gloniu Opublikowano 3 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Witam forumowiczów. Mam pytania dotyczące zasady działania (myślałem że wiem ale głupie powoli) tych zaworów? Czy jeśli na kotle mam ustawioną temperatury wody na np. 60* to ustawiam na zaworze na 5 to daje 50% czyli 30*?
hajtaler428 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Jeżeli pytasz o zawór 3d gdzie jest podziałka 1-10 to owszem, ustawienie na 5 powoduje jego otwarcie na 50% ale nie daje to 30 st przy zasilaniu 60. Temp zmieszania zależy od temperatury powrotu
Zbyszko125 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 3 Grudnia 2019 No faktycznie pytanie trochę bez sensu. Wskazales 2 zawory które służą do czego innego i działają na innej zasadzie. Jeśli chodzi o to 50% to w 3D to wcale tak nie musi być, wszystko zależy od instalacji,przepływów itp. Sprecyzuj pytanie? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
gloniu Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Witam, przepraszam za niezrozumiałość, może być to sprawa trudna do wytłumaczenia.Kocioł z podajnikiem na groszek na zasilaniu zawór 3 drogowy za nim pompa i rozdzielacz na grzejniki i podłogowe ( jeden, 4 grzejniki i 4 obwody podłogowe). bo załóżmy jeśli temperaturę kotła mam ustawioną na 60 * a zawór 3 drogowy ustawiony na 5 ( tak skala 1-10) to powinno puszczać załóżmy 30 stopni, i tu chodzi o zależność temperatury powrotu ( poprzez zawór RTL ).Pytam ponieważ nie mogę dojść do kompromisu w temperaturze, bo po przekręceniu zaworu 3 drogowego o milimetry w kierunku wyższej liczby to temperatura skacze jakby przekręcił go na Max. Na zdjęciu może nie widać zawór ustawiony na 5 a temperatura prawie 40, na kotle 60.Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Zbyszko125 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Niestety 3D już tak ma, niewielki ruch pokrętłem rozwala wszystko. RTL zaś otwiera i zamyka przepływ zależnie od temp ustawionej na nim, i gdy dojrzeje układ zamyka się, gdy układ ma się dogrzać otwiera go, z obsługą ręczna zaworu 3D, trudny temat. Siłownik może by sobie poradził, choć możliwe że trzepało by nim. W tej sytuacji o wiele lepiej sprawdził by się 4D z pompą kotłowąWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Jeżeli pompa jest na prawo od zaworu 3D, to zawór jest ŻLE ustawiony!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.