiero teraz sie o rym dowiaduje .nie wiem czemu tak zostalo zainsralowane .uważałam ze fachowcy Mają wiedzę Ale jednak okazuje się Po czasie że nie 

Opublikowano

Zawory zwrotne są konieczne. Obecnie, żeby to funkcjonowało i powrót był wygrzany, to obie pompy musiały by pracować non stop.

Tu nawet priorytet CWU nie pomoże. Na grzejnikach sa głowice termostatyczne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.