Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zawór 4 drogowy.

mariuszwoj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko jak powinien działać zawór 4 drogowy, bo trochę nie rozumiem. U mnie przy odpalaniu pieca zawór jest otwarty na 100 % i dopiero po osiągnięciu zadanej temp. zaczyna spadać do 90 czy 70 % ale już bliżej 60 % zaczyna szaleć ogrzewanie czyli np. podłogówka z zadanej temperatury np. 38 st. zaczyna spadać temperatura podobnie dzieje się z grzejnikami. Więc nie jestem przekonany czy ten zawór działa prawidłowo. Bo po tym jak jest tak otwarty to wiadomo piec osiągnie temp. i zadaną histerezę 5 st. i przechodzi w nadzór, by potem po 20 min. znowu palić jak szlony. Korzystam z pieca sas efekt bio 14kw. Dom 125 m2 i 70 m2 podłogówki. To są moje pierwsze doświadczenia z paleniem w tym piecu na pelet i na razie ciężko mi określić spalania na dobę. Ale przy 5 st. spalił mi 7 worków przy około 60 godzinach pracy kotła.

Najbardziej nie rozumie tego zaworu. i proszę o jakieś sugestie. Dziękuję.

Opublikowano

Zawór działa prawidłowo. To Twoja instalacja i kocioł nie nadają się do niego. 

Co innego jakbyś miał same grzejniki żeliwne, smieciucha i intalacje na rurach 2" to wtedy byłoby ok.

20 minut temu, mariuszwoj napisał:

Najbardziej nie rozumie tego zaworu. i proszę o jakieś sugestie

Wywalić 4D i zrobić porządnie instalację w kotłowni. 

Opublikowano

Zawór  tak "szaleje " bo pewnie jest też ustawiony jako "ochrona powrotu " .Częsty wręcz nagminny błąd w instalacjach C.O .Ochrona powrotu musi być zrobiona inaczej   ,albo poprzez montaż dodatkowej  pompy na "krótkim obiegu " pomiedzy zasilaniem a powrotem  ,albo montaż zaworu termostatycznego 55stopni .Bez tego czterodrogowy będzie "szalał " jak opisujesz .Wyłacz w sterowniku ochronę powrotu ,a zapewne przestanie tak szaleć .Tyle ze wtedy bedziesz miał "zimny " powrót ,co na pewno w dłuższej perspektywie nie wyjdzie na zdrowie dla twojego kotła .Masz też pewnie dużą pojemnosć wodną calej instalacji ,co wymaga raczej stalej pracy kotła i niedopuszczania aby tak duży zład wody wystygł .Studzenie i rozgrzewanie takiej instalacji z dużym zładem wodnym jest mega nie ekonomiczne

Opublikowano

Reasumując to co napisał poprzednik czeka Cię rzeźba w goownie 

Opublikowano

Jest jeszcze takie zagadnienie z podłączeniem grupy pompowej Viessman bo zasilanie jest z prawej strony( według instr.) a instalator podłączył  z lewej. I jest coś takiego zawór 3D  podłogówkę a na grzejniki są lekko ciepłe. Piec musi grzać ze 3 godziny dopiero pózniej ciepło zaczyna iść na grzejniki. I tu jest pytanie czy jest to też spowodowane złym podłączeniem tej grupy. 

i jeszcze fotka grupy.

20190906_124234[1].jpg

Opublikowano

Nie ma włączonej funkcji ochrony powrotu bo zawór by miał na 5% gdy się rozpala a po osiągnięciu temp powrotu otwiera na instalację 

Opublikowano
17 minut temu, jurek72 napisał:

Zawór  tak "szaleje " bo pewnie jest też ustawiony jako "ochrona powrotu " .Częsty wręcz nagminny błąd w instalacjach C.O .Ochrona powrotu musi być zrobiona inaczej   ,albo poprzez montaż dodatkowej  pompy na "krótkim obiegu " pomiedzy zasilaniem a powrotem  ,albo montaż zaworu termostatycznego 55stopni .Bez tego czterodrogowy będzie "szalał " jak opisujesz .Wyłacz w sterowniku ochronę powrotu ,a zapewne przestanie tak szaleć .Tyle ze wtedy bedziesz miał "zimny " powrót ,co na pewno w dłuższej perspektywie nie wyjdzie na zdrowie dla twojego kotła .Masz też pewnie dużą pojemnosć wodną calej instalacji ,co wymaga raczej stalej pracy kotła i utrzymywania wygrzanej instalacji .

problem może byś też taki ze dopiero zaczynam wygrzewać płytę podłogi takie pierwsze palenie przez parę dni i do tego nowy budynek nie wygrzany. Po podcienieniu zadanej temperatury zaworu 4D na sterowniku na 60 st. problemu nie ma zawór jest otwarty na 100 %. Ale piec działa pewnie cały czas , chodź nie wiem do końca bo nie stoje przy nim cały czas.

Opublikowano

Mam rozumieć ochronę kotła w sterowniku i menu zaworu 4D. bo tam w ster. przy każdej funkcji czyli zawór 1 i 2 czy pompa 1 czy 2 jest podmenu ochrona kotła wiec zaznaczyć wszędzie.

Opublikowano

Ochrona powrotu to ochrona powrotu. 

Wstaw schemat instalacji to zobaczymy jak to wygląda 

Zadaną CO jaka masz a jaka masz zadaną zaworu? 

Opublikowano
52 minuty temu, mariuszwoj napisał:

problem może byś też taki ze dopiero zaczynam wygrzewać płytę podłogi takie pierwsze palenie przez parę dni i do tego nowy budynek nie wygrzany. Po podcienieniu zadanej temperatury zaworu 4D na sterowniku na 60 st. problemu nie ma zawór jest otwarty na 100 %. Ale piec działa pewnie cały czas , chodź nie wiem do końca bo nie stoje przy nim cały czas.

Z Twego postu wynika , że zawór 4 D działa Ci nie poprawnie, gdyż zawór 4 D nigdy nie powinien być otwarty na 100 % ponieważ w takim wypadku nie spełnia zupełnie swej funkcji.

Opublikowano

Zawór otworzy się na 100% gdy nie ma włączonej funkcji ochrony powrotu. Wtedy dla zaworu priorytet jest zadaną temperatura. Gdy jest włączona funkcja ochrony powrotu to priorytet jest ochrona powrotu 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.