gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #26 Opublikowano 12 Listopada 2019 @Darekgra z opisu w innym wątku tak wynika, ale tutaj z postu #18 wynika cos przeciwnego.
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #27 Opublikowano 12 Listopada 2019 cyt: "w tym układzie powinno być zupełnie odwrotnie." Tak, zgadza się, ale po ustawieniu siłownika podejrzewałem, że przegroda zaworu jest poziomo na '5"
Darekgra Opublikowano 12 Listopada 2019 #28 Opublikowano 12 Listopada 2019 34 minuty temu, mik90 napisał: Tam napisałem, że jak ruch jest zgodnie z kierunkiem strzałki czerwonej(dla mnie to prawa strona) @gmaj22 problem leży w odwrotnym rozumieniu momentu kręcenia prawego i lewego (oczywiście błędnego)
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #29 Opublikowano 12 Listopada 2019 No tak, bo jak byśmy stali na przeciwko siebie, to "moja lewa" byłaby "Twoja prawa" :))) Od dzisiaj piszę: "zgodnie z ruchem wskazówek zegara" i "przeciwnie do ruchu wskazówek zegara". To powinno rozwiać wątpliwości :) Reasumując: jeśli kręcisz przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i temperatura rośnie na instalację - jest OK. Nie wolno Ci przekręcić zaworu zgodnie z ruchem wskazówek zegara do oporu.
Darekgra Opublikowano 12 Listopada 2019 #30 Opublikowano 12 Listopada 2019 heheh nie dla wszystkich... bo to nadal dla tego stojącego naprzeciwko jest w druga stronę :):)
mik90 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor #31 Opublikowano 12 Listopada 2019 22 minuty temu, gmaj22 napisał: Tu ja popełniłem błąd ( już poprawiony). Zapomnij o białej kresce. Biała miała znaczyć, że nie wolno Ci w takiej pozycji ustawić zaworu, bo odcinasz instalację. Chodziło mi o to, że czerwona kreska to pełne otwarcie na instalację. Żeby tak ustawić, teraz musisz kręcić z poz. neutralnej w prawo, a powinieneś kręcić z pozycji neutralnej niebieskiej w lewo do poz. czerwonej. Zawile się zrobiło, ale to moja wina, bo nie sprawdziłem opisu ze zdjęciem. W tamtym wątku wszystko jest OK - w lewo rośnie, w prawo-maleje. To dlaczego tutaj w poście # 18 napisałeś, że jest odwrotnie?? W prawo-rośnie??!! Twój wpis godz temu :"Tak, w momencie gdy zawor idzie w prawo rośnie temp. oraz % otwarcia. W przeciwna maleje." Zdecyduj sie w końcu, w którą stronę kręcisz i kiedy rośnie, bo tracimy niepotrzebnie czas a jest niebezpiecznie. Powtarzam: NIE WOLNO ustawić ZAWORU (nie siłownika) w pozycji zamkniętej na instalację - biała kreska. Generalnie jest tak jak narysowałam to w tamtym poście. I po prostu tutaj napisałem po chłopsku o tym jak kręci siłownik A nie zawor A użyłem słowa zawor. Teraz wiem że źle to opisałem. Przepraszam za niejasności z mojej strony.
gmaj22 Opublikowano 12 Listopada 2019 #32 Opublikowano 12 Listopada 2019 Teraz wypadałoby skasować 15 postów, żeby inni się z nas nie śmiali :)) Bo wyszło na to, że ja o kozie ( przegrodzie wewnątrz zaworu), a Ty o wozie (uchwycie pokrętła siłownika) :)))
Darekgra Opublikowano 12 Listopada 2019 #33 Opublikowano 12 Listopada 2019 zostawił bym jako przestroga dla "potomnych" :)
Zbyszko125 Opublikowano 12 Listopada 2019 #34 Opublikowano 12 Listopada 2019 No...faktycznie zrobiło się trochę.......niekomfortowo. Nie obrażając nikogo, jeśli nie rozumie się zasady działania "tego i owego" to jest to do nie ogarniecia. A wujek Google się gniewa.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
mik90 Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor #35 Opublikowano 13 Listopada 2019 Pojawil się u mnie problem właśnie z grzaniem CWU A nie będę zakładać nowego tematu. Otóż pompa CWU po załączeniu nie wchodzi na pełną moc mimo że np. jest na 3 biegu. Jest to pompa Grundfos Alpha 2 AA. Podobnie na innych biegach i na auto adapt. Maks 5w. Do pompy rura gorąca A od zaworu zwrotnego zimna. Pomaga włączenie pompy na 3 bieg A następnie wyłączenie/włączenie. Natomiast kiedy któryś raz załączy się do podgrzania CWU to już jest problem i chodzi na bardzo małej mocy co nawet widocznie nie otwiera zz bo za nim rura chłodna. Może coś poradzić?
Darekgra Opublikowano 13 Listopada 2019 #36 Opublikowano 13 Listopada 2019 Może jest poprostu zapowietrzona... Jak głośno pracuje pompa, czy słychać jakieś dzięki przelewającej się wody.
mik90 Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor #37 Opublikowano 13 Listopada 2019 Po załączeniu na 3biegu chwilę słychać jak bulgocze ale późniejjest ok.
gmaj22 Opublikowano 13 Listopada 2019 #38 Opublikowano 13 Listopada 2019 1/ Zacina się ZZ, stawia duży opór, stąd taka reakcja pompy AA 2/ Zapowietrzona instalacja za ZZ- odpowietrznik automatyczny widział bym nie za pompą CWU, a na zasilaniu w rogu komina, przed zejściem rury w dół do króćca bojlera. A sam ZZ najlepiej na rurze powrotu CWU, wtedy rura z pompą CWU odpowietrzała by się sama nawet podczas jej postoju.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.