Jezi Opublikowano 4 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Co zrobic aby piec nie przegrzewał mi sie w stanie nadzoru ? Wykres w załączniku
Zbyszko125 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Piec? Chyba kocioł. Generalnie nie powinien się wcale odstawiać,ma modulować tak aby utrzymywał zadana na kotle. Powodów może być wiele, np złe nastawy paliwo/powietrze, nierówny odbiór ciepła z kotła, nieodpowiednie przepływy, czy problem z ochroną powrotu.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Darekgra Opublikowano 4 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Napisz coś więcej jaka zadana temperatura, instalacja itd. Mi na wyskakiwanie ponad zadaną a tym samym wchodzenie w nadzór pomogło zmniejszenie mocy kotła.
Zbyszko125 Opublikowano 11 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zmniejszenie mocy kotła, tak może pomóc ale błąd jest gdzieś w innym miejscu. Sterownik ma tak modulować aby utrzymał zadaną temp na kotle, i jeśli wszystko gra nie powinien wchodzić w max moc chyba że chata potrzebuje tyle ciepła jaką kocioł wyprodukuje przy max mocy. Odstawianie się kotła może mieć wiele powodów. Np u siebie mam kocioł z mocą ustawiona na 100% i nigdy nie wszedł na taką moc, bo nie ma takiej potrzeby. Jeszcze raz powtórzę: nastawy paliwo/ powietrze, ochrona powrotu, przepływy w instalacji. To 3 główne powody przez które kocioł nie moduluje i się odstawia.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Arturro Opublikowano 12 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2019 jak masz ustawione sterowanie temperaturą na odbiorniki ? bo jak sterujesz pompką ( włącz , wyłącz ) to tak może się dziać że nie ma co odbierać ciepła i są skoki. Resztę rzeczy ogarnia kocioł, ale obioru nagrzanej wody już nie. Ja bym w tym miejscu szukał problemu. Może masz pompkę ustawioną na pracę adaptacyjną i jak zwiększa się ciśnienie bo zaczynają działać termoregulatory, to pompka wolniej pracuje i pompuje mniej wody i temperatura idzie w górę. Kocioł w podtrzymanie przechodzi jak temperatura jest kilka stopi wyższa niż zadana, ale zawsze ma tą swoją bezwładność. Pozdr.
nightwatch Opublikowano 14 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Też troche walczyłem z przekraczaniem temperatury zadanej w podtrzymaniu. U mnie bierze się to z tego że używam termostatuu pokojowego który w pewnym momencie każe zaprzestać grzania no i kocioł chcąc nie chcąc musi przejść w tryb podtrzymania. Mam sterownik z PID ale to nic nie zmienia bo tak czy siak musi wejść w podtrzymanie gdy nie ma odbioru ciepła na kaloryferach. Poza tym ostatnio musiałem funkcję PID wyłączyć bo miał trochę problemów. No więc, przegrzewa się najbardziej gdy kocioł jest rozpędzony na 100% mocy i nagle ustanie odbiór ciepła. Więc pierwsza rada - zmniejszyć moc palnika (tzn ograniczyć moc dmuchawy i odpowiednio podawanie węgla). Wtedy też będzie przekraczał ale mniej. Druga możliwość - może za częsty masz przedmuch w podtrzymaniu, na tyle że grzeje nadal tylko wolniej? Z Twojego wykresu wynika coś dziwnego - po pierwsze pompa co załącza się przy przekroczeniu 80 stopni - to chyba zabezpieczenie przed zagotowaniem kotła zadziałało, bo nie wierzę ze tak masz ustawioną temp załączenia pompy? Druga sprawa to wg mnie kocioł nie jest cały czas w podtrzymaniu, po załączeniu pompy CO zaczyna grzać z pełną mocą, dzięki czemu rozpędza się ponownie do kolejnego cyklu. Trzecia sprawa, po spadku temperatury poniżej 60 stopni pompa CO wyłącza się i odbiór ciepła ustaje. Kocioł rozpędzony na 100% i cały cykl się powtarza. Na moje niewprawne oko - masz jakoś dziwacznie poustawiane parametry. Jaka temperatura zadana? Jaka temperatura załączenia pompy CO?
stolwel Opublikowano 17 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Dla mnie to wygląda że temperatura powrotu jest dużo niższa niż temp zasilania oraz za duża moc do odbioru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.