zenko63 Opublikowano 24 Listopada 2019 #1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Dzień dobry po dłuższej przerwie. Mam pytanie czy w moim kotle na eko groszek mogę palić miałem węglowym.Posiadam kocioł firmy Zenmar z Tczewa,jest to kocioł żeliwny z podajnikiem ślimakowym.
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Listopada 2019 #2 Opublikowano 24 Listopada 2019 To zalezy jaki jest palnik. Sa palniki ktore bez problemu poradza sobie z mialem.
marcus312 Opublikowano 24 Listopada 2019 #3 Opublikowano 24 Listopada 2019 Podajnik przystosowany jest do spalania eko-groszku, suchego miału węglowego oraz biomasy (granulacja do 25mm). Spalanie jest realizowane na stałym palenisku retortowym, do którego opał dostarczany jest ślimakiem.
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Listopada 2019 #4 Opublikowano 24 Listopada 2019 16 minut temu, marcus312 napisał: Podajnik przystosowany jest do spalania eko-groszku, suchego miału węglowego oraz biomasy (granulacja do 25mm). ,,,, Możesz podać źródło tych informacji. Spalanie biomasy w palenisku retortowym, to chyba nie jest najlepszy pomysł.
Pieklorz Opublikowano 24 Listopada 2019 #5 Opublikowano 24 Listopada 2019 Andrzej_M Takie informacje są w instrukcji palnika ekoenergia czy Batory. Na wyrost, bo osobiście uważam, że pellet tylko w domieszce do ekogroszku 40:60%
eliks Opublikowano 24 Listopada 2019 #6 Opublikowano 24 Listopada 2019 Dokładnie. Można spalać i w rynnie (próbowałem w UNI) ale po co? To utylizacja pelletu. Dużo osób natomiast miesza z bardzo dobrymi wynikami.
Jozefg1 Opublikowano 24 Listopada 2019 #7 Opublikowano 24 Listopada 2019 Próbowałem na rynnowym - mieszanka groszku z miałem spala się bardzo dobrze, minimalnie słabiej groszek z pelletem
marcus312 Opublikowano 24 Listopada 2019 #8 Opublikowano 24 Listopada 2019 2 godziny temu, Andrzej_M_ napisał: Możesz podać źródło tych informacji. Spalanie biomasy w palenisku retortowym, to chyba nie jest najlepszy pomysł. Pieklorz już odpowiedział skąd się biorą takie informacje na wyrost opisy produktów to zawierają żeby nie odstawać od konkurencji.Autor tematu pytał tylko o palenie miałem więc raczej chodzi bardziej o ekonomię i nie żuci się prawdopodobnie na spalanie biomasy .Ceny miału są jeszcze trochę niższe od ekogroszku i to może w jakimś stopniu decydować o uzasadnionym jego stosowaniu ale już samo jego spalenie i większa ilość popiołu może nie każdemu odpowiadać także trzeba to też mieć na uwadze.
Gość berthold61 Opublikowano 24 Listopada 2019 #9 Opublikowano 24 Listopada 2019 Tylko jaka w tym logika jak pellet drogi jak węgiel a wartość opałowa z niego mizerna .
eliks Opublikowano 24 Listopada 2019 #10 Opublikowano 24 Listopada 2019 No logika tylko i wyłącznie czystego spalania. Jak ktoś chce to nie możesz mu zabronić. Takie palenie pelletem 40:60 z grochem sprawia że kocioł na prawdę dobrze wygląda i jak ktoś chce i ma dostęp do taniego pelletu to czemu nie. W temacie o aktualizacji sterowników Defro jest gość co w retorcie pali tylko peletem i jemu pasuje, a jak pasuje to jego sprawa.
marcus312 Opublikowano 24 Listopada 2019 #11 Opublikowano 24 Listopada 2019 To już nie chodzi tylko o czystość kotła ale spalając mieszankę ekogroszku z pelletem mamy możliwość łatwiejszego spalenia trudniejszych mocniejszych węgli tych bardziej koksujących.
robinet Opublikowano 24 Listopada 2019 #12 Opublikowano 24 Listopada 2019 Ja palę drugi sezon pelletem na retorcie. W tym sezonie kupiłem pellet luzem.Nie chcę znać węgla, czystość i nikła ilość popiołu to atrybuty dla mnie na plus :) Aha, a wrzucenie pelletu do piwnicy to była czysta przyjemność.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.