Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe mieszane - nie grzeją grzejniki

lukaszo1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Moja instalacja :

- piec kondensacyjny ariston Genus premium 24ff

- tylko parter

- ogrzewanie podłogowe 8 pętli.

- grzejnik sypialnia – na jednym mieszalniku

- drabinka łazienka - na jednym mieszalniku

Miałem awarię zaworu 3drożnego w piecu. Po wymianie +- w tym czasie – przestały grzać dwa grzejniki. całkiem zimne w każdym miejscu.

Przy próbie ich odpowietrzenia – od razu leci woda.

Miszalnik jak foto poniżej.

Zapowietrzony układ grzejnikowy ? Jeśli tak – ja go odpowietrzyć ?

Podłogówka grzeje bardzo dobrze.

odp1.jpg

odp2.jpg

Opublikowano

Jeśli odejścia do grzejników to są rurki w kółku, to odkręć te czerwone kapturki na obydwu odpowietrznikach.

odpowietrzniki.png.520c359affb2ff5495972047f25c9d8e.png

Opublikowano

odkręciłem wczoraj kolego - włączyłem  nawet pompkę na full ( 3 bieg )  - i tak trzymałem z godzinę.

Nic nie dało :(  Coś robiłem nie tak ? Generalnie "grzybki są" zakręcone w normalnej pracy ( dobrze ? )   - odkręciłem je wczoraj w celu odpowietrzania ( godzinka )  - były po tym czasie mokrawe.

Pętle podłogówki ustawiłem na regulatorach w pokojach - aby się zamknęły 

Opublikowano

Obieg z zielonym kapturkiem (HOL)  masz stale otwarty? Jeśli tak, to możesz zakręcić bajpas przy pompie. 

Korekta: pompa raczej nie wygląda na energooszczędną? Zatem możesz jedynie przykręcić ten bajpas. Zakręcisz, jak kupisz pompę z auto-adaptem. :)

20 minut temu, lukaszo1 napisał:

włączyłem  nawet pompkę na full ( 3 bieg ) 

Ale nie pompkę w rozdzielaczu, tylko w kotle?

20 minut temu, lukaszo1 napisał:

Generalnie "grzybki są" zakręcone w normalnej pracy ( dobrze ? ) 

Mogą być cały czas otwarte. To są odpowietrzniki automatyczne.

Wyłącz na próbę pompę podłogówki? Czy wtedy zaczną grzać?

Opublikowano

Obieg z zielonym kapturkiem (HOL) - tak - tu nie ma sterownika zatem pętla jest non stop otwarta.

Na Full 3 bieg włączyłem tą pompę na rozdzielaczu. Mam kocioł Ariston kondensacyjny - nie ma tam opcji sterowania pompą w piecu ( jedynie na zasadzie piec grzeje - pompa pompuje )

hmm nie próbowałem wyłączyć pompy na rozdzielaczu by sprawdzić czy grzejniki będą ciepłe - ale sprawdzę. Jeśli tak - co to bedzie znaczyć ?

Opublikowano

Pompą na rozdzielaczu nie  odpowietrzysz grzejników, bo tam jest na obiegu zawór zwrotny. Musisz odpowietrzyć pompą z kotła. Dodatkowo może okazać się, że potrzebne będzie też przydławienie zasilania na "granicy" obiegów grzejnikowego i podłogowego.   Nie widać całości instalacji, więc zakładam, że jest prawidłowo wykonana.

Opublikowano

Dziękuję za cenne rany. Bardzo cenne.

Co do potrzeby odpowietrzenia pompą  w piecu - i tu się zaczynają mega schody bo..... mam skopany automatyczny odpowietrznik na pompie w piecu gazowym - kapie się z niego non stop woda zatem go zakręciłem. I pewnie teraz się to składa w "kupę". Jest to w ogóle dla mnie temat rzeka gdyż mam tam taką pompę : https://www.youtube.com/redirect?stzid=UgwOOJ7KtghjgAZniTl4AaABAg&event=comments&q=http%3A%2F%2Fwww.ep-shop.hu%2FAriston-futesi-szivattyu-5M-PWM-Ener-modulacios_60001947&redir_token=5uhmghRFR6b5kUs-r2Cah-Y09nt8MTU3NDUwNTUxMkAxNTc0NDE5MTEy

W innych modelach odpowietrznik jest montowany po prostu na zawleczce. Tego SERIO - nie wiem jak wyciągnać. A pewnie pływak się przywiesił. 

"przydławienie zasilania na "granicy" obiegów grzejnikowego i podłogowego" no właśnie nie do końca wiem - jak  ( gdzie ) odciąć podłogówkę od obiegów na grzejniki.

Opublikowano

Tu nie chodzi, aby całkowicie odciąć, tylko skryzować, żeby pompa kotła mogła większość przepływu skierować do grzejników, zaś do podłogówki tylko tyle, ile potrzebne jest do podmieszania. 

W którym miejscu? Nie wiem, jak wygląda instalacja, ani gdzie podłączone są do rur z kotła zasilanie i powrót grzejników..

Pompa to plastik-fantastik ze zintegrowanym odpowietrznikiem. 66 000 Ft to prawie 900 PLN. Oddaj do serwisu pomp, może uda się zregenerować?

Albo ktoś bardziej obeznany w temacie się odezwie, np. @KubaSko, @teres albo @sambor

Opublikowano

Nie wiem, czy główny, ale na pewno istotny. I o tym defekcie powinieneś napisać już w pierwszym poście.

Opublikowano

Świadczy o tym, że trzeba przydławić obieg przed mieszaczem pompowym :) Pokaż, gdzie masz podłączone rurki z odpowietrznikami. Oby nie pod posadzką...

OK. Przymknij do połowy ten zawór. Powinny grzać oba obiegi.

870645813_zawrpowrot.png.26b2e18d8e9baccad8ab6f11b895762b.png

Opublikowano

To pozakręcaj zawory do podłogówki, żebyś w podłogę powietrza nie wepchał. Potem górny odkręć, a dolny jak już pisałem wcześniej, zostaw przymknięty do połowy.

Opublikowano

Nic nie daje, czyli nie grzeją grzejniki? Dziwne....A zakręć go całkowicie.

Opublikowano

po jego zakreceniu na full objaw: zasilanie drabinki - mega gorąca rurka od razu  , i grzejnik zrobil sie cieply ale po ok 2 min..... zasialnie drabinki - zimne , grzejnika też........

Opublikowano

cały czas teraz grzeje ok - szczególnie jak piec grzeje a nie jest w trybie postcyrkulacji.... Co dało zastawienie tego zaworka? Woda ciepła idzie tylko na grzejniki a nie na podłogę ?

Opublikowano

Masz pewnie powietrze w obiegu kocioł-grzejniki. Pompa w kotle ma jakiś przełącznik, czy sterowana sygnałem PWM ze sterownika kotła? Trzeba ja dać na najwyższy bieg przez kilkanaście minut.

Teraz powoli odkręć ten zawór na powrocie podłogówki. Na razie na 1/4. Jest przepływ przez bajpas między belkami ?

Opublikowano

nie- pompa w kotle sama sie steruje.

Przy 1/4 - grzejnik dalej mega ciepły , zasilanie na podłogówkę za zaworkiem chłodne , temp ok 21 stopni pokazuje na dolnym wskaźniku. Bajpas hmm chłodny

Opublikowano

A głowica termostatyczna na ile ustawiona? Jaki jest jej zakres nastawy? Czy przypadkiem nie 40-70 C? Powinna być około 20 C -50 C.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.