colander Opublikowano 25 Listopada 2019 #1 Opublikowano 25 Listopada 2019 Cześć Mam w domu 140 m2 tylko OP.Dwa rozdzielacze (10+9 pętli). Nie znam niestety parametrów PEXów i długości pętli. Dom jest nowy i dobrze docieplony. Kocioł Termet Gold 25 1f z pogodówką i regulatorem ON/OFF Główny problem jest taki, że nie mogę dogrzać domu. 1. Kocioł przy krzywej Kt=1 i sygnale regulatora pokojowego "grzej" podgrzewa WG do 31 st. na powrocie mam 27 st. Nie wiem czy to nie jest za mało. Kocioł chodzi na okrągło przy maksymalnym wydatku pompy. Jak dałem krzywą 1.5 to kocioł mi zagrzewa WG w 10 sek. i wpada w blokadę palnika L3 na 180 s. 2. Listwy zasilające na rozdzielaczach są ledwie ciepłe. Jak otworzę obydwie głowice na pozycję 7, to brakuje mi "wody" na ustalenie przepływów tak jak bym chciał (tj. około 1 l/min). Czy to jest normalne? Czy też powinienem mieć możliwość dania przepływów w 19 pętlach na np. 2 l/min (załóżmy)? 3. I jak to jest z tą regulacją. Mogę kręcić rotametrami i "grzybkami" na dole. Jest w tym jakaś zasada (np. odkręcamy rotametery na maksa na każdej pętli i kręcimy tylko powrotem). 4. Zgodnie z zaleceniami z forum przeniosłem kapilarę od głowicy z powrotu na zasilanie. Nie bardzo i tak wiem jaki jest jej sens skoro temp zasilania jest ok 30st. Instalator pozostawił z jakiegoś powodu pustą parę zaworów (druga od głowicy). Nie wiem jaki był cel. Te zawory mają być otwarte czy to bez znaczenia. Pozdrawiam
mirgr Opublikowano 25 Listopada 2019 #2 Opublikowano 25 Listopada 2019 3. I jak to jest z tą regulacją. Mogę kręcić rotametrami i "grzybkami" na dole. Jest w tym jakaś zasada (np. odkręcamy rotametry na maksa na każdej pętli i kręcimy tylko powrotem). TEN PUNK ODWROTNIE REGULUJEMY. CZYLI DOŁY grzybki ODKRĘCONE, KRĘCIMY ROTAMETRAMI U GÓRY.
mirgr Opublikowano 25 Listopada 2019 #3 Opublikowano 25 Listopada 2019 6 minut temu, colander napisał: Instalator pozostawił z jakiegoś powodu pustą parę zaworów (druga od głowicy). Nie wiem jaki był cel. Te zawory mają być otwarte czy to bez znaczenia. TA PARA ZAWORÓW BEZ RÓŻNICY BRAK PRZEPŁYWU WIEC BEZ ZNACZENIA
gersik Opublikowano 25 Listopada 2019 #4 Opublikowano 25 Listopada 2019 A po co Ci te zawory z głowicami na belkach zasilających? Wywal je, odpowietrz dobrze podłogówkę i ciesz się ciepełkiem.
ameno25 Opublikowano 25 Listopada 2019 #5 Opublikowano 25 Listopada 2019 wywal kapilary z rozdzielacza , pompa w kotle na full , i wtedy zobacz jakie masz maksymalne przepływy , jesli są zbyt małe to pompa w kotle jest za slaba aby uciagnać te 19 petli
colander Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 25 Listopada 2019 Za bardzo nie mogę regulować pompy w kotle, bo ona i tak chodzi na full (parametr p18 maksymalny wydatek pompy ustawiony na 99, minimalny na 50%, a co tam sobie elektronika wybierze to nie mam wpływu). Wywalić głowice i kapilare. Odkręcenie głowice na maxa i przystawienie kapilary do czegoś stale zimnego chyba da podobny efekt bez "demolki" :) Z tą preferencją regulacji na rotametrach, jak pisał @mirgr, to szkoda bo na zaworach jest dla mnie wygodniej (nie trzeba zdejmować czerwonych nakrętek), ale ok
gersik Opublikowano 25 Listopada 2019 #7 Opublikowano 25 Listopada 2019 Jak demolka? Załóż na zasilaniach takie zawory jak na powrotach, przecież to proste. Zawory na zasilaniu musisz zdjąć bo zawężają przepływy.
colander Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 25 Listopada 2019 No i racja. Powiedzcie mi jeszcze w kwestii odpowietrzania. To co mam na tym rozdzielaczu to jest odpowietrznik automatyczny? Czytaj: nie wymaga ode mnie żadnej obsługi.
gersik Opublikowano 26 Listopada 2019 #9 Opublikowano 26 Listopada 2019 Te czarne nakrętki na górze mają być poluzowane.
colander Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor #10 Opublikowano 26 Listopada 2019 Dzięki za odpowiedź. Są poluzowane i przy regulacji rotametrami czasem syczy. Znaczy działa. Spróbuję jeszcze odpowietrzyć pętle metoda opisana tu na forum. A jak nie pomoże to wychodzi że pompa na kotle nie ogarnia tyłu petli
gmaj22 Opublikowano 27 Listopada 2019 #11 Opublikowano 27 Listopada 2019 W dniu 25.11.2019 o 21:27, gersik napisał: Jak demolka? Załóż na zasilaniach takie zawory jak na powrotach, przecież to proste. Zawory na zasilaniu musisz zdjąć bo zawężają przepływy. Czy Ty w ogóle wiesz, o czym piszesz? Tu nie w rotametrach problem a w zaworze z głowicą. Jej tam w takim układzie nie powinno być. Co innego z mieszaczem pompowym. Ten zawór blokuje przepływ do pętli. Usunąć go i zasilać wprost z kotła. Jeśli nie wystarczy, to wtedy zrobić dodatkowy mieszacz przy rozdzielaczu.
teres Opublikowano 27 Listopada 2019 #12 Opublikowano 27 Listopada 2019 Ja bym jeszcze dodał, że odpowietrzniki podczas normalnej pracy powinny być zakręcone.
gersik Opublikowano 28 Listopada 2019 #13 Opublikowano 28 Listopada 2019 16 godzin temu, gmaj22 napisał: Czy Ty w ogóle wiesz, o czym piszesz? Tu nie w rotametrach problem a w zaworze z głowicą. A czy ja pisałem coś o rotametrach? Proszę uważnie czytać całość a w szczególności #4 a dopiero później sadzić się do innych.
colander Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #14 Opublikowano 28 Listopada 2019 22 godziny temu, teres napisał: Ja bym jeszcze dodał, że odpowietrzniki podczas normalnej pracy powinny być zakręcone. Chciałbym się upewnić. Automatyczne odpowietrzniki powinny być zakręcone?
teres Opublikowano 28 Listopada 2019 #15 Opublikowano 28 Listopada 2019 Tak, podczas odpowietrzania (najlepiej wyłączyć pompę na chwilę) mogą być otwarte. Docelowo podczas normalnej pracy odpowietrzniki zakręcone. Zdarza się, że podejdzie jakiś syfek pod do odpowietrznika i się nie zamknie i zacznie lać wodę.
colander Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 29 Listopada 2019 Może to naiwne, ale czy zastosowanie reklamowanego tu i ówdzie separatora powietrza raz na zawsze rozwiązuje problem zapowietrzenia podłogówki?
Kazio321 Opublikowano 29 Listopada 2019 #17 Opublikowano 29 Listopada 2019 Ja posiadam separator i jak na razie nie narzekam. Spisuje się.
ameno25 Opublikowano 29 Listopada 2019 #18 Opublikowano 29 Listopada 2019 Panowie ja mam cały dom OP na jednym rozdzielaczu który znajduje sie na parterze , a mam na piętrze 3 długie 100m pętle , i jedna 80m pętle w łazience , na dole mam 6 pętli , tak jak to raz napełniłem i odpowietrzyłem 4 lata temu tak działa do dziś bez żadnych problemów . Dodam tylko że żaden insalator nie chciał zasilać podłogówki na pietrze z rozdzielacza umiejscowionego na parterze , wiec wszystko wykonałe sam :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.