Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z podłogówką

alko660

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam piec gazowy Immergas (jeden obieg grzewczy) który grzeje cwu oraz co. Jest on nastawiony tak aby włączał ogrzewanie w nocy poniżej 19C, w dzień poniżej 22C. Podłogówka jest w kuchni (wraz z układem mieszającym oraz pompą ze sterownikiem). Dodatkowo ogrzewanie podłogowe jest w łazience, aby je włączyć trzeba zakręcić kaloryfer łazienkowy. Problem polega na tym, że podłogówka nie ma czasu się nagrzać ponieważ gdy temperatura w domu podniesie się do odpowiedniej wartości wyłącza się piec. Próbowaliśmy nagrzać podłogówkę (trwało to 8 godzin) lecz po tym nagrzaniu przez noc wychłodziła się i rano ma za mało czasu aby się nagrzać. Moim pomysłem było aby piec chodził cały czas (tak aby podłogówka grzała non-stop, a kaloryfery regulować kurkami) jednak myślę, że to wariant nie za ekonomiczny. Jak taki system regulować, czy może wymaga on modernizacji ? Dodam również, że podłogówka jest potrzebna głównie po to aby płytki były ciepłe. Poniżej zdjęcia skrzynki od ogrzewania podłogowego w kuchni. Pozdrawiam.

Zdjęcia:

https://zapodaj.net/efbf6f958d8a4.jpg.html

Opublikowano

Nie ekonomiczne to jest grzanie   interwałami , lepiej jest tak wyregulować instalacje że w chwili kiedy się zbliżamy do żądanej temperatury  w pomieszczeniu , to  obnizamy temperature kotła , a nie wyłączamy go .

Problem ludzi z gazem jest taki ze grzeją powietrze ,  a nie mieszkanie , bo termostaty nie pokazują temperatury domu wraz z jego ścianami , podłogami , rzeczami które kumulują ciepło , a tylko temp powietrza którą w przeciwieństwie do wcześniej wymienionych rzeczy  ,  zmienić  bardzo łatwo  , bo powietrze nie kumuluje ciepła .

Jeden z moich kolegów powiedział mi że u mnie w domu jest cieplej  pomimo to ze mam 22* tak samo jak u niego 22* , ja mu na to odpowiedziałem bo ja grzeje cały czas , a on mi odpowiedział  , że nie mam racji , ze mam cieplej bo z węgla jest "INNE" ciepło  niż z gazu , a prawda jest taka że ciepło czy to bedzie z wegla z gazu jest takie  samo ,  jest tylko inna metoda ogrzewania , oraz to  jak często biega się i patrzy na licznik z gazem , niestety taka jest prawda !!

Opublikowano

Po za tym  powietrze bardzo łatwo jest....wymienić.  Rzadko kto bierze pod uwagę straty przez wentylację. Nie namawiam tu oczywiście do zaklejania kratek wentylacyjnych. Tak jak @ameno25 wspomniał powietrze nie "kumuluje" ciepła. Ma znikoma pojemność cieplną ( dlatego jest dobrym izolatorem :), ściany, stropy i domowe sprzęty zaś mają tą pojemność większą. Stąd korzystne jest wietrzyć zimą krótko i intensywnie, żeby wymienić powietrze a nie wychłodzić przegród i wyposażenia. Tylko że.....spróbujcie przekonać do tego swoje żony czy kochanki :)

Opublikowano

Dokładnie tak, nazwałeś rzecz po imieniu ludzie grzeją powietrze nie mieszkanie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi,

3 godziny temu, ameno25 napisał:

Nie ekonomiczne to jest grzanie   interwałami , lepiej jest tak wyregulować instalacje że w chwili kiedy się zbliżamy do żądanej temperatury  w pomieszczeniu , to  obnizamy temperature kotła , a nie wyłączamy go .

Czy takie sterowanie, które zasugerowałeś jest możliwe do wykonania bez wymiany pieca ?

Opublikowano

Np  modulowanie mocy  kotła w zależności od temp zewnętrznej ,   tutaj jest potrzebny czujnik zewnętrzny  .

Nie wiem jaki masz kocioł i jaką automatykę można do niego podłaczyć , tutaj już muisz sprawdzić u producenta lub w instrukcj .

Ogólnie patrząc na zdjęcie z  rozdzielaczem podłogowym , można tylko powiedzieć że to nie ma prawa dziłać dobrze .  Na forum są gotowe rozwiązania z kotłem gazowym i mieszaną instalacja OP i G . Stosujesz sprzęgło za sprzęgłem można zastosować grupy mieszające afriso  z zaworami 3d+ siłowniki do tego sterownik pogodowy , jednak to dość spory koszt .

Na tą chwile możesz pompę podłogowa włączyć do gniazdka na stałe i ustawić ją na najmniejszą moc ,  ustaw temp na zasilanu podłogi  30*  ,  jesli masz na grzejnikach termostaty to ustaw je tak aby  mieć żadaną temperaturę ,   temperature na kotle ustaw  np.45* , termostat który odpowiada za włączanie i wyłaczanie kotła  włacz  na grzanie ciagłę , lub ustaw taka temp której nie osiagnie

Opublikowano
21 minut temu, ameno25 napisał:

Na tą chwile możesz pompę podłogowa włączyć do gniazdka na stałe i ustawić ją na najmniejszą moc ,  ustaw temp na zasilanu podłogi  30*  ,  jesli masz na grzejnikach termostaty to ustaw je tak aby  mieć żadaną temperaturę ,   temperature na kotle ustaw  np.45* , termostat który odpowiada za włączanie i wyłaczanie kotła  włacz  na grzanie ciagłę , lub ustaw taka temp której nie osiagnie

Rozumiem, że mam ustawić 30C na głowicy termostatycznej od podłgówki (białe pokrętło) ? 

Zastanawiam się czy przy ciągłej pracy kotła rachunki za gaz mnie nie zabiją ?

Opublikowano

Ale Ty chcesz mieć w domu ciepło , czy płacić mało ? nie da się pogodzić jednego z drgugim , niestety za komfort trzeba płacić 

Opublikowano

Druga sprawa  jest też taka że kocioł ma swój termostat .

Opublikowano

Żebyśmy mogli wiedzieć, co kocioł ma a czego nie ma ale mógłby mieć, to trzeba napisać coś więcej niż tylko "kocioł gazowy Immergas"

Opublikowano

To oznacza , ze jak ustawisz na kotle np 45* , i jak kocioł osiągnie tą temperaturę  to sie wyłączy .

Opublikowano

Ten układ podłogówki jest zły - :

1 -typowy układ z pompą mieszającą, wymaga podania temp zasilania ponad 20C wyższej niż temp wody do podłogówki,

czyli dla temp wody 30C na podłogę potrzeba podać na rozdzielacz ponad 50C.

2- brak jakiejkolwiek regulacji pętli - gdzie są rotametry?

3- duża pompa , praktycznie bez regulacji 

Czyli gdzie mają być te oszczędności?

To raczej będzie studnia bez dna, ale powodzenia.

Opublikowano

Dlatego  warto wywalić ten pseudo rozdzielacz , i zastosować gotowe rozwiązanie  z 3d + siłownik  do tego sterowanie pogodowe  wtedy można zasilić taki układ mniejszym parametrem ,a  nie jak w przypadku układu z kapilarą temp zasilania musi być wysoka  jak nasz ekspert słusznie zwrócił uwagę .

Z drugiej strony patrząc na  zdjęcia z pierwszego postu  nie wiadomo czy to ma sens 

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za pomocne odpowiedzi. Opierając się na nich, doszedłem do wniosku, że próba rozruchu podłogówki nie ma sensu. Więc na razie bede ogrzewał tylko kaloryferami, a do naprawienia podłogówki kogoś wynajmę.

Opublikowano

Kolego tam trzeba zmienić rozdzielacz , mozna zastosować mieszacz afriso bru 551 , do tego rozdzielacz  capricorn , do tego siłownik + moduł pogodowy , robocizna , to wyjdzie Ci około 3 tys zł , no chyba ze ktos przyjdzie i zrobi tak jak jest teraz 

Opublikowano

A ta instalacja  kiedy była robiona?

Opublikowano

Jezeli kocioł bedzie nadal sterowany  termostatem pokojowym i grzał  na zasadzie  30min grzania 2 godziny postoju   to na nic zda się wymiana rozdzielacza , 

Opublikowano

Według mnie najlepszym pomysłem było by aby faktycznie wymienić zestaw mieszający w podłogówce, i ustawić piec na ciągłe  grzanie. Kaloryfery mógłbym regulować głowicą termostatyczną lub lepiej, kupić elektryczne głowice termostatyczne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.