MatMati Opublikowano 27 Listopada 2019 #1 Opublikowano 27 Listopada 2019 Witam wszystkich serdecznie. Jestem hydraulikiem który na początku swojej pracy zawodowej utknął na cieple systemowym. Stan ten trwa już 10 lat:) Chciał bym się pod szkolić w temacie nowych instalacji. Nie ogarniam wogole sterowania układu kocioł obiegi grzewcze. Wiem że na forum jest dużo osób które wykonują instalacje i może chciały by podzielić się wiedzą:)...? Pozdrawiam Mateusz.
MatMati Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #2 Opublikowano 29 Listopada 2019 Nikt się nie odezwie ...?
KubaSko Opublikowano 29 Listopada 2019 #3 Opublikowano 29 Listopada 2019 Poczytaj na forum jest mnóstwo opisów i schematów. Pobierz instrukcje np. Kotła Lazar smartire, schematy hydrauliczne junkersa, poradniki immergas, poczytaj instrukcje sterowników instalacyjnych np. Plum 850 lub 920. Tam masz wszystko co potrzebne. Jak czegos nie bedziesz rozumial to pytaj
MatMati Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 29 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedź. Schematy i instrukcje czytam namiętnie. Zapisałem się też na dużo szkoleń. Wychodzi na to że utknołem gdzieś w epoce włącz i wyłącz :) tu proszę kocioł ma pracować cały czas..
teres Opublikowano 29 Listopada 2019 #5 Opublikowano 29 Listopada 2019 Cały czas i najlepiej na krzywej pogodowej i z czujnikiem temperatury wewnątrz budynku, żeby nie przegrzewać pomieszczeń.
MatMati Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 30 Listopada 2019 Witam. Sporo poczytałem. Powiedzmy, ze kotły stałopalne ogarnąłem. Mam pytanie odnośnie kotła gazowego. Jeżeli mam dwa obiegi grzewcze, jeden to grzejnikowy zasilany bez zmieszania temperaturą kotła (np. 50 C) a drugi to ogrzewanie połogowe realizowane poprzez zawór trój-drogowy. Jak wysterować taki układ? Przy kotle kondensacyjnym nie musimy utrzymywać wysokiej temperatury spalania, w większości przypadków temperatura 50 stopni ogrzeje pomieszczenia. Przyjmijmy, ze grzejniki są na poddaszu domu jednorodzinnego. Czy tam trzeba zamontować regulator pokojowy, czy głowice termostatyczne? A co z ogrzewaniem podłogowym. Steruje nim oddzielnie regulator pogodowy? Czy kocioł gazowy też ma pracować cały czas? Wiem, że górna połka kondensatów rozróżnia dwa obiegi grzewcze. Nie każdy inwestor zdecyduje się jednak na taki zakup. Chodzi mi o ekonomie grzania. Czy to naprawdę wygląda to tak, że kociołek pracuje cały czas tak jak i pompa od OP. W sumie to najlepszy sposób na utrzymanie temperatury. Mam też kilka pytań stricte technicznych ale o tym może później. Pozdrawiam.
teres Opublikowano 1 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja robię tak, że dodatkowe sterowanie pogodowe daję tylko na podłogówkę i nic więcej nie robię. Grzejniki lecą prosto z kotła, też pogodowo. Głowice termostatyczne obowiązkowo w takiej sytuacji. Albo oddzielny regulator albo z kotła - w zależności od możliwości kotła. Kocioł lepiej żeby pracował cały czas, ale żeby nie przegrzewał!!! Jak inwestor chce, to musi się zdecydować, a jak nie chce, to całość podłogówką. Po cholerę mu te kalafiory na ścianach.
MatMati Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Dzięki teres. A jak robisz grupę mieszającą? Lepiej zrobić w kotłowni nawet jeśli są dwa rozdzielacze na dwóch kondygnacjach? Jest pełno rozdzielaczy z grupą pompową ale nie wiem czy to dobry pomysł montować takie coś np. w salonie. Myślę, że lepiej robić w kotłowni i postawić piona do tych rozdzielaczy. Co myślicie o systemie sterowania OP czyli termostaty pokojowe i siłowniki. Czy do domu jednorodzinnego 120-150m2 ma to sens? Czy w zupełności wystarczy pogodówka i zawór trój drogowy z siłownikiem. Wiem że jest dużo tematów na forum ale ja chce mieć sprawdzone informacje dla tego pytam w nowym wątku:) pozdrawiam
teres Opublikowano 1 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja robię zawsze w kotłowni, bo jest sterowanie pogodowe z mieszaczem lub bez. A praktycznie wszystkie grupy pompowe są z zaworami termostatycznymi i musisz dawać siłowniki i sterowanie na pokoje - ja tego nie praktykuję, ale są tacy, co tak robią. Na pewno wystarcza pogodówka, na takie metraże to nawet nie ma co dawać 3 drogowego, tylko wszystko z kotła (pod warunkiem mocnej pompy).
sambor Opublikowano 1 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 1 Grudnia 2019 4 godziny temu, MatMati napisał: ja chce mieć sprawdzone informacje Ale skąd wiesz że informacje które obecnie otrzymujesz są sprawdzone i prawidłowe? Tego nie wiesz Ale powodzenia w szukaniu tych "sprawdzonych informacji"
MatMati Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #11 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Nie mam pewności. Chce po prostu dowiedzieć się czegoś więcej. Wykonawcy z mojej okolicy głoszą różne herezje. Myślałem, że na forum dowiem się konkretów. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 2 Grudnia 2019 To musisz poczytać kilka tematów, ale z drugiej strony chyba nie jesteś aż tak zielony aby łykać każdą informację bez sprawdzenia w innym źródle. Jeżeli twierdzisz że w twojej okolicy wykonawcy głoszą herezje to już coś wiesz na ten temat i potrafisz odróżnić ziarno wiedzy od plew głupoty ludzkiej.
MatMati Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Wiecie jak jest. Lepiej uczyć się na cudzych błędach niż na swoich. Ktoś kto robi instalacje kilka lat to doskonale wie co I kiedy sprawdzi się najlepiej. Tak jak pisałem, zapisałem się na szkolenia ale ze szkoleniami też jest różnie. Każdy chwali swój produkt, swoje rozwiązania. Potrzebne jest doświadczenie. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.