Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przegrzewanie kotła w stanie nadzoru

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co zrobic aby piec nie przegrzewał mi sie w stanie nadzoru ? Wykres w załączniku

Wykres.jpg

Opublikowano

Piec? Chyba kocioł. Generalnie nie powinien się wcale odstawiać,ma modulować tak aby utrzymywał zadana na kotle. Powodów może być wiele, np złe nastawy paliwo/powietrze, nierówny odbiór ciepła z kotła, nieodpowiednie przepływy, czy problem z ochroną powrotu.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak, PID

Opublikowano

Napisz coś więcej jaka zadana temperatura, instalacja itd.

Mi na wyskakiwanie ponad zadaną a tym samym wchodzenie w nadzór  pomogło zmniejszenie mocy kotła.

Opublikowano

Zmniejszenie mocy kotła, tak może pomóc ale błąd jest gdzieś w innym miejscu. Sterownik ma tak modulować aby utrzymał zadaną temp na kotle, i jeśli wszystko gra nie powinien wchodzić w max moc chyba że chata potrzebuje tyle ciepła jaką kocioł wyprodukuje przy max mocy. Odstawianie się kotła może mieć wiele powodów. Np u siebie mam kocioł z mocą ustawiona na 100% i nigdy nie wszedł na taką moc, bo nie ma takiej potrzeby. Jeszcze raz powtórzę: nastawy paliwo/ powietrze, ochrona powrotu, przepływy w instalacji. To 3 główne powody przez które kocioł nie moduluje i się odstawia.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

jak masz ustawione sterowanie temperaturą na odbiorniki ?  bo jak sterujesz pompką ( włącz , wyłącz ) to tak może się dziać
że nie ma co odbierać ciepła i są skoki.  Resztę rzeczy ogarnia kocioł, ale obioru nagrzanej wody już nie. Ja bym w tym miejscu szukał problemu.  Może masz pompkę ustawioną na pracę adaptacyjną i jak zwiększa się ciśnienie bo zaczynają działać termoregulatory, to pompka wolniej pracuje i pompuje mniej wody i temperatura idzie w górę. Kocioł w podtrzymanie przechodzi jak temperatura jest kilka stopi wyższa niż zadana, ale zawsze ma tą swoją bezwładność.

Pozdr.

Opublikowano

Też troche walczyłem z przekraczaniem temperatury zadanej w podtrzymaniu. U mnie bierze się to z tego że używam termostatuu pokojowego który w pewnym momencie każe zaprzestać grzania no i kocioł chcąc nie chcąc musi przejść w tryb podtrzymania. Mam sterownik z PID ale to nic nie zmienia bo tak czy siak musi wejść w podtrzymanie gdy nie ma odbioru ciepła na kaloryferach. Poza tym ostatnio musiałem funkcję PID wyłączyć bo miał trochę problemów.

No więc, przegrzewa się najbardziej gdy kocioł jest rozpędzony na 100% mocy i nagle ustanie odbiór ciepła. Więc pierwsza rada - zmniejszyć moc palnika (tzn ograniczyć moc dmuchawy i odpowiednio podawanie węgla). Wtedy też będzie przekraczał ale mniej. Druga możliwość - może za częsty masz przedmuch w podtrzymaniu, na tyle że grzeje nadal tylko wolniej?

Z Twojego wykresu wynika coś dziwnego  - po pierwsze pompa co załącza się przy przekroczeniu 80 stopni - to chyba zabezpieczenie przed zagotowaniem kotła zadziałało, bo nie wierzę ze tak masz ustawioną temp załączenia pompy? Druga sprawa to wg mnie kocioł nie jest cały czas w podtrzymaniu, po załączeniu pompy CO zaczyna grzać z pełną mocą, dzięki czemu rozpędza się ponownie do kolejnego cyklu. Trzecia sprawa, po spadku temperatury poniżej 60 stopni pompa CO wyłącza się i odbiór ciepła ustaje. Kocioł rozpędzony na 100% i  cały cykl się powtarza. Na moje niewprawne oko - masz jakoś dziwacznie poustawiane parametry. Jaka temperatura zadana? Jaka temperatura załączenia pompy CO? 

Opublikowano

Dla mnie to wygląda że temperatura powrotu jest dużo niższa niż temp zasilania oraz za duża moc do odbioru. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.