Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termet Gold - nierównomierna praca

zuch80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

miesiąc temu zainstalowałem kocioł termet gold 20 , kocioł podpięty do starej instalacji otwartej grzejnikowej przez wymiennik secespol 30kw (krótki obieg wymiennik metr niżej od kotła) (tak wiem straty ale to 1 etap modernizacji)

całość sterowana przez sterownik tech 2801- dopóki temp były powyżej 0 to kocioł nagrzewał równomiernie tzn temp ustawiona 45 i taką trzymał dopóki termostat pokojowy nie dał sygnału i z taka temp chodził ("wykres1.jpg")

od czasu jak temp spadły to kocioł zaczął dziwnie pracować tzn temp zadana z pogodówki np 45 chodzi do 47 48 spada i tak w kółko ("wykres.jpg"+film)

dom 140m2, dobrze ocieplony, nowe okna, same grzejniki płytowe,

wykres1.JPG

wykres.JPG

Opublikowano

To normalne po odpaleniu kotła, 

Opublikowano

ok już poczytałem jak to sprawdzić dziś zerknę jaki tam parametr P03 - ale to znaczy że za wysoka czy za niska moc ustawiona?

Opublikowano

Możliwe, że za niską jak kocioł nie może dobić do żądanej temp.

Opublikowano

Parametr P3 nie ma tu nic wspólnego to moc max dla CO, a kocioł przecież moduluje. Ważniejszy jest P1, ale w twoim przypadku też to nic nie zmieni bo skoki są podczas pracy, a ten parametr ma wpływ na rozruch kotła po postoju. Podejrzewam, że taki urok Twojego rozwiązania (chwilowego), mało wody w obiegu i trochę wina sterownika kotła, że nerwowo reaguje na zmiany w obiegu. Może coś by pomogła zabawa z ustawieniami pompy, ale raczej nie ma się czym przejmować. Też mam Golda 25 i też przy mrozach temperatura zaczęła pływać, tylko w trochę mniejszym stopniu. 

PS. 

@simon007 to Ty? 

Opublikowano

no też tak myślę że "problemem" jest "krótki obieg" może cos pokombinuje z obiegiem pompy kotła zmniejszyć przepływ - bo może być tak że przepływ szybki kocioł grzeje temp wzrasta powrotu za szybko i schodzi z temp i tak w kółko - albo ustawić inną różnice temp

tak simon to ja : kolega z forum elektroda?:)

Opublikowano

Można spróbować zmniejszyć przepływ i (lub) zwiększyć różnicę, trzeba by pokombinować w ramach wolnych mocy przerobowych. 

Tak :) 

Pozdrawiam Wojtermet25 

Opublikowano

będę kombinował - problemem może być brak odbioru po stronie pierwotnej za wymiennikiem - spodziewałem się żę 1 sezon to dotarcie się instalacji do moich wymagań;

Opublikowano

Pewnie tak jest. Ja też pierwsze kroki na gazie, wcześniej eko. Jak narazie jestem zadowolony, tylko brakuje mi z podajnikowca pełnego dostępu do "wszystkiego "przez neta. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 5.12.2019 o 11:44, zuch80 napisał:

z tym że temp tak skacze cały dzień, wcześniej pracował jednostajnie

Witaj. 

Skoki temperatury to efekt za małego przepływu lub za dużej mocy palnika. Woda nie jest w stanie odebrać tyle ciepła wiec sie grzeje. 

Sprawdź filtr pompy. O ciśnieniu nie wspomnę. 

Czy grzejniki sa drożne? Masz termostaty?

Hej! 

W dniu 6.12.2019 o 13:01, WojtuNie napisał:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.