gargulec Opublikowano 1 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ma ktoś może kociołek olejowy na pellet. Są może jakieś ustawienia standardowe na palnik od których można zacząć ekonomicznie palić? Sterownik st-978 plus sterownik w salonie.Jak kolwiek ustawiam żre mi dwa worki 15 kg na noc.Mam w kotle czarno i spieki .Dodatkowo co noc włącza się dziwna praca Kotła ,widać na wykresie. Jest to przeróbka olejaka więc w ustawienia trudno trafić. Temp.kotła 65 histereze 10 . Na modulacji 100 ...czas podawania 8s,przerwa podawania 20 ,siła nadmuchu 75, modulacja 60 ...czas pod.5 ,przerwa pod. 30 siła nadmuchu.50... Modulacja 30 czas pod.3. Przerwa 25 nadmuch 30.
jameess Opublikowano 1 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nic nie piszesz o domu, ociepleniu, instalacji, o temp. jaką utrzymujesz w domu, więc musisz poczekać, poszukam czarodziejskiej kuli i spróbuję powróżyć, a nóż się uda..
gargulec Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zamierzałem i zapomniałem :-) Dom 130, Przedwojenny -średnio docieplony- ale styropian 10 i wełna na dachu 15 jest.. Instalacja dość prosta, spróbuje pózniej rozrysować cały schemat ,bez podłogówki (pózniej będzie w łazience 5 m" na rtl-u ) instalacja bez zaworu trójdrożnego ,bufor 120(na razie wogóle nie włączany remont) temp pokoju 21- histereza temp pokoju 1...nie wiem co jeszcze jest ważne .RCK max temp komina 100 st Grzejniki. Piwnica... płytowe 2szt (rzadko odpalanne) Parter ...convektor 5szt, drabinka 1szt Poddasze...convektor 2 szt drabinka 1 szt Całe ciepło idzie w górę -otwarta klatka schodowa Pellet sosna -świerk Układ instalacji - zamknięty
gargulec Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 1 Grudnia 2019 To ze znakiem zapytania to jakiś zawór z pokretłem na ustawianie bar -ów,na fotce widać.
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Czy mógłby ktoś mi pomóc w związku z tym wykresem? Dziś to samo ,czy to jest może związane z temp. pokoju ? Duża histereze?
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 2 Grudnia 2019 W dniu 1.12.2019 o 18:28, gargulec napisał: Ma ktoś może kociołek olejowy na pellet W innym temacie podawałem ci że mam identyczny kocioł, tylko prod Wolfa CNK25kW z palnikiem na pellet Viking bio. U ciebie widać w kotle sporo niedopałów - czyli trochę za dużo sypiesz paliwa ponadto powinieneś ten kocioł częściej czyścić, Ja na czysto sosnowym pellecie czyściłem co 150kg spalonego paliwa, obecnie palę liściastym i niestety trzeba czyścić co 60-80kg. Dołożenie jakiegokolwiek bufora będzie na pewno korzystne W dniu 1.12.2019 o 21:05, gargulec napisał: To ze znakiem zapytania to jakiś zawór z pokretłem na ustawianie bar -ów,na fotce widać. To zawór nadmiarowo upustowy różnicy ciśnień - jakby pompa była za mocna to on koryguje ciśnienie w instalacji - moim zdaniem do wyrzucenia lub zapomnienia.
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Czyszcze co ranek, co 30 kg.na fotce widzę wiadro do połowy Wymiennika czyli krótkie też takie miałem. Ale go przedłurzyłem blachą. Dużo paliwa robi się tylko przy tym niskim wykresie, i wtedy się zapycha palnik niedopałkami pelletu
jameess Opublikowano 2 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Masz termostaty na grzejnikach?, Na schemacie masz 1 pompę, na fotce widzę 2, mówisz o buforze czy bojlerze? Rozumiem że masz w salonie termostat pokojowy? I ustawiona temp. na 21 stopni? histereza 1stopień? a temp nocna jaka?
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 2 Grudnia 2019 To bojler , mam Termostaty na górze ustawione na 3 ,parter 6...temp nocna min 19 st. Pompa jedna cyrkulacyjna do wu narazie nie uruchamiam, dom w remoncie i ciepła woda mi nie potrzebna , druga do boljlera nie załączona alei tak mam wodę w kranie 30 st... Nagrzewa się chyba sama od Kotła, już zgłupiałam... Zmniejszyć paliwo ale przerwy też?
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 2 Grudnia 2019 59 minut temu, gargulec napisał: na fotce widzę wiadro do połowy Wymiennika czyli krótkie też takie miałem. Ja nie wiem czy takie krótkie - moje od strony palnika ma 22cm głębokości, - teraz mierzyłem, przed nim prawie 15cm wymiennika, za nim podobnie - cała długość wymiennika to prawie Cała długość wymiennika ( tego z żebrami ) to ok 65cm, ten wymiennik w kotle ma 25kW a nie 20kW jak u ciebie. Wg mnie z wykresu widać że palnik za krótko pracuje i nawet nie zdąży się nagrzać do prawidłowej temp. Palnik masz sterowany tylko termostatem pokojowym? Jak tak to źle,
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #12 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Okazało się że ma moc 15 kw, długość wymieniła 55 cm ,wiadra 45 .Po zamontowaniu blachy wymienika w ogóle Nie widać.Palnik w dzień pracuje długo a w nocy... Tak jak na wykresie ...Żeby załanczał się się rzadziej zwiekszylem temp Kotła na 70 histereze 15 ...i dzień jest ok Noc robią się dzięki, sterowanie z pokoju
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Prosiłbym o jakieś podstawy wiedzy ...jaki powinien być standardowy wykres pracy Kotła? Jaka jest zasada ustawień ,żeby kocioł łapał temp Dorzucam paliwo,zmniejszam przerwę, zwiększam nadmuch ?Jak są spieki zmniejszam Paliwo ,zwiekszam przerwę ,zmniejszam nadmuch?
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #14 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jak często powinien włączać się kocioł? Jak długo powinien pracować?
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Częstotliwość załączania i długość pracy zależy od tego ile mocy potrzebuje dom do ogrzania i jak duża jest moc kotła( palnika). W twoim przypadku widać że masz za dużą moc kotła do potrzeb budynku. Nie znam konkretnie twojego sterownika, ale czas grzania powinien być dłuższy ale na mniejszej mocy. Ustaw palnik na większą histerezę i mniejszą moc np ok 10kW
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #16 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Mam kocioł 15 kw -kocioł 20 kw Mam modulacje ,nie mogę wklikać samych 10 kw tylko przez ustawienia 100 -60 -30 ...są jakieś standardowe ? sambor ...jaki masz tłumik -zawirowywacz w swoim kotle ?
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 2 Grudnia 2019 W kotle mam tylko "wiadro" - tak jest fabrycznie, bez tłumików i zawirowywaczy - tej opcji nie ma w Wolfie. Jak wyjmę "wiadro " to widzę wnętrze komina. W palniku trzeba ustawić tak aby 100% = ok 10kW itd.
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #18 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Obecnie chodzi w modulacji (ekonomiczniej) 100% mocy potem się przełącza na 60 % i potem na 30 % (30 to już podtrzymanie temp. ) Z tymi właśnie ustawieniami walczę...jest jeszcze praca standard kocioł ciagle grzeje 100% mocą Z tym tłumikiem to ciekawe ,będę musiał spróbować u mnie zdjąć tłumik, teraz mam RCK .więc nie będzie cugu......ale to pózniej.
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jak określasz te 100% mocy dla tego palnika?
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #20 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Modulując 4 ustawieniami mającymi pewną skale którą trzeba dobrać do odpowiednej pracy kotła z palnikiem czas podawania przerwa podawania siła nadmuchu odległość od rządanej Każda moc 100-60-30 ma swoje ustawienia ,finalnie wszystko ma ze sobą współpracować w najbardziej ekonomiczny sposób, płynnie bez sadzy i spieków
charly0046 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Hallo , ich habe auch den Ecomat Brenner, meine Einstellungen in der Modulation. ( Eko Silver 14 Kw ) 100% 4sec Fütterung 14 sec. Pause und 45 Schlagkraft Entfernung 4 Grad 60% 3sec Fütterung 25 sec Pause und 30 Schlagkraft Entfernung 2 Grad 30% 3sec. Fütterung 40 sec. Pause und 25 Schlagkraft Heiztemperatur 72 Hysterese 12 Pumpen Temperatur 50 Grad ,keine Sinter ,wenig Asche nur hellbrau -grau.
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #22 Opublikowano 2 Grudnia 2019 @gargulec musisz coś pokombinować w oparciu o nastawy swoje i kolegi z postu wyżej, ja raczej bym wydłużał czas między podaniami i za nastaw 100% przyjął parametry dla 60% kolegi lub dla swoich. Ja mam palnik automat w którym nic nie ustawiam i na dodatek bufor.
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #23 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Hej.... twoje ustawienia testowałem już wcześniej z twoich wcześniejszych postów,ale dla mojego kotła są nie dobre ,mamy takie same palniki ale inne kotły...ale dzięki za chęci. hallo .... ich habe deine einstellungen schon mal aus deinen früheren posts getestet, aber für meinen kessel sind sie nicht gut, wir haben die gleichen brenner aber andere kessel ... aber danke für den wunsch
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #24 Opublikowano 2 Grudnia 2019 sambor- różnie testowałem ale na dzień dzisiejszy najlepsze są takie 100% 60% 30% Podawanie 8 7 5 przerwa 20 18 15 nadmuch 75 60 35 odległość od żądanej 8 5 Ale ciągle kombinuje aby worek zszedł w 24h
gargulec Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #25 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ale ciągle nie znam standardowych... jutro dzwonie do serwisu i ściągam blachę z wiaderka ,okazało się że wiadro mam fabrycznie takie krótkie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.