Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce samodzielnie zrobić instalacje centralnego ogrzewania wraz z podgrzewaniem wody w bojlerze. Piec i grzejniki będą na jednym poziomie (piec w domu) Potrzebuje zasilić 5 grzejników oraz bojler. Wszystko po kolei będzie w szeregu bez rozgałęzień. Nie wiem jak ma wyglądać schemat takiej instalacji, tzn jakie średnice rur, gdzie pompa i naczynie wyrównawcze oraz jak kontrolować aby woda w bojlerze nie zagotowała się. Proszę o pomoc w tej sprawie fachowców z branży. Z góry dziękuje. Rafał

Opublikowano

dlaczego? jestem s stanie spokojnie to zrobic tylko musze miec dobry schemat. moge liczyc na pomoc? wykonanie to nie problem tylko nie weim jak rozwiazac te podłaczenia. co do czego.

Opublikowano

Załączam taki mało wiele poprawiony schemat. Instalacji nie robi się szeregowo tylko równolegle. trzeba by jeszcze pomyśleć o zaworach termostatycznych przy grzejnikach, zaworach zwrotnych przed pompami, sterownikach pomp i kotła. jeden z grzejników powinien być stale otwarty , najlepiej w łazience (bez głowicy termostatycznej)post-4692-1247124281_thumb.jpg

Opublikowano

O takie własnie rozwiązanie podłaczenia mi chodziło. z tym szeregowo to własnie chodziło o to ze wszystko na jednej lini by było. Co do grzejników to nie chce dawac w ogóle zaworów termostatycznych i wszystkie beda stale otwarte. co do pompy do bojlera to czy ona jest konieczna czy można to zrobić na jednej pompie? Sterownik pompy juz tez mam kupiony. Zastanawiam sie tylko jak jest to rozwiazane gdy pompa przez sterownik pracuje na mniejszych obrotach ze wzgledu na temp otoczenia to czy woda nie ulegnie przegrzaniu ze wzgledu na wolny jej przepływ? czy taki zawór czterodrożny jest konieczny?

Opublikowano

Instalacja i tak musi być wyregulowana(odpowiednie przepływy przez grzejniki i zasobnik c.w.u.) dla poprawnego rozpływu wody i uzyskania odpowiednich parametrów pracy pompy. podsumowując powinny być zawory z nastawą wstępna (kryzowanie) niezbędne.