Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , od paru dni jestem posiadaczem pieca SAS BIO COMPACT 10 KW ze sterownikiem ST-555P . Mam z nim taki problem - wygasza się i wyskakuje alarm : Temperatura nie rośnie - źródło alarmu - palnik . Temperatura kotła nastawiona na 52 stopnie histereza 7 stopni , podajnik pracuje przez 3 s. co 60s. . Czy normalne że temperatura palnika ma tylko około 40stopni . Jestem świeży w temacie więc proszę o pomoc .

Gość Visitor1230
Opublikowano
9 minut temu, Piotr73sw napisał:

podajnik pracuje przez 3 s. co 60s

To chyba wyjatkowo malo. Jaka wydajnosc ma na godzine podajnik? 52° na kotle to tez troche malo. Masz zawor 4 D to podnies zadana na 70 z histereza 20. Bo inaczej wyrzucisz kociol na zlom za piec lat.

Opublikowano (edytowane)

tak , za długi czas pomiędzy podaniami ?

Edytowane przez Piotr73sw
Gość Visitor1230
Opublikowano

Przyklad z mojej kotlowni:

przy wydajnosci podajnika 7,2 kg/ godz.  czas podawania dla 100% mocy mam 8,5 sek. Postoj 21 sek to dla mocy 12,5 kW. Nadmuchu nie podam bo u mnie moduluje sonda.

Ma ten kociol fotokomorke? Podaj wogole jakie masz nastawy palnika i instalacji. 4D sterowany pogodowo?

Opublikowano (edytowane)

4 D jest ale sterowanie ręczne ustawiony na połowie  , fotokomórka - czujnik ognia jest , nadmuch mam na 30 %, niestety nie wiem jak nastawiony jest palnik

gdzie szukać nastawu palnika i instalacji , jestem w tym zielony

Edytowane przez Ryszard
Połączenie postów - własne posty można edytować do 1 godziny
Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

No jak nie wiesz? Podales, ze podajesz 3 sek co 60 sek. Jakie sa ustawienia w sterowniku dla 100, 50 i 30% mocy. Jakie nadmuchy. Jakie wartosci oisiaga fotokomorka w trakcie pracy.  Czyli jaki jest plomien. W tym Sasie jest troche inny podajnik.  I nie bedzie tu to takie proste. Ale po zakupie pelletu nalezy go podawac do jakiegos pojemnika np 6 min. Zwazyc, przeliczyc na godz. i wpisac do sterownika wydajnosc podajnika.  bez tegoi nie wiesz ile podajnik podaje. Z jaka moca pracuje kociol i ile zuzywa. Co prawda Sas bazuje na sterownikach Techa Ale takie parametry ten ster na pewno ma. proponuje przeczytac instrukcje od dechy do dechy.

Podejrzewam, ze tak malo podajesz pelletu, i  kociol nie nabiera temp. Masz sterownik Tech 555 ST?

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano
19 minut temu, Visitor1230 napisał:

No jak nie wiesz? Podales, ze podajesz 3 sek co 60 sek. Jakie sa ustawienia w sterowniku dla 100, 50 i 30% mocy. Jakie nadmuchy. Jakie wartosci oisiaga fotokomorka w trakcie pracy.  Czyli jaki jest plomien. W tym Sasie jest troche inny podajnik.  I nie bedzie tu to takie proste. Ale po zakupie pelletu nalezy go podawac do jakiegos pojemnika np 6 min. Zwazyc, przeliczyc na godz. i wpisac do sterownika wydajnosc podajnika.  bez tegoi nie wiesz ile podajnik podaje. Z jaka moca pracuje kociol i ile zuzywa. Co prawda Sas bazuje na sterownikach Techa Ale takie parametry ten ster na pewno ma. proponuje przeczytac instrukcje od dechy do dechy.

Podejrzewam, ze tak malo podajesz pelletu, i  kociol nie nabiera temp. Masz sterownik Tech 555 ST?

11 minut temu, Visitor1230 napisał:

Wiesz , ale w tym sterowniku niema żadnych takich nastawów , oprócz czasu podawania przerw pomiędzy podaniem , i ustawieniem temperatur 

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Sterowanie Techa… Szkoda slow. Nawet instrukcja jest nielogiczna. Masz zalaczony tryb Pid? Jezeli tak to palnik moduluje moca na podstawie temp. kotla i temp spalim ( nie wiadomo po co).

Podnies zadana kotla na 70 a histereze kotla ustaw na 15 stopni. Na przyszlosc polecam distawienie silownika do 4D i zalaczyc sterowanie pogodowe. To akurat w techu rozwiazane jest fajnie. Reczne nastawianie zaworu to nieporozumienie przy kotle pelletowym. 

A do tego wszystkiego skrec recznie troche 4d. Bo sie ugotujesz w domu. U mnie np. na chwile obecna pogodowka podaje 34 stopnie na grzejniki. I wystarczy zeby w domu bylo 22 stopnie.

Edytowane przez Visitor1230
Gość Visitor1230
Opublikowano

Juz chyba rozumiem. jezeli ustawiony jest PID to nie ma wejscia w sterze na ustawienia " typowe"

Opublikowano

Na ile nastawić 4D , teraz mam na 5 , a masz rację gotuję się w chałupie

Gość Visitor1230
Opublikowano

Widzisz. I tu jest problem. jezeli kociol osiagnie 70 ° ( w pidzie przeciagnie jeszcze 5 stopni) to wystarczyloby 30% otwarcia. Jezeli spadnie o histereze tootwarcie powinno byc wieksze. Jezeli na dworze zrobi sie zimniej to powinno byc wiecej. W nocy gdy jest zimniej zawor powinien byc otwarty bardziej. W dzien gdy cieplej znowu mniej. Jak mowie. Pierwsze primo to zakup i montaz silownika. Oraz zalaczenie opcji sterowania w sterze. Na razie ustaw go pi razy drzwi na 30-35%.

Opublikowano

Będę walczył , zobaczymy co z tego wyjdzie

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Piotr73sw napisał:

Witam , od paru dni jestem posiadaczem pieca SAS BIO COMPACT 10 KW ze sterownikiem ST-555P .... Temperatura kotła nastawiona na 52 stopnie histereza 7 stopni , podajnik pracuje przez 3 s. co 60s. 

Mam identyczny kocioł (SAS Bio Compact 10KW ze sterownikiem ST-555P), korzystam z niego drugi sezon i sprawuje sie doskonale. Sugeruję następujące ustawienia:

MENU:

- "Wybór algorytmu pracy"  - ustaw praca bez PID

następnie :

w MENU, - "Nastawy temperatur" ustaw: "Temperatura zadana CO" - 65-68 0C, "Histereza CO" - 15 oC, 

dalej w MENU, - "Nastawy Pracy"/ "Praca" : "Czas podawania" - 4 sek, "Czas przerwy" - 35 sek, "Siła nadmuchu"- 15%

Zawór 4D mam ustawiony na minimalne otwarcie 50% (steruje nim siłownik)

U mnie przy takich nastawieniach piec pracuje czysto (komora spalania jest biało/beżowa), spala ( w zimie) ok 12kg pelletu/dobę, nie wyzwala żadnych alarmów.

P.S. Na grzejnikach mam zawory termostatyczne, które w każdym pomieszczeniu utrzymują inna (zadaną przeze mnie)temperaturę

Edytowane przez szczerba
Opublikowano (edytowane)

Witam . Dzięki za podpowiedź,  sprubóje . A powiedz jak masz ustawione podtrzymanie .

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
2 godziny temu, Piotr73sw napisał:

... A powiedz jak masz ustawione podtrzymanie .

- "Praca podtrzymania" - 18 sek

- "Przerwa w podtrzymaniu" - 4 minuty

_ "Wentylator w podtrzymaniu" :

- "Praca" - 35 sek.

- "Przerwa" - 2 min i 20 sek.

Jak kocioł pracuje na podtrzymaniu to komora spalania już nie jest tak czysta :) 

Opublikowano (edytowane)

Pracą 3 s , przerwa 10 m ,wentylator w podtrzymanie- pracą 5 s , przerwa 6mbieg wentylatora 30%

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ustawie tak jak mi podałeś zobaczymy co będzie 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Piotr73sw napisał:

...Pracą 3 s , przerwa 10 m ,...

Praca 3 sek, przerwa 10 minut i kocioł nie gaśnie????

Z takimi czasami nie ma prawa grzać!!

Edytowane przez szczerba
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj . Jakim peletem palisz . Ja używam " Lawy"

Opublikowano (edytowane)

Pellet od lokalnego dostawcy (już drugi sezon) za 700zł/Tona. Producent "Drewex" Chotelek k/Buska Zdrój

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

To cena bardzo dobra.  A jak się spała 

Opublikowano (edytowane)

Tak samo jak Lava, miałem w ubiegłym sezonie 1 T Lavy i nie było różnicy ani w spalaniu, ani czystości komory. Po co więc przepłacać?!

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Witaj wiem że marudzę ale jak masz nastawiony wentylator na pracę i podtrzymanie . Pozdrawiam