alko660 Opublikowano 8 Listopada 2019 #1 Opublikowano 8 Listopada 2019 Witam, Posiadam piec gazowy Immergas (jeden obieg grzewczy) który grzeje cwu oraz co. Jest on nastawiony tak aby włączał ogrzewanie w nocy poniżej 19C, w dzień poniżej 22C. Podłogówka jest w kuchni (wraz z układem mieszającym oraz pompą ze sterownikiem). Dodatkowo ogrzewanie podłogowe jest w łazience, aby je włączyć trzeba zakręcić kaloryfer łazienkowy. Problem polega na tym, że podłogówka nie ma czasu się nagrzać ponieważ gdy temperatura w domu podniesie się do odpowiedniej wartości wyłącza się piec. Próbowaliśmy nagrzać podłogówkę (trwało to 8 godzin) lecz po tym nagrzaniu przez noc wychłodziła się i rano ma za mało czasu aby się nagrzać. Moim pomysłem było aby piec chodził cały czas (tak aby podłogówka grzała non-stop, a kaloryfery regulować kurkami) jednak myślę, że to wariant nie za ekonomiczny. Jak taki system regulować, czy może wymaga on modernizacji ? Dodam również, że podłogówka jest potrzebna głównie po to aby płytki były ciepłe. Poniżej zdjęcia skrzynki od ogrzewania podłogowego w kuchni. Pozdrawiam. Zdjęcia: https://zapodaj.net/efbf6f958d8a4.jpg.html https://zapodaj.net/ec9e7a53187ee.jpg.html https://zapodaj.net/453816ca9e532.jpg.html
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #2 Opublikowano 9 Listopada 2019 Nie ekonomiczne to jest grzanie interwałami , lepiej jest tak wyregulować instalacje że w chwili kiedy się zbliżamy do żądanej temperatury w pomieszczeniu , to obnizamy temperature kotła , a nie wyłączamy go . Problem ludzi z gazem jest taki ze grzeją powietrze , a nie mieszkanie , bo termostaty nie pokazują temperatury domu wraz z jego ścianami , podłogami , rzeczami które kumulują ciepło , a tylko temp powietrza którą w przeciwieństwie do wcześniej wymienionych rzeczy , zmienić bardzo łatwo , bo powietrze nie kumuluje ciepła . Jeden z moich kolegów powiedział mi że u mnie w domu jest cieplej pomimo to ze mam 22* tak samo jak u niego 22* , ja mu na to odpowiedziałem bo ja grzeje cały czas , a on mi odpowiedział , że nie mam racji , ze mam cieplej bo z węgla jest "INNE" ciepło niż z gazu , a prawda jest taka że ciepło czy to bedzie z wegla z gazu jest takie samo , jest tylko inna metoda ogrzewania , oraz to jak często biega się i patrzy na licznik z gazem , niestety taka jest prawda !!
gmaj22 Opublikowano 9 Listopada 2019 #3 Opublikowano 9 Listopada 2019 Po za tym powietrze bardzo łatwo jest....wymienić. Rzadko kto bierze pod uwagę straty przez wentylację. Nie namawiam tu oczywiście do zaklejania kratek wentylacyjnych. Tak jak @ameno25 wspomniał powietrze nie "kumuluje" ciepła. Ma znikoma pojemność cieplną ( dlatego jest dobrym izolatorem :), ściany, stropy i domowe sprzęty zaś mają tą pojemność większą. Stąd korzystne jest wietrzyć zimą krótko i intensywnie, żeby wymienić powietrze a nie wychłodzić przegród i wyposażenia. Tylko że.....spróbujcie przekonać do tego swoje żony czy kochanki :)
Zbyszko125 Opublikowano 9 Listopada 2019 #4 Opublikowano 9 Listopada 2019 Dokładnie tak, nazwałeś rzecz po imieniu ludzie grzeją powietrze nie mieszkanie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
alko660 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 9 Listopada 2019 Dziękuje za odpowiedzi, 3 godziny temu, ameno25 napisał: Nie ekonomiczne to jest grzanie interwałami , lepiej jest tak wyregulować instalacje że w chwili kiedy się zbliżamy do żądanej temperatury w pomieszczeniu , to obnizamy temperature kotła , a nie wyłączamy go . Czy takie sterowanie, które zasugerowałeś jest możliwe do wykonania bez wymiany pieca ?
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #6 Opublikowano 9 Listopada 2019 Np modulowanie mocy kotła w zależności od temp zewnętrznej , tutaj jest potrzebny czujnik zewnętrzny . Nie wiem jaki masz kocioł i jaką automatykę można do niego podłaczyć , tutaj już muisz sprawdzić u producenta lub w instrukcj . Ogólnie patrząc na zdjęcie z rozdzielaczem podłogowym , można tylko powiedzieć że to nie ma prawa dziłać dobrze . Na forum są gotowe rozwiązania z kotłem gazowym i mieszaną instalacja OP i G . Stosujesz sprzęgło za sprzęgłem można zastosować grupy mieszające afriso z zaworami 3d+ siłowniki do tego sterownik pogodowy , jednak to dość spory koszt . Na tą chwile możesz pompę podłogowa włączyć do gniazdka na stałe i ustawić ją na najmniejszą moc , ustaw temp na zasilanu podłogi 30* , jesli masz na grzejnikach termostaty to ustaw je tak aby mieć żadaną temperaturę , temperature na kotle ustaw np.45* , termostat który odpowiada za włączanie i wyłaczanie kotła włacz na grzanie ciagłę , lub ustaw taka temp której nie osiagnie
alko660 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 9 Listopada 2019 21 minut temu, ameno25 napisał: Na tą chwile możesz pompę podłogowa włączyć do gniazdka na stałe i ustawić ją na najmniejszą moc , ustaw temp na zasilanu podłogi 30* , jesli masz na grzejnikach termostaty to ustaw je tak aby mieć żadaną temperaturę , temperature na kotle ustaw np.45* , termostat który odpowiada za włączanie i wyłaczanie kotła włacz na grzanie ciagłę , lub ustaw taka temp której nie osiagnie Rozumiem, że mam ustawić 30C na głowicy termostatycznej od podłgówki (białe pokrętło) ? Zastanawiam się czy przy ciągłej pracy kotła rachunki za gaz mnie nie zabiją ?
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #8 Opublikowano 9 Listopada 2019 Ale Ty chcesz mieć w domu ciepło , czy płacić mało ? nie da się pogodzić jednego z drgugim , niestety za komfort trzeba płacić
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #9 Opublikowano 9 Listopada 2019 Druga sprawa jest też taka że kocioł ma swój termostat .
gmaj22 Opublikowano 9 Listopada 2019 #10 Opublikowano 9 Listopada 2019 Żebyśmy mogli wiedzieć, co kocioł ma a czego nie ma ale mógłby mieć, to trzeba napisać coś więcej niż tylko "kocioł gazowy Immergas"
alko660 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #11 Opublikowano 9 Listopada 2019 9 minut temu, ameno25 napisał: Druga sprawa jest też taka że kocioł ma swój termostat . Co to oznacza ? W załączniku instrukcja kotła. zeus_victrix_20_instrukcja.pdf
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #12 Opublikowano 9 Listopada 2019 To oznacza , ze jak ustawisz na kotle np 45* , i jak kocioł osiągnie tą temperaturę to sie wyłączy .
sambor Opublikowano 9 Listopada 2019 #13 Opublikowano 9 Listopada 2019 Ten układ podłogówki jest zły - : 1 -typowy układ z pompą mieszającą, wymaga podania temp zasilania ponad 20C wyższej niż temp wody do podłogówki, czyli dla temp wody 30C na podłogę potrzeba podać na rozdzielacz ponad 50C. 2- brak jakiejkolwiek regulacji pętli - gdzie są rotametry? 3- duża pompa , praktycznie bez regulacji Czyli gdzie mają być te oszczędności? To raczej będzie studnia bez dna, ale powodzenia.
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #14 Opublikowano 9 Listopada 2019 Dlatego warto wywalić ten pseudo rozdzielacz , i zastosować gotowe rozwiązanie z 3d + siłownik do tego sterowanie pogodowe wtedy można zasilić taki układ mniejszym parametrem ,a nie jak w przypadku układu z kapilarą temp zasilania musi być wysoka jak nasz ekspert słusznie zwrócił uwagę . Z drugiej strony patrząc na zdjęcia z pierwszego postu nie wiadomo czy to ma sens
alko660 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #15 Opublikowano 9 Listopada 2019 Dziękuje wszystkim za pomocne odpowiedzi. Opierając się na nich, doszedłem do wniosku, że próba rozruchu podłogówki nie ma sensu. Więc na razie bede ogrzewał tylko kaloryferami, a do naprawienia podłogówki kogoś wynajmę.
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #16 Opublikowano 9 Listopada 2019 Kolego tam trzeba zmienić rozdzielacz , mozna zastosować mieszacz afriso bru 551 , do tego rozdzielacz capricorn , do tego siłownik + moduł pogodowy , robocizna , to wyjdzie Ci około 3 tys zł , no chyba ze ktos przyjdzie i zrobi tak jak jest teraz
alko660 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #18 Opublikowano 9 Listopada 2019 Nie, instalacje robiła osoba która się na tym zna (a przynajmniej tak się opisała).
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #19 Opublikowano 9 Listopada 2019 A ta instalacja kiedy była robiona?
sambor Opublikowano 9 Listopada 2019 #21 Opublikowano 9 Listopada 2019 Na pewno nie była to instalacja pod kocioł gazowy, tylko do kotła na paliwo stałe
alko660 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #22 Opublikowano 9 Listopada 2019 w domu od nowości ten sam piec gazowy. W w całej instalacji ogrzewania centralnego oraz ciepłej wody nic nigdy nie zmieniano.
sambor Opublikowano 9 Listopada 2019 #23 Opublikowano 9 Listopada 2019 To teraz zmienisz, oczywiście jak chcesz uruchomić tą podłogówkę.
ameno25 Opublikowano 9 Listopada 2019 #24 Opublikowano 9 Listopada 2019 Jezeli kocioł bedzie nadal sterowany termostatem pokojowym i grzał na zasadzie 30min grzania 2 godziny postoju to na nic zda się wymiana rozdzielacza ,
alko660 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #25 Opublikowano 9 Listopada 2019 Według mnie najlepszym pomysłem było by aby faktycznie wymienić zestaw mieszający w podłogówce, i ustawić piec na ciągłe grzanie. Kaloryfery mógłbym regulować głowicą termostatyczną lub lepiej, kupić elektryczne głowice termostatyczne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.