Ksieciunio Opublikowano 8 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Część wszystkim. Kurcze mam problem z grzejnikami w których założyłem głowice termostatyczne. Grzejniki z zaworami term.grzeja ale tylko od góry cały dół i powrót jest zimny, grzejniki odpowietrzone. Tak się dzieje z 3 grzejnikami, reszta czyli 4 mają zwykłe zawory, a regulacja na zaworach powrotnych to jakaś tragedia. Jeśli kupię 4 zawory termostatyczne i na nich zrobię nastawę bez zakładania termostatów bto będzie ok ? Zacznie to wszystko grzać ? Pomieszczenia 2 i 6 mają termostaty Pomieszczenia 3,1,5 mają zwykłe zawory. 5 to łazienka, 3 to salon i tu jest regulator to kotła.
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Sprawdź czy na swoich grzejnikach możesz zrobić regulację nastaw wstępnych? Grzejniki są zasilane z boku czy z dołu?
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2019 32 minuty temu, Ksieciunio napisał: Jeśli kupię 4 zawory termostatyczne i na nich zrobię nastawę bez zakładania termostatów bto będzie ok ? Zacznie to wszystko grzać ? Zacznie,ale nie jestem pewny czy można to tak puścić bez termostatów.
Ksieciunio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 8 Grudnia 2019 9 minut temu, sambor napisał: Grzejniki są zasilane z boku czy z dołu? Grzejniki zasilane z boku, 4 grzejniki nie można w ogóle wyregulowac, nie mają nastawy wstępnej, mają zwykłe zawory odcinające. 6 minut temu, Jamjestcichy napisał: nie jestem pewny czy można to tak puścić bez termostatów. Chodzi mi o same zawory termostatyczne bez tych pokręteł, by to kocioł gazowy regulował temp.w pomieszczeniu a nie termostaty.
Ksieciunio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Na 3 grzejnikach mam zawory danfosa, na pozostałych podobne do tych ze zdjęcia (te białe)
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2019 4 minuty temu, Ksieciunio napisał: Chodzi mi o same zawory termostatyczne bez tych pokręteł, by to kocioł gazowy regulował temp.w pomieszczeniu a nie termostaty. Rozumiem,ale zdajesz sobie sprawę,że grzejniki muszą być odpowiednio dobrane inaczej temp będzie albo za duża albo za mała bo sterownik/termostat pokojowy masz jedynie w jednym pomieszczeniu i tam takie rozwiązanie jest słuszne. 4 minuty temu, Ksieciunio napisał: mają zwykłe zawory odcinające. Spróbuj nimi wyregulować.
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2019 4 minuty temu, Ksieciunio napisał: Na 3 grzejnikach mam zawory danfosa A na jaką cyferkę są ustawione?
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 8 Grudnia 2019 54 minuty temu, Ksieciunio napisał: Grzejniki z zaworami term.grzeja ale tylko od góry cały dół i powrót jest zimny, grzejniki odpowietrzone. Nawet jeśli głowice są na maksa lub zdjęte? Rozumiem, że problemem jest chłód w tych pokojach, a nie sam fakt, że grzejniki są ciepłe tylko górą. Filtr pompy warto skontrolować i może podnieść wydatek pompy jeśli to możliwe.
Ksieciunio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #9 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Pomieszczenie 2 mam nastawy na 4, pom.6 mam nastawę na 5. 5 minut temu, kiminero napisał: Filtr pompy warto skontrolować i może podnieść wydatek pompy jeśli to możliwe. Filtr myślę, że czysty bo kocioł ma dop.rok. wydatek pompy mogę podnieść, w tych grzejnikach gdzie są te zwykłe zawory to powroty są ciepłe, nie tak jak zasilanie ale ciepłe. W pomieszczeniu 2 wg.mnie są za małe grzejniki bo 60x100 2szt.ale to inny temat na wiosnę. Teraz to trzeba ogarnąć by grzały pełna powierzchnią.
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Czyli bez głowic grzeją całe, czy nie? Edit: 2m grzejnika na 15m2 to wg mnie dużo za dużo, ale to zależy od temp zasilania i czy ten balkon się zamyka ;-)
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Te białe Diamondy to są zwykłe zawory , nie termostatyczne, do nich nie zamontujesz głowic termo, Tu raczej problemem jest przepływ przez grzejniki, które słabo grzeją - po prostu trzeba je nastawić na większy przepływ. Sama regulacja pompą mało co da,
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Próbuję właśnie ustalić, czy te grzejniki "słabo" grzeją, czy po prostu tyle ile wystarcza do utrzymania temperatury nastawionej. Wielu ludzi po przejściu na głowice termostatyczne ma problem z "zimnymi" grzejnikami.
Ksieciunio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Pomieszczenie 2 to sypialnia i ma 20m2, dwa grzejniki 60x100. Wg.mnie jest mały przepływ na grzejnikach na których mam zawory termostatyczne i tak grzejniki powrót mają zimny. Tam gdzie te diamondy to czuć jak powrót jest letni. Zasilanie na grzejniki około 45*, kocioł gazowy Termet Gold 20kw. 15 minut temu, sambor napisał: Tu raczej problemem jest przepływ przez grzejniki, które słabo grzeją - po prostu trzeba je nastawić na większy przepływ. Czyli zwiększyć nastawy wstępne ? Zaraz to zrobię. 11 minut temu, kiminero napisał: Wielu ludzi po przejściu na głowice termostatyczne ma problem z "zimnymi" grzejnikami W sypialni jest chłodno, ustawione jest na głowicach na 25* a realnie jest 20*. Głowice to danfosa bluetooth.
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Skręć te diamonty trochę bo ewidentnie brakuje ciepła/wody dla grzejników z termostatami. Albo zwyczajnie ściągnij termostaty i zobacz czy coś się zmieniło.
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Przy pomieszaniu zaworów termostatycznych ze zwykłymi, to te termostatyczne nie powinny być kryzowane wstępnie. Dlaczego w ogóle to robiłeś?
Ksieciunio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #16 Opublikowano 8 Grudnia 2019 5 minut temu, kiminero napisał: Dlaczego w ogóle to robiłeś? Myślałem, że tak powinno być :/ Szukam imbusa i ściągam głowice i ustawie kryzowanie na 7.
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 8 Grudnia 2019 W handlu zawory pod głowice są często kryzowane wstępnie w połowie zakresu nastaw, więc może to nastawy "handlowe" Nastawa na 7 to za dużo - daj 1-2 stopnie mniej np 5 lub 6.
Ksieciunio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #18 Opublikowano 8 Grudnia 2019 @sambor To ja przy montażu zaworów sam je ustawiłem opierając się o stronę danfosa i ich kalkulator.
Ksieciunio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #19 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Dziękować Panowie, wszystkie grzejniki grzeją, powroty letnie/ciepłe na wszystkich. Ja zrobiłem błąd przez ta regulację wstępna. Teraz musze tak zostawić na 6/7 albo dokupić 3 zawory termostatyczne bez głowic. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.