Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł z podajnikiem

zenko63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry po dłuższej przerwie. Mam pytanie czy w  moim kotle na  eko groszek mogę palić miałem węglowym.Posiadam kocioł firmy  Zenmar z Tczewa,jest to kocioł żeliwny z podajnikiem ślimakowym.

Gość Visitor1230
Opublikowano

To zalezy jaki jest palnik. Sa palniki ktore bez problemu poradza sobie z mialem. 

Opublikowano

Podajnik  przystosowany jest do spalania eko-groszku, suchego miału węglowego oraz biomasy (granulacja do 25mm). Spalanie jest realizowane na stałym palenisku retortowym, do którego opał dostarczany jest ślimakiem.

Opublikowano

Dokładnie. Można spalać i w rynnie (próbowałem w UNI) ale po co? To utylizacja pelletu. Dużo osób natomiast miesza z bardzo dobrymi wynikami.

Opublikowano

Próbowałem na rynnowym  -  mieszanka groszku z miałem spala się bardzo dobrze, minimalnie słabiej groszek z pelletem

Opublikowano
  W dniu 24.11.2019 o 11:34, Andrzej_M_ napisał(a):

Możesz podać źródło tych informacji.

Spalanie biomasy w palenisku retortowym, to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Rozwiń  

Pieklorz  już odpowiedział skąd się biorą takie informacje na wyrost  opisy produktów to zawierają żeby nie  odstawać od konkurencji.Autor tematu pytał tylko o palenie miałem   więc raczej chodzi bardziej o ekonomię i nie żuci się prawdopodobnie na spalanie biomasy .Ceny miału są jeszcze trochę niższe od ekogroszku  i to może w jakimś stopniu decydować o uzasadnionym jego stosowaniu ale już samo jego spalenie i większa ilość popiołu może nie każdemu odpowiadać także trzeba to też mieć na uwadze.

Gość berthold61
Opublikowano

Tylko jaka w tym logika jak pellet drogi jak węgiel a wartość opałowa z niego mizerna .

Opublikowano

No logika tylko i wyłącznie czystego spalania. Jak ktoś chce to nie możesz mu zabronić. Takie palenie pelletem 40:60 z grochem sprawia że kocioł na prawdę dobrze wygląda i jak ktoś chce i ma dostęp do taniego pelletu to czemu nie. 

W temacie o aktualizacji sterowników Defro jest gość co w retorcie pali tylko peletem i jemu pasuje, a jak pasuje to jego sprawa.

Opublikowano

To już nie chodzi tylko o czystość kotła ale spalając mieszankę ekogroszku z pelletem mamy  możliwość łatwiejszego spalenia trudniejszych mocniejszych węgli tych bardziej koksujących.

Opublikowano

Ja palę drugi sezon pelletem na retorcie. W tym sezonie kupiłem pellet luzem.Nie chcę znać węgla, czystość i nikła ilość popiołu to atrybuty dla mnie na plus  :)

Aha, a wrzucenie pelletu do piwnicy to była czysta przyjemność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.