mariuszwoj Opublikowano 8 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witam mam pytanko jak powinien działać zawór 4 drogowy, bo trochę nie rozumiem. U mnie przy odpalaniu pieca zawór jest otwarty na 100 % i dopiero po osiągnięciu zadanej temp. zaczyna spadać do 90 czy 70 % ale już bliżej 60 % zaczyna szaleć ogrzewanie czyli np. podłogówka z zadanej temperatury np. 38 st. zaczyna spadać temperatura podobnie dzieje się z grzejnikami. Więc nie jestem przekonany czy ten zawór działa prawidłowo. Bo po tym jak jest tak otwarty to wiadomo piec osiągnie temp. i zadaną histerezę 5 st. i przechodzi w nadzór, by potem po 20 min. znowu palić jak szlony. Korzystam z pieca sas efekt bio 14kw. Dom 125 m2 i 70 m2 podłogówki. To są moje pierwsze doświadczenia z paleniem w tym piecu na pelet i na razie ciężko mi określić spalania na dobę. Ale przy 5 st. spalił mi 7 worków przy około 60 godzinach pracy kotła. Najbardziej nie rozumie tego zaworu. i proszę o jakieś sugestie. Dziękuję.
Gonzo19 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zawór działa prawidłowo. To Twoja instalacja i kocioł nie nadają się do niego. Co innego jakbyś miał same grzejniki żeliwne, smieciucha i intalacje na rurach 2" to wtedy byłoby ok. 20 minut temu, mariuszwoj napisał: Najbardziej nie rozumie tego zaworu. i proszę o jakieś sugestie Wywalić 4D i zrobić porządnie instalację w kotłowni.
jurek72 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zawór tak "szaleje " bo pewnie jest też ustawiony jako "ochrona powrotu " .Częsty wręcz nagminny błąd w instalacjach C.O .Ochrona powrotu musi być zrobiona inaczej ,albo poprzez montaż dodatkowej pompy na "krótkim obiegu " pomiedzy zasilaniem a powrotem ,albo montaż zaworu termostatycznego 55stopni .Bez tego czterodrogowy będzie "szalał " jak opisujesz .Wyłacz w sterowniku ochronę powrotu ,a zapewne przestanie tak szaleć .Tyle ze wtedy bedziesz miał "zimny " powrót ,co na pewno w dłuższej perspektywie nie wyjdzie na zdrowie dla twojego kotła .Masz też pewnie dużą pojemnosć wodną calej instalacji ,co wymaga raczej stalej pracy kotła i niedopuszczania aby tak duży zład wody wystygł .Studzenie i rozgrzewanie takiej instalacji z dużym zładem wodnym jest mega nie ekonomiczne
Gonzo19 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Reasumując to co napisał poprzednik czeka Cię rzeźba w goownie
mariuszwoj Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Jest jeszcze takie zagadnienie z podłączeniem grupy pompowej Viessman bo zasilanie jest z prawej strony( według instr.) a instalator podłączył z lewej. I jest coś takiego zawór 3D podłogówkę a na grzejniki są lekko ciepłe. Piec musi grzać ze 3 godziny dopiero pózniej ciepło zaczyna iść na grzejniki. I tu jest pytanie czy jest to też spowodowane złym podłączeniem tej grupy. i jeszcze fotka grupy.
Kazio321 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Nie ma włączonej funkcji ochrony powrotu bo zawór by miał na 5% gdy się rozpala a po osiągnięciu temp powrotu otwiera na instalację
mariuszwoj Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 8 Grudnia 2019 17 minut temu, jurek72 napisał: Zawór tak "szaleje " bo pewnie jest też ustawiony jako "ochrona powrotu " .Częsty wręcz nagminny błąd w instalacjach C.O .Ochrona powrotu musi być zrobiona inaczej ,albo poprzez montaż dodatkowej pompy na "krótkim obiegu " pomiedzy zasilaniem a powrotem ,albo montaż zaworu termostatycznego 55stopni .Bez tego czterodrogowy będzie "szalał " jak opisujesz .Wyłacz w sterowniku ochronę powrotu ,a zapewne przestanie tak szaleć .Tyle ze wtedy bedziesz miał "zimny " powrót ,co na pewno w dłuższej perspektywie nie wyjdzie na zdrowie dla twojego kotła .Masz też pewnie dużą pojemnosć wodną calej instalacji ,co wymaga raczej stalej pracy kotła i utrzymywania wygrzanej instalacji . problem może byś też taki ze dopiero zaczynam wygrzewać płytę podłogi takie pierwsze palenie przez parę dni i do tego nowy budynek nie wygrzany. Po podcienieniu zadanej temperatury zaworu 4D na sterowniku na 60 st. problemu nie ma zawór jest otwarty na 100 %. Ale piec działa pewnie cały czas , chodź nie wiem do końca bo nie stoje przy nim cały czas.
mariuszwoj Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Mam rozumieć ochronę kotła w sterowniku i menu zaworu 4D. bo tam w ster. przy każdej funkcji czyli zawór 1 i 2 czy pompa 1 czy 2 jest podmenu ochrona kotła wiec zaznaczyć wszędzie.
Kazio321 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Ochrona powrotu to ochrona powrotu. Wstaw schemat instalacji to zobaczymy jak to wygląda Zadaną CO jaka masz a jaka masz zadaną zaworu?
Gość robin60 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 8 Grudnia 2019 52 minuty temu, mariuszwoj napisał: problem może byś też taki ze dopiero zaczynam wygrzewać płytę podłogi takie pierwsze palenie przez parę dni i do tego nowy budynek nie wygrzany. Po podcienieniu zadanej temperatury zaworu 4D na sterowniku na 60 st. problemu nie ma zawór jest otwarty na 100 %. Ale piec działa pewnie cały czas , chodź nie wiem do końca bo nie stoje przy nim cały czas. Z Twego postu wynika , że zawór 4 D działa Ci nie poprawnie, gdyż zawór 4 D nigdy nie powinien być otwarty na 100 % ponieważ w takim wypadku nie spełnia zupełnie swej funkcji.
Kazio321 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zawór otworzy się na 100% gdy nie ma włączonej funkcji ochrony powrotu. Wtedy dla zaworu priorytet jest zadaną temperatura. Gdy jest włączona funkcja ochrony powrotu to priorytet jest ochrona powrotu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.